Atitudinea copiilor vizavi de sex – grupa de vârstă 2-4 ani

Publicat in 02/06/2014

Vă spuneam într-un articol precedent că, potrivit specialiştilor, copiii se categorisesc astfel, din punct de vedere al informaţiei despre sex şi al atitudinii faţă de acesta:

– 2 – 4 ani – gândirea magică;

– 5 – 8 ani – umorul de toaletă;

– 9 – 12 ani – dezgustaţii;

– 13 – 18 ani – cei care nu ştiu că nu ştiu.

Azi vă voi da mai multe informaţii despre gândirea magică sau grupa de vârstă 2 – 4 ani.

Când copiii de doi-patru ani nu primesc informaţii la obiect despre un anumit lucru, ei inventează o poveste pentru a-şi explica singuri acel lucru. Psihologii educaţiei numesc acest fenomen gândire magică. Un exemplu de gândire magică este mitul lui Moş Crăciun. Un alt exemplu de gândire magică, în domeniul sexual de data aceasta, este arhicunoscuta poveste a berzei care aduce copiii. Poveştile cu copiii aduşi de berze, crescuţi în verze sau găsiţi în prag sunt de fapt exemple de gândire magică la acei adulţi care nu s-au maturizat suficient ca să spună copiilor lor adevărul.

Când părintele este sincer şi îi spune copilului că penisul intră în vagin ca să ducă spermatozoizii la ovul, majoritatea copiilor până în patru ani vor spune ceva de genul: ”Îhî, şi acum ce facem, ne aşezăm la masă?” S-ar putea ca părintele să fie transpirat din cap până în picioare, iar copilul să nu fie deloc impresionat. Acest lucru se întâmplă nu pentru că n-ar fi interesat copilul, ci pentru că, la această vârstă, ei nu sunt apăsaţi de povara bagajului emoţional.

La această vârstă, curiozitatea sexuală a copilului e centrată pe trei probleme: diferenţa dintre sexe(băiat-fată), originea copiilor şi relaţiile dintre părinţi.

De asemenea, primul pas în comunicarea pe acest subiect îl reprezintă numirea ştiinţifică a părţilor corpului.

Deci, la această vârstă, copilul trebuie să ştie:

–          numele organelor genitale: penis, testicule, scrot, anus, vulvă, labii, vagin, clitoris, uter, ovare

–          că reproducerea are loc când spermatozoidul unui bărbat se uneşte cu ovulul unei femei în timpul unui contact  sexual

–          că bebeluşul creşte în uter şi se naşte prin vagin

–          elemente de bază despre menstruaţie şi ejaculările nocturne ca procese curate şi sănătoase

–          să nu pună mâna pe prezervativele aruncate.

 VA URMA

 

psiholog Annamaria Magdalena Moldovan

Tags: , , , , ,