Alege jucăriile inteligent!

Publicat in 03/12/2014

Copilăria este etapa cea mai importantă a vieții, deja pe durata primilor ani dezvoltându-se principalele capacități socio-psihice și unele fațete distincte ale personalității, precum maniera de a se relaționa la ceilalți, creativitatea și modul de a rezolva problemele. Aceste competențe pot fi dezvoltate și conturate de jocuri și jucării, dacă sunt corect selectate.

Jucăriile au fost întotdeauna o formă a copiilor de a-și concentra  energia și a o folosi în procesul de învățare, pentru că ele îi invită pe cei mici să îşi concentreze atenția la aspecte concrete,  practice, de pildă a clădi cuburi sau a îngriji păpușa.

Acum, când există numeroase oferte de jucării, părinții se întreabă cum să cumpere cele mai potrivite jucării pentru dezvoltarea copiilor lor. Răspunsul poate fi complicat, deoarece suntem bombardați de publicitate din toate direcțiile. Adesea se întâmplă ca jucăriile cumpărate să fie nepractice și foarte puțin educative. Important este să nu ne lăsăm impresionați de modă și să analizăm ce dorim să le oferim copiilor noștri.

Ceea ce este important e să știm ce tip de jucării este adecvat fiecărei vârste, deoarece în fiecare etapă se dezvoltă diverse capacități care pot fi sprijinite cu resurse potrivite. Astfel, este esențial să cunoaștem nevoile unui copil în etapa sa de vârstă pentru a sprijini procesul de învățare.

  • Bebelușii 0-1 an: au nevoie de jucării care să le stimuleze simțurile: văzul, auzul, mirosul, pipăitul și gustul. Pentru asta, se recomandă zornăitoare, mingi, jucării textile, ce dezvoltă capacitatea de a percepe texturi, culori și sunete diferite. Acestea trebuie să fie ușor de prins, de igienizat și să nu dăuneze copilului.
  • Copiii între 1-2 ani: sunt deja mai dezvoltați și încep să fie mai independenți și să exploreze lumea înconjurătoare. Aceștia percep ce se întâmplă în jurul lor și caută să cunoască și să înțeleagă. Pentru asta, cele mai potrivite jucării sunt premergătoarele, mergătoare, balansoare tip căluț și jucării ce ajută la observarea relației cauză-efect (cuburi, jucării de baie, jucării interactive, etc)
  • Copiii între 2-5 ani: încep să fie mai curioși, înțelegând din ce în ce mai multe, aceasta fiind astfel etapa cea mai bună pentru a-i învăța procesele și conceptele de bază și a continua să dezvoltăm abilitățile mentale și sociale. Așadar, la această vârstă, sunt utile tot felul de jucării care îi vor ajuta în a îmbunătăți deprinderile manuale și percepția mediului: cuburi de construcții, mingi, jucării ce imită scene din realitate (bucătăria, coaforul, atelierul, etc) Totodată, trebuie să dăm importanță activităților în aer liber. Este cea mai potrivită perioadă pentru a pedala, a construi din pietre, din nisip, a se juca în noroi, a se da pe balansoare și tobogane, etc
  • Copiii între 6-10 ani: au deja dezvoltate capacitățile și deprinderile de bază care le permit o viitoare învățare, așa că ceea ce rămâne de făcut este perfecționarea celor deja deprinse și introducerea unor noi stimuli. Capacitățile psihomotrice sunt foarte avansate; astfel putem oferi copiilor articole cu pedale, role sau patine. În plus, e foarte important să fim atenți la competențele lor sociale – pentru asta se recomandă jocurile de masă (Nu te supăra frate, Cărarea pierdută, jocul de cărți, Monopoly junior, etc) și alte jocuri ce presupun interacțiunea cu ceilalț Bineînțeles, nu trebuie neglijate jocurile ce ajută la îmbogățirea cunoștințelor în diverse domenii: astronomie, matematică, litere, etc.

În concluzie, am putea spune că, fără îndoială, cel mai important lucru este să cunoști nevoile fiecărui copil și să oferi medii și resurse de învățare adecvate dezvoltării sale.

Logoped CJRAE Mureș – Roșca Simona-Bianca

 

Tags: , , , , , ,