Atitudinea copiilor vizavi de sex – grupa de vârstă 9 – 12 ani

Publicat in 03/10/2014

Grupa de vârstă 9 – 12 ani – dezgustaţii

 

Această vârstă e crucială, pentru că e practic ultima noastră şansă să-i învăţăm pe copiii noştri sănătatea sexuală. Lucrurile esenţiale pe care le au de făcut în această etapă ca să devină adulţi sănătoşi din punct de vedere sexual sunt să-şi traseze graniţele personale şi să atingă acel nivel de decenţă sexuală pe care societatea îl aşteaptă de la ei.

Aceasta e vârsta la care copiii încep de obicei să pretindă respectarea intimităţii, mai întâi pe a lor, apoi şi pe a celor din jur. Dacă-i lăsaţi pe copiii de această vârstă să-şi dezvolte nevoia de intimitate şi le-o respectaţi, treptat ei vor începe să respecte aceeaşi nevoie şi la cei din jur. Oamenii maturi sexual îşi cunosc graniţele propriei intimităţi şi ştiu să respecte graniţele celorlalţi.

Din păcate, aceasta e şi grupa de vârstă cu cea mai mare incidenţă a abuzului sexual, care are consecinţe profunde. Dacă aceşti copii traumatizaţi nu sunt trataţi în mod eficient, ei fie se vor înconjura de atâtea bariere personale, încât mai târziu, ca adulţi, nu se vor putea bucura niciodată de o relaţie împlinită, fie nu vor mai ţine cont de nici un fel de graniţe sau bariere. Cazurile extreme ale lipsei graniţelor intimităţii sunt prostituatele sau starurile porno.

Unii adulţi au ei înşişi graniţe nesigure şi ca atare nu-şi dau seama că trebuie să le respecte pe ale copiilor lor. Totuşi, copiii au nevoie ca ceilalţi membri ai familiei să le respecte barierele intimităţii.

Copiii de această vârstă sunt fascinaţi de graviditate şi pun o mulţime de întrebări despre cum creşte bebeluşul în corpul mamei. Dar şi mai multe întrebări ale lor se referă la avort, malformaţii congenitale, gemeni, copii născuţi cu deficienţe şi siamezi. Toată această curiozitate e alimentată de mass-media. Presa de scandal reprezintă una din sursele obişnuite de informare pentru această grupă de vârstă, însă ei nu dispun nici de experienţa de viaţă, nici de informaţiile necesare pentru a deosebi informaţiile adevărate de aberaţii.

Copiii din această grupă de vârstă sunt foarte aproape de momentul intrării în pubertate, aşa că au o nevoie acută de informaţii despre schimbările fizice şi emoţionale prin care trec. Majoritatea părinţilor declară că vor din toată inima să ofere informaţii, însă adevărul e că mulţi dintre ei amână acest moment din jenă sau pudoare. E foarte important ca părinţii să le ofere copiilor lor aceste informaţii ÎNAINTE ca acestea să se producă. Altfel, acestea pot produce la copii îngrijorare şi temeri nejustificate, datorită faptului că ei nu înţeleg ce li se întâmplă.

Lucru ciudat, când copiii intră la pubertate, transpiră mult mai mult decât înainte, dar şi par a deveni – unii dintre ei – alergici la apă şi săpun, de aceea e necesar să le explicăm ştiinţa transpiraţiei.

Nu e nevoie să ne pierdem în detalii despre mecanismele complicate ale menstruaţiei când vorbim cu tinerele fete. Dar e important să ne concentrăm pe aspectul de sănătate a procesului: căptuşeala uterului se înlocuieşte în fiecare lună. Feriţi-vă să folosiţi expresii de genul „se curăţă”, pentru că ele pot sugera că e vorba de ceva murdar; dar atâta vreme cât nu există infecţii, scurgerea este curată. Ideea că menstruaţia e un proces sănătos e de multe ori compromisă la fete din cauza unei alimentaţii insuficiente, a lipsei de exerciţiu fizic, a constipaţiei şi a imaginii perfecte, şi false bineînţeles, a trupului feminin răspândită de mass-media.

La băieţi, e necesar să le explicăm că sperma e curată şi că ejaculările nocturne sunt sănătoase. Corpul lor face exerciţii pentru când va fi mare. La o ejaculare nocturnă nu iese decât o cantitate mică de lichid seminal, nu se inundă patul. Şi încă ceva, ei tind să se simtă vinovaţi de ejaculările nocturne, pentru că ei cred că asta înseamnă că au avut un vis sexi. Adevărul e că nu trebuie să viseze, trebuie doar să doarmă profund, deci ejaculările nocturne şi visele sexi nu se asociază, aşadar sentimentul de vinovăţie nu are fundament.

Copiii sunt sensibili la mesajele publicitare despre forma şi dimensiunile ideale ale corpului. Copiii noştri s-ar simţi mult mai încrezători şi ar avea o mai bună percepţie a sinelui  dacă ar fi siguri că sunt iubiţi pentru ceea ce sunt, şi nu pentru cum arată.

De asemenea, în timpul pubertăţii, datorită dezvoltării hormonale, copiii experimentează adesea treceri bruşte de la o stare emoţională la alta. Ei pot învăţa să-şi controleze sentimentele, dar pentru asta au nevoie de ajutorul adulţilor. Din păcate, mulţi adulţi au trecut ei înşişi prin această perioadă fără ca cineva să le fi întins o mână de ajutor. Ca sugestie, exerciţiul fizic e o bună supapă de eliberare a energiei negative.

La această vârstă, copiii au auzit despre bolile cu transmitere sexuală, însă mai au multe întrebări, şi nenumărate informaţii şi percepţii greşite. De aceea, e important ca părinţii să se informeze, ca să poată discuta despre BTS şi răspunde la întrebările foarte directe ale copiilor.

Şi încă un lucru extrem de important înainte de a trece la concluzii: e vorba de relaţia părinţilor cu copiii de sex opus lor, adică relaţia mamelor cu băieţii ajunşi la pubertate, respectiv a taţilor cu fetele. E esenţial să păstraţi legătura emoţională dintre dvs. si copiii dvs., chiar dacă, din punct de vedere fizic, vă distanţaţi pentru că pur şi simplu vă simţiţi incomod, jenaţi sau plini de pudoare în faţa corpului băiatului/fetei dvs., şi mai ales a reacţiilor fiziologice normale ale acestuia, dar pentru care, poate, încă nu sunteţi pregătiţi.

În concluzie, la această vârstă, copilui dvs. trebuie să ştie tot ce au învăţat copiii din grupa precedentă şi în plus, totul despre schimbările prin care trece corpul la pubertate, informaţii de bază despre BTS, despre sarcină, despre sexualitatea exagerată şi falsă promovată de mass-media şi CEL MAI IMPORTANT: IDEEA CĂ SEXUL E O ACTIVITATE REZERVATĂ ADULŢILOR MATURI ŞI RESPONSABILI !!!

psiholog Annamaria Magdalena Moldovan

Tags: , , , , , ,