
„Când voi fi mare, vreau să fiu … bogat!”
Publicat in 06/01/2015Informaţiile despre parenting – cum să creştem şi să ne educăm copiii astfel încât să avem relaţii de familie armonioase – reprezintă o piaţă în continuă creştere în întreaga lume, care a luat amploare mare şi în România. Cărţi, emisiuni TV sau radio, articole în ziare şi reviste de specialitate sau nu, conferinţe, seminarii, grupuri de discuţii pe reţelele de socializare… găsim de toate din abundenţă.
Info Kids vă propune să schimbăm un pic registrul, să luăm o gură de aer de la cum să rezolvăm disputele dintre fraţi , cum să gestionăm anxietatea de separare a preşcolarilor şi … etc. A sosit timpul, zicem noi, să ne îndreptăm atenţia spre un alt domeniu, mai puţin atins până acum, dar de o importanţă la fel de mare, şi anume cel al educaţiei financiare. Haide, dragă părinte, să vedem împreună ce presupune acest lucru.
„Ce mai e şi asta – educaţia financiară? Nu am eu destule pe cap, cu problemele de la serviciu, treburile de acasă şi pe deasupra şi copiii ăştia care au o grămadă de pretenţii, dar nu fac nimic atunci când îi rogi, mai şi răspund înapoi şi fac crize la tot pasul?”
Ei bine, dragă părinte, „asta”, adică educaţia financiară, e un aspect care la noi e cel mai adesea ignorat. Deşi banii sunt un element important al vieţii cotidiene (toţi mergem la serviciu ca să câştigăm bani, nu?), totuşi când vine vorba de a educa copiii în ceea ce priveşte banii, totul se rezumă la: „Nu pot să îţi iau jucăria că nu am bani” , „Ce să mai pun deoparte când mie de-abia îmi ajung banii de la o lună la alta” sau „Ăia sunt bogaţi, sigur fură ceva de le merge aşa de bine”. Stai liniştit, nu trebuie să înveţi tratate sau romane întregi. Treaba cu banii e relativ simplă, dacă ştii cum s-o abordezi corect.
„Şi la ce-mi trebuie mie educaţie financiară? Cum m-am descurcat până acum şi nu am murit de foame, o să mă descurc şi mai departe”
Adevărat. Dar fă un pas în spate, uită-te puţin la nivelul tău de trai, la situaţia financiară a ta şi a familiei: chiar nu ai nimic de îmbunătăţit? Chiar ai posibilitatea să îndeplineşti orice dorinţă şi orice nevoie a oricărui membru al familiei oricând? Dacă ai fi forţat de împrejurări să faci nişte cheltuieli mai mari o perioadă de timp, tot la fel de bine ai duce-o fără să faci nici un compromis? Eşti liber de orice rată, datorie sau plată restantă? Dacă răspunsurile tale au fost DA, atunci nu mai citi mai departe (şi contactează-ne să devii speaker la conferinţele noastre de educaţie financiară J). Dar ţine cont că, chiar dacă ai o situaţie materială foarte bună şi poţi asigura astfel un nivel de trai ridicat familiei, nu prezinţi garanţia că dacă tu ai reuşit să faci astea, eşti capabil să transmiţi mai departe învăţăminte de valoare în acest sens.
Dacă răspunsul tău a fost altul în afară de DA, citeşte în continuare.
Ca orice altceva, şi comportamentul financiar se învaţă. Copiii observă comportamentele adulţilor importanţi din viaţa lor şi şi le însuşesc involuntar. Cu alte cuvinte, dacă tu eşti sărac, şansele sunt foarte mari ca nici copilul tău să nu ajungă vreun mare milionar (există bineînţeles şi excepţii, dar majoritatea se supune regulii); dacă tu eşti înglodat în datorii, şi copilul tău va fi – în datorii proprii, nu neapărat cele pe care i le laşi moştenire; dacă tu ai un nivel de trai decent, dar nu satisfăcător, copilul tău nu te va depăşi cu mult.
Există o scară ierarhică în societate care se stabileşte în funcţie de averea unei persoane. Se spune că un copil dintr-o familie modestă, poate urca maxim o treaptă mai sus decât cea pe care se află părinţii lui pe această scară fictivă, în lipsa unei educaţii financiare. Şi asta în cel mai bun caz. În mod normal, copiii calcă pe urmele părinţilor şi rămân la acelaşi nivel de trai şi aceeaşi scară socială. Singurul lucru care poate schimba această situaţie e o educaţie financiară adecvată, atât a părinţilor, cât şi a copiilor.
Nu-i aşa că ai vrea ca copilul tău să aibă o viaţă prosperă, împlinită şi lipsită de griji financiare? Ştim că asta vrei. Asta vrem cu toţii şi pentru noi înşine, dar mai cu seamă pentru copiii noştri.
“Şi ce treabă am eu să-mi învăţ copilul cum să facă bani? E suficient că îl ţin în şcoală, n-are decât să înveţe bine şi apoi să se descurce singur.”
Dar oare dacă ştie pe de rost Luceafărul, teorema lui Pitagora sau tabelul lui Mendeleev o să-i fie de ajuns? Ştii şi tu prea bine, dragă părinte, că răspunsul e NU. Informaţiile primite în şcoală sunt importante, dar nu suficiente. Astea (poate) le-ai învăţat şi tu, şi tot nu ai ajuns milionar. Iar până se va introduce educaţia financiară în şcoli (există voci care militează pentru asta), treaba asta cade tot pe tine… Dar nu te necăji, te ajutăm noi.
Organizăm pentru tine conferinţa “Copiii, banii şi succesul: cum educăm copiii astfel încât să aibă o viaţă prosperă” , care va avea loc în data de 29 ianuarie 2014, între orele 18-20.30 la Hotel Plaza din Târgu-Mureş.
Detalii despre program, înscriere şi surprizele cu care te aşteptăm, găseşti aici.
Eşti responsabil pentru viitorul financiar al copilului tău! Pentru a-ţi asuma această responsabilitate în cunoştinţă de cauză, educă-te!
Larisa Pop
Editor coordonator Info Kids
Tags: ce sa spunem copiilor despre bani, conferinta parenting, cum educam copiii ca sa aiba succes in viata, educatie financiara pentru copii, educatie financiara pentru parinti, eveniment info kids, info-kids, infokids, larisa pop, prosperitate, prosperitate financiara