Atitudinea copiilor vizavi de sex – grupa de vârstă 5-8 ani

Publicat in 05/09/2014

Umorul de toaletă sau grupa de vârstă 5-8 ani

În această etapă, glumele cele mai preţuite sunt cele legate de lenjeria intimă sau de fundul gol. Copiii de această vârstă fac ca orice cuvânt să rimeze cu pipi, caca, diaree. La această vârstă, sunt fascinaţi de excreţie si mai ales de diaree.

O trăsătură minunată pe care ei o manifestă în această perioadă este curiozitatea tehnică. Asta înseamnă că au capacitatea de a întreba fără sfială sau ezitare „cum funcţionează de fapt, chestia asta?”, iar răspunsul pe care ei îl aşteaptă este unul strict şi la obiect. Se poate observa că în ei nu există inhibiţiile, pudoarea sau reţinerile pe care adultul le manifestă.

Atunci când copiii pun o întrebare, există întotdeauna un motiv: fie au văzut , fie au auzit ceva, fie s-a întâmplat ceva. Puteţi începe prin a-i întreba pe un ton blând de unde au auzit despre cuvântul respectiv sau cum au aflat despre acel lucru. Uneori, copiii se tachinează între ei cu cuvinte pe care nici unul dintre ei nu le înţelege. Pur şi simplu, le-au auzit într-un anumit context şi li s-au părut interesante. Ca adulţi, e important să nu reacţionaţi spunând „ Să nu te mai prind că zici aşa ceva niciodată!”, ci mai degrabă explicaţi-i că e vorba de cuvinte urâte, pe care oamenii civilizaţi şi bine-crescuţi nu le folosesc. În plus, explicaţi-le, bineînţeles, şi semnificaţia acestora.

De asemenea, e bine de ştiut că un copil care manifestă tendinţe de exhibiţionism sexual nu are nimic în comun cu exhibiţionismul patologic al adulţilor. Este un comportament ce uneori apare ca o reacţie de bravadă (face gestul pentru că a văzut că adulţii ascund cu grijă acele părţi ale corpului), iar, alteori, ca pe o provocare (să-i determine pe ceilalţi să facă la fel). Acest comportament e necesar să fie corectat cu tact şi blândeţe, nu cu duritate.

Ca şi concluzii:

1.atunci când curiozitatea tehnică a unui copil nu este respectată şi hranită, ci călcată în picioare, ridiculizată sau ignorată, ea va ieşi mereu la suprafaţă pe parcursul vieţii lui.

2. în această etapă, între 5 şi 8 ani, copilul trebuie să ştie tot ce ştie copilul din etapa anterioară (adică între 2 si 4 ani) şi, în plus, explicaţii despre termenii: urină, scaun, vezică, uretră, deosebirea dintre sistemul digestiv şi cel reproducător, informaţii de bază despre menstruaţie şi ejaculările nocturne, precum şi despre modificările corporale ale pubertăţii.

Acestea din urmă sunt necesare pentru a şti la ce să se aştepte dacă vor fi printre cei ’’grăbiţi’’să intre în pubertate, ca să nu se sperie de modificările prin care trece corpul lor, sau dacă vor avea în anturajul lor asemenea copii – în clasă, la şcoală, în tabere, printre prieteni sau rude.

Tot în această etapă e posibil să apară pentru prima dată şi fenomenul masturbării la unii copii, despre care specialiştii susţin că este ceva firesc.

VA URMA

psiholog Annamaria Magdalena Moldovan

Tags: , , , , ,