10 trăsături ale oamenilor destinaţi eşecului
Ai grijă să nu-l înveţi ASTA pe copilul tău!

Publicat in 11/04/2014

Într-o lume care se înmulţeşte ameţitor, competiţia e tot mai acerbă. Iar diferenţa între succes şi eşec  o fac până la urmă lucrurile mici, cotidiene cărora de multe ori nu le acordăm atenţie.

Verifică lista de mai jos, iar dacă te regăseşti în cele scrise aici, schimbă-ţi rapid modul de a gândi + acţiona + reacţiona. Nu pentru tine, ci pentru copilul tău. Pentru că fiecare copil merită şansa la succes.

  1. Oamenii fără succes afirmă lucruri de genul : „Fac doar ce sunt plătit să fac” sau „Nu merită să muncesc (mai mult) pentru salariul asta de r***t ”. Nu o să fii plătit niciodată mai mult, dacă nu faci mai mult. Asta e un principiu de bază al legii atracţiei, pe care bătrânii înţelepţi îl ştiau foarte bine – Ce semeni, aia culegi. Tipul acesta de persoană crede că păstrează un echilibru şi că, în acest fel, previne situaţia de a se abuza de el de către companie, dar în realitate îşi face rău singur. Doar cei care dau mai mult decât li se cere vor fi apreciaţi şi vor avea de câştigat pe termen lung.
  2. Oamenii fără succes iau fără să dea. Încă nu au învăţat că tot Universul funcţionează pe principiul dăruirii necondiţionate. Sunt numeroase exemplele din literatură în care cu cât e cineva mai zgârcit şi mai lacom, cu atât pierde mai mult. Găsim exemple contrare în lumea de azi – oameni de afaceri bogaţi care fac donaţii şi acte de caritate şi tot bogaţi rămân. Şi cu toate astea, mulţi nu pricep că oamenii egoişti, care nu dau şi vor totul doar pentru ei, trebuie să muncească din greu pentru orice, pe când oamenilor generoşi li se arată mult mai multe oportunităţi prin care în final câştigă – prieteni, bani, respect, bunăstare.
  3. Oamenii fără succes dau vina pentru eşecurile lor pe ceilalţi, în vreme ce oamenii de succes iau eşecurile drept lecţii din care să înveţe, unelte prin care să crească şi provocări care să îi facă mai puternici. Oamenii de succes înţeleg că nu poţi învăţa ce funcţionează, fără să experimentezi ce nu funcţionează; ei se concentrează pe ce merge şi învaţă din ce nu merge.
  4. Oamenii fără succes caută mii de scuze pentru insuccesul lor. Sunt comune în rândul lor afirmaţii de genul „Tu nu ai avut părinţii mei” sau „Tu nu ai început sărac, ca mine” sau „Lumea nu înţelege prin ce am trecut eu”. Oamenii de succes nu dau voie trecutului să le dicteze viitorul; nu rămân ancoraţi în greşeli, răni, boli din trecut, ci le depăşesc şi merg mai departe.
  5. Oamenii fără succes sunt constant prinşi între lucrurile pe care nu le pot face şi văd doar partea rea din orice, pe când oamenii de succes caută (şi găsesc) oportunitatea din orice, văd mereu ce e bun în oameni şi situaţii şi se concentrează pe partea plină a paharului.
  6. Oamenii fără succes aşteaptă mereu ca alţii să îi ajute. Se bazează mereu pe ceilalţi şi consideră că cineva le datorează mereu ceva – „Guvernul trebuie să-mi asigure un trai bun”, „şeful trebuie să-mi mărească salariul” , „profesorul trebuie să-mi educe copilul”, etc. Oamenii de succes în schimb, ştiu că ei sunt singurii la comanda propriei vieţi, ei decid direcţia în care aceasta va merge şi ce trebuie să facă ei pentru asta; minţile de succes gândesc „Mi-o datorez mie, familiei mele şi lui Dumnezeu să devin cât pot de bun”.
  7. Oamenii fără succes se-adună, aşa după cum şi oamenii de succes se-adună. Aici se îmbină două principii : Cine se-aseamănă, se-adună şi Ban la ban trage. Uită-te în jur şi vei vedea că cei fără idei, fără iniţiativă, fără scopuri în viaţă nu vor deveni niciodată prieteni cu cei energici, optimişti şi plini de elan. Şi invers. Aşa că dacă vrei să îţi creşti succesul, uită-te în jur – prietenii tăi ce fel de oameni sunt? Sunt optimişti, realizaţi, te sprijină şi te încurajează să creşti, să devii mai bun? Sau sunt mereu nemulţumiţi şi critici vizavi de ceva, te trag în jos şi îţi taie elanul?
  8. Oamenii fără succes aşteaptă mereu să li se spună ce să facă, în vreme ce oamenii de succes caută lucruri pe care pot să le realizeze. Oamenii fără succes nu fac nimic din proprie iniţiativă, nu se oferă voluntari şi nu sunt receptivi la ideile celorlalţi. Aşteptă să primească sarcini, iar când le primesc le amână cât pot, sperând ca în final vor fi degrevaţi de ele. Reversul medaliei sunt oamenii de succes, care caută mereu să se dezvolte, să se autodepăşească. Aceştia fac mai mult decât li se cere, căci consideră că tot ce fac, fac pentru ei, nu pentru companie, pentru că fiecare sarcină le îmbogăţeşte experienţa şi cunoştinţele. În acest sens, citesc cărţi, participă la cursuri, dezbateri, etc. fără să li se ceară şi nu pentru că firma plăteşte, ci pentru că vor.
  9.  Oamenii fără succes îşi pierd timpul cu lucruri fără importanţă. Citesc toate cele 100 de glume din e-mailul trimis de un prieten, iau pauze lungi şi vorbesc despre alţii şi slujbele altora. Un om de succes merge la lucru ca să lucreze. El are o slujbă care îi place şi un program de îndeplinit, şi intenţionează să facă exact asta.
  10. Oamenii fără succes plutesc în derivă prin viaţă, fără o destinaţie precisă. Oamenii de succes au planuri şi ţeluri bine stabilite. Ştiu exact unde vor să ajungă şi ce trebuie să facă pentru a ajunge acolo.

sursa: Bob Wagner on voices.yahoo.com