Cârligul lui “A fost o dată”

Publicat in 01/07/2014

Că tot e vacanță, sper să vă aplecați asupra acestor rânduri, să reflectați pentru a putea savura momentele ce vă așteaptă în vara aceasta, alături de cei dragi vouă.

Trecutul…cuvânt suspectat de obezitate morbidă prin natura greutății cu care poate apăsa prezentul majorității dintre noi, obezitate hrănită din plin de “călătoriile temporale” cu care ne populăm prezentul, de cele mai multe ori, cam anorexic.

La fiecare 5 minute, auzim îndrumări rupte din înțelepciunea colțului de stradă  gen ” trăiește clipa” ,”ce a fost, a fost!”, ” uită! “. Cu toate acestea, plonjăm în adâncul lacului existențial cu capul înainte, fără colac și fără tub de oxigen, căutăm răspunsuri și refugii în aburii unui greu viciu, dar degeaba! Prezentul, tot uscățiv și flămând, bântuie existențe cu ochii în pământ, lăsând oportunități și șanse agățate în cuierul de după ușa trântită de perete, de un trecut obez, nesimțit si extrem de invaziv.

Filozofia este cât se poate de simplistă și nu necesită explicații savante. Cu cât  suntem ancorați într-un trecut plin de remușcări, vinovății, pierderi și în nesfârșitul joc al lui ” dacă aș fi știut”, cu atât prezentul cade într-o ignoranță perfidă, nelăsându-ne posibilitatea de a ne construi un trecut sănătos pentru un viitor în care doar el, trecutul, ne va mai fi perna somnului bătrâneții

Cu toată tortura cârligelor înfipte în spatele nostru, ținându-ne agățați între două lumi, trecutul are indubitabil valoare. Pierderea acestuia ne-ar putea arunca într-o gaură, unde uitarea declanșează pericolul numit repetiție, de la greșeli, la cuvinte, la identități. Atunci, dacă nici cu..și nici fără..cum se presupune coabitarea triunghiului  trecut-prezent-viitor? Într-o armonie demnă de cea mai idealistă reprezentare?

Trucul constă în iscusința alegerii cantității celor trei ingrediente de bază și amestecul acestora în cocktailul vieții. Nu toți dintre noi avem veleități de barman și nu pe toți ne îmbată aceeași cantitate de alcool. Cert este că ar cam fi important să știm când să scoatem, din cele trei ingrediente, un Sex on the Beach sau un Dry Martini. Vacanță plăcută!

 

Psiholog Daniel Popescu, Fundaţia Alpha Transilvană

Tags: , , , , , ,