Animale

Publicat in 12/08/2013

Elefănţelul curios vrea să afle dacă ştiaţi că…

… lebedele sunt fidele unui singur partener toată viaţa lor? Dacă un partener din cuplu moare, ar putea muri şi celălalt la scurt timp, din cauza suferinţei.

… un elefant cântăreşte mai puţin decât limba unei balene albastre?

… un urangutan de la o grădină zoologică din China a evadat de mai multe ori din cuşca în care era ţinut, folosindu-se de o cheie improvizată dintr-o sârmă? De fiecare dată  când îngrijitorii îl inspectau să vadă cum a evadat, el ascundea cheia sub limbă.

… în timpul valului de căldură din Australia din 2009, un ursuleţ koala a sărit în faţa unui ciclist şi s-a agăţat de piciorul acestuia ca să primească apă?

… cea mai mică pasăre din lume, Regulus ignicapilla, cântăreşte la fel de mult cât zahărul dintr-o linguriţă?

… părul ursului polar nu este alb, ci transparent? El pare alb din cauză că reflectă lumina şi zăpada.

… spre deosebire de majoritatea speciilor din familia felinelor, tigrii sunt fani ai apei? Ei înoată bine şi deseori se îmbăiază în râuri sau lacuri pentru a se răcori.

… un scorpion îşi poate ţine răsuflarea timp de 6 zile?

… cele 3 maimuţe înţelepte din înţelepciunea culturală japoneză sunt de fapt 4? Cele 3 mai cunoscute sunt cele care înfăţişează principiile: să nu asculţi lucruri rele, să nu spui lucruri rele, să nu vezi lucruri rele, la care se alătură a 4–a maimuţă – să nu faci lucruri rele.

… crocodilul nu îşi poate mişca limba?

… dacă razi părul de pe un porcuşor de Guineea, va arăta ca un pui de hipopotam în miniatură?

… bursucul melivor a fost înscris în Cartea Recordurilor Guiness drept cel mai curajos animal din lume? Cunoscut mai bine drept bursucul agresiv african sau ratel, acest animal ucigaş care la maturitate cântăreşte maxim 14 kg, are pielea deosebit de groasă şi elastică, are capacitatea de a-şi roti corpul în piele pentru a se apăra şi atacă fără milă, dar cu succes, orice animal, de la leopard la viperă. Nu poate fi ucis decât printr-o lovitură puternică la cap, iar in cinstea forţei şi rezistenţei sale, Forţele Armate sud-africane şi-au botezat noul vehicul de luptă, Ratel.

… cea mai longevivă broască ţestoasă din istorie a trăit pe parcursul a 3 secole? Născută în 1750, ea a murit in 2006, numărând astfel nu mai puţin de 256 de ani?

… balenele ucigaşe, sau orca, sunt de fapt o specie de delfini?

… elefantul e singurul mamifer care nu poate sări?

… în Groenlanda a fost descoperită o specie de rechini care se hrăneşte cu urşi polari şi poate trăi până la 200 de ani?

… vidrele de apă se ţin de mâini când dorm, ca să nu plutească în derivă şi să se separe?

… vacile leagă prietenii şi devin deprimate dacă sunt separate de prietenele lor?

… bursucul agresiv este singurul mamifer carnivor din lume care foloseşte unelte? Într-un documentar filmat într-o rezervaţie din India, s-a văzut cum ratelii sunt nu doar bestii crude şi lacome, dar sunt şi deosebit de inteligenţi. Într-o seară, un bursuc african agresiv a găsit în peretele nisipos al unui mal abrupt un cuib de pescăruşi, unde erau câţiva pui. A dat târcoale câteva momente cuibului, dar şi-a dat repede seama că nu poate ajunge la pui deoarece nu este destul de înalt. A căutat un buştean pe care l-a târât până în dreptul cuibului, dând dovadă de simţ practic şi inteligenţă. Pentru că nu a reuşit să intre în cuib nici cu acest buştean, a mai adus unul, pe care l-a pus peste primul – demonstrând o minte deosebit de ascuţită pentru un animal, perseverenţă şi iscusinţă din plin. Astfel, căţărat pe ambii buşteni, a reuşit să se caţere la cuib, să scoată bieţii pui de pescăruş din el şi să îi devoreze cu lăcomie.

… meduzele se evaporă la soare, pentru că sunt făcute din 98% apă?

… dacă furnicile ar fi de dimensiunea unui om, ar fugi de două ori mai repede decât un Lamborghini?

… ochiul struţului e mai mare decât creierul său?

… girafele sunt singurele animale de pe Pământ care nu cască?

… caracatiţa are trei inimi?

… inima unei balene albastre este atât de mare, încât un copil ar putea să înoate prin venele acesteia?