
9 încurajări pentru noile mame
Publicat in 19/08/2013Unele femei sunt născute să fie mame. Au fost probabil dotate de natură cu răbdare, înţelegere, calm, rezistenţă fizică şi psihică, totul decurge natural, ştiu ce trebuie să facă în fiecare situaţie fără a citi şi a se documenta. Dar pentru majoritatea proaspetelor mămici (printre care şi subsemnata), primele câteva luni din viaţa alături de mica fiinţă care a apărut în familie şi ocupă tot timpul şi atenţia tuturor, lucrurile nu sunt chiar aşa de roz precum le descriu filmele hollywoodiene. Sunt multe nopţi nedormite, mese sărite, activităţi scoase cu totul din programul cotidian, impulsul de a căuta mereu informaţii pentru ca nu cumva să rămână vreun colţ de carte sau articol necitit care să conţină acel detaliu vital care face diferenţa. Ah, da, şi sfaturile… Sfaturile care curg în valuri de la toată lumea – bunici, vecini, prieteni, cunoştinţe, până şi străinii îngăduitori şi binevoitori, cu toţii sunt experţi şi ţin morţiş să sară în ajutorul proaspeţilor părinţi „neştiutori” cu fel şi fel de sfaturi şi poveţe, fără de care cu siguranţă viaţa ar fi mai simplă.
Toate acestea par copleşitoare, dar oricine a trecut o dată prin asta, a doua oară priveşte altfel lucrurile. Aşa că, dragă proaspătă mămică, mai jos găseşti câteva cuvinte de încurajare, care nu se vor a fi sfaturi, ci mai degrabă un alt unghi de a privi lucrurile, fără presiune şi fără stres:
- Înconjoară-te de oameni pozitivi şi optimişti. Atitudinea lor relaxată şi optimistă te va ajuta şi pe tine să iei lucrurile mai uşor şi poate să vezi anumite chestiuni din alteperspective la care nu te-ai gândit înainte.
- Nu face comparaţii. E ok să îi observi pe ceilalţi cum fac anumite lucruri şi să înveţi din experienţele lor. Dar nu trebuie să te compari cu alte mame sau să compari dezvoltarea copilului tău cu a altor copii. Fiecare familie e unică, fiecare copil e unic. Ce funcţionează pentru unii, nu funcţionează pentru alţii. Şi aşa cum tu poate te simţi depăşită în anumite situaţii, o altă mamă se poate simţi depăşită într-o chestiune care ţie ţi se pare floare la ureche. Aşa că fă ce simţi tu că se potriveşte ţie şi familiei tale.
- Nu te învinovăţi. Fiind o situaţie nouă pentru tine, e normal să nu ştii din prima cum să acţionezi mereu în cel mai corect mod. E normal şi să greşeşti, dar poţi sta liniştită pentru că nu ai cum să faci greşeli majore – instinctele nu îţi vor permite. E la fel de normal să vrei câte o pauză uneori, e normal să te mai şi superi şi lista poate continua. Orice sentiment negativ ai avea, e important să ştii că azi e, mâine nu e. Aşa că dă frâu liber sentimentelor fără să ai remuşcări şi să te judeci.
- Priveşte cărţile cu sfaturi despre creşterea copilului ca simple informaţii. Adică nu lua totul ad literam şi ţine minte că fiecare copil are propriul ritm de creştere şidezvoltare. Iar informaţiile cuprinse în cărţi sunt generalităţi, nu litere de lege. Ia de acolo ce crezi că ţi se potriveşte şi îţi vine la îndemână, nu face eforturi să te conformezi la ceva, doar pentru că alţii aşa spun sau fac.
- Cere ajutorul. Cred că orice proaspătă mămică are tendinţa de a lua mai mult decât poate să ducă, din dorinţa de a-şi demonstra sieşi şi celorlalţi că ea poate să le facă pe toate. Şi chiar poate. Dar doar pentru scurt timp, căci oboseala şi acumularea treburilor îşi spune repede cuvântul. Aşa că mai bine evită acest lucru şi cere ajutorul persoanelor optimiste cu care te-ai înconjurat. Mici activităţi pe care pot să le facă ei în locul tău, vor fi floare la ureche pentru ei şi mană cerească pentru tine.
- Ai răbdare cu tine însăţi. Aşa cum Roma nu a fost clădită într-o zi, nici experienţa ta ca părinte nu se va defini în primele săptămâni sau luni. Ai răbdare şi acceptă faptul că vor fi momente în care vei greşi sau nu vei avea habar cum să acţionezi, dar cu calm, răbdare şi chiar umor, orice se va rezolva.
- Ia o pauză. Oricine are nevoie să se detaşeze de rutina zilnică, măcar un pic. Mai ales o proaspătă mămică. Aşa că ceva oricât de scurt, ca un duş sau o fugă la magazinul de la colţ, unde să fii singură să-ţi mai limpezeşti gândurile, va fi binevenită.
- Nu crede tot ce auzi. După cum am spus şi în introducere, nici o mămică nu e scutită de sfaturile, mustrările, observaţiile celor din jur. Mereu se va găsi câte o mămică prin parc care să se laude cu realizările nesfârşite ale propriului copil, sau care să îţi dea sfaturi peste sfaturi şi apoi să te acuze că nu ştii să îţi creşti copilul dacă se întâmplă să nu îiîmpărtăşeşti părerile. Pentru a-ţi cruţa nervii, nu pleca urechea la astfel de persoane şi evită-le pe cât posibil. Nimeni nu ştie mai bine decât tine care e situaţia ta şi ce e cel mai bine pentru tine şi familia ta.
- După ploaie iese mereu soarele. Vor fi cu siguranţă momente când te vei simţi depăşită de situaţie, vor mai fi nervi, supărare, lacrimi, dar e important să îţi concentrezi mereu atenţia asupra luminiţei de la capătul tunelului.
Autor: Echipa Info Kids
Larisa Pop