
Alimentaţia copilului între 1-3 ani – cu sau fără carne?
Publicat in 23/11/2013Pentru a continua articolul referitor la alimentaţia copilului între 1 şi 3 ani, am alcătuit un meniu cu conţinut de carne, pentru o săptămână, nu înainte de a face unele menţiuni:
Conform Asociaţiei Americane a Dieteticienilor – una dintre cele mai cunoscute autorităţi în domeniul nutriţiei – alimentaţia ovo-lacto-vegetariană nu afectează creşterea sau dezvoltarea copilului. Dacă meniul este echilibrat nutriţional, copilul se dezvoltă normal, fără să aibă carenţe nutriţionale ori deficit de creştere. În cazul copiilor sau chiar al adulţilor vegani (care nu consumă nici lactate sau ouă), este necesară suplimentarea cu vitamina B12 , eventual calciu, vitamina D şi fier. În acest caz, dieta trebuie planificată cu mai multă atenţie spre a evita deficitele nutritive.
Eliminarea cărnii din alimentaţie este de multe ori alegerea părinţilor şi se face fie din motive religioase, fie din motive ce ţin de sănătate, ori din considerente etice, economice sau de mediu. Din punct de vedere religios, anumite tipuri de animale nu se consumă, nefiind “curate”, precum porcul sau unii peşti (somnul), considerate animale “gunoieri” pentru că mănâncă orice. Se preferă carnea de la animale care sunt “vegetariene” sau rumegătoare. Pentru yoghini, consumul de carne încalcă un principiu fundamental al Creaţiei, fiind un act de violenţă faţă de animale.
Pe lângă aceste considerente, populaţiile cele mai longevive de pe planeta noastră sunt cretanii şi japonezii. Alimentaţia lor este mai săracă în carne roşie, dar bogată în peşte şi fructe de mare proaspete, legume, fructe, cereale, iar în cazul cretanilor se consumă şi mult ulei de măsline.
Dacă dorim să consumăm carne, ar fi bine să ne inspirăm din aceste modele de dietă. Mai mult studiată şi apreciată, dieta mediteraneană (cretană), presupune consumul de carne roşie numai de 1-2 ori pe lună, carne albă de 2-3 ori pe săptămână şi peşte de 2-4 ori pe săptămână. În nici un caz nu trebuie să consumăm carne la fiecare masă şi în fiecare zi. De asemenea, este bine să avem o sursă de carne bio, spre a evita, dacă se poate, antibioticele, hormonii şi celelalte medicamente cu care sunt tratate animalele.
Principalele dezavantaje ale consumului de carne sunt acizii graşi saturaţi care se găsesc în cantitate mare, mai ales în cea de porc şi excesul de proteine în alimentaţie, mai ales dacă se consumă carne zilnic. Prea multe proteine înseamnă prea multe reziduuri azotate, pe care organismul trebuie să le prelucreze şi să le elimine prin rinichi. În plus, carnea se digeră mai greu, poate stagna mai mult timp în intestin, unde, în lipsa unei alimentaţii bogate în fibre, produce iritaţie şi inflamaţie locală, fiind corelată cu o incidenţă mai mare a cancerului de colon. Mezelurile au adăugaţi diverşi aditivi care le îmbunătăţesc culoarea, aspectul, textura, mirosul, le prelungesc valabilitatea, şi conţin de asemenea un procent mare de grăsimi.
Ca o concluzie, consider că ar fi benefic să se reducă pe cât posibil consumul de carne, în cazul în care nu se doreşte renunţarea completă la ea.
Meniul pentru copii pe care m-am gândit să îl propun respectă modelul mediteranean. Linia de bază a meniului constă în consumul foarte rar de carne roşie şi mezeluri; moderat de carne albă, lapte, lactate şi ouă; mai mult peşte şi ulei de măsline; oleaginoase (nuci) zilnic în cantitate mică; multe legume, fructe şi cereale integrale. Un copil cu tendinţă spre obezitate este bine să consume legume sau fructe la gustare, iar un copil slăbuţ poate servi la gustare biscuiţi cu ceai sau prăjituri de casă cu fructe, iaurt cu fructe. Mesele principale sunt importante şi cuprind cereale integrale cu oleaginoase, fructe proaspete sau uscate dimineaţa, eventual un produs lactat; la prânz o supă din legume, o salată şi o sursă de proteine (carne, peşte, ouă sau leguminoase); cina preferabil fără carne, formată din legume, leguminoase, derivat de cereale, eventual un lactat sau ou. Apa sau ceaiul este bine să se bea între mese, pentru a nu tulbura digestia şi a crea o falsă senzaţie de saţietate în timpul mesei.
Luminiţa Huza
Nutriţie