Alimente

Publicat in 12/08/2013

Elefănţelul curios vrea să afle dacă ştiaţi că…

… mărul are un conţinut de apă de 25 %, iar varza de 91%?

… papilele gustative nu fac diferenţa între mere, ceapă  şi cartofi, fără ajutorul mirosului? Dacă nu ne credeţi, luaţi câte o înghiţitură din fiecare în timp ce vă ţineţi cu o mână de nas.

… pentru a mânca şi digera o ţelină, e nevoie de mai multe calorii decât conţine ea?

… fructul cu conţinutul cel mai bogat în proteine şi uleiuri este avocado?

… primele specii de morcovi cultivate până în secolul al XVII-lea aveau culoarea mov?

… mierea este singurul aliment care nu mucegăieşte niciodată?

… vinetele sunt de fapt fructe? Ele reprezintă fructul unei plante cu frunze mari şi flori albe spre purpurii, originară din India de Sud şi Sri Lanka?

… merele, şi nu cafeaua sau ceaiul, sunt cele mai eficiente pentru a ne da energie dimineaţa?

… ciocolata e făcută din boabe de cacao? Aproape 70 % din producţia mondială de cacao vine din Africa de Vest, primele trei ţări fiind Coasta de Fildeş, Indonesia şi Ghana.

… mango e denumit şi regele fructelor? Este fructul naţional al Indiei şi Pakistanului, iar în unele ţări, frunzele şi fructele de mango sunt folosite ca decoraţii la nunţi sau alte evenimente.

… dacă mâncăm multă ceapă, devenim somnoroşi? În cantităţi mari, ceapa acţionează ca un sedativ.

… bananele conţin o substanţă care asigură buna dispoziţie?

… pepenele este un cadou potrivit pentru a fi oferit gazdei, în Japonia sau China?

… cele mai cultivate legume de pe Pământ sunt roşiile şi cartofii? Totuşi, ele nu sunt şi cele mai folosite la prepararea mâncărurilor – aici conduce detaşat ceapa.

… de ce ne pişcă ochii când tăiem ceapă? Atunci când ceapa este tăiată, se degajă un gaz volatil care, întrând în contact cu ochii noştri, se transformă într-o formă uşoară de acid sulfuric. Lacrimile noastre sunt răspunsul reflex al ochilor, care încearcă să elimine acest gaz. Dar vorbele din bătrâni spun că dacă ceapa e bine răcită înainte de a fi tăiată, efectul acidului sulfuric se reduce substanţial.

… e nevoie de munca a 12 albine, pentru a produce o lingură  de miere?

… lemnul plantelor perene, ca pinul, molidul, bradul, nu ar trebui folosite la focul pentru grătar? Prin ardere, ele pot adăuga gudron sau răşină aliementelor puse la prăjit. Doar lemnele de esenţă tare, precum stejar, cireş, arin, măr, sunt bune pentru încingerea grătarului.

… aluna este un alimentul cu cea mai mare concentraţie de substanţe nutritive?

… din 4 tone de struguri se obţine o tonă de stafide?

… cel mai scump condiment din lume este şofranul, numit şi aurul roşu? Acest lucru se datorează faptului că pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate între 130 000 si 250 000 de flori,  din care se folosesc numai stigmatele (partea din mijlocul florii unde se prinde şi încolţeşte polenul) care, prin uscare, pierd 4/5 din umiditatea lor, dar şi de faptul că, fiind o cultură manuală, nu suportǎ mecanizare decât în mică parte (lucrǎrile solului).

… în sud-estul Asiei, macacii (o specie de maimuţe) sunt folosiţi pentru a recolta nuci de cocos?