Carnea de porc, sursă de fier

Publicat in 05/11/2014

“Ghici ce gătim azi?” – poate fi întrebarea pe care o mamă sau un tată o pune copiiilor în timp ce iau micul dejun împreună.  Să prepari mâncarea ce oferă bucurie familiei este un prilej de mare satisfacție, oferind  în același timp un interval de liniște în vâltoarea vieții de zi cu zi.

Alimentele hrănesc copiii de la cele mai mici vârste până la adolescență, iar grija pentru alegerea lor  asigură nu numai o dezvoltare fizică armonioasă, dar îi ajută și în dezvoltarea socială, mentală și psihologică. În copilărie se modelează stilul de alimentație sănătos și modul de viață activ, care împreună, pot  asigura sănătatea și starea de bine pe tot parcursul vieții. În plus, modelele însușite în copilărie au  implicații importante pentru viitor, întrucât se vor transmite generațiilor următoare. Părinții  reprezintă primul și cel mai influent model  pentru copiii lor. Ei au rolul primordial de a-i încuraja să facă alegeri sănătoase și să savureze mâncarea, atât în familie, cât și în comunitate. Părinții responsabili știu să recunoască și să respecte  necesitățile copiilor lor, știu să le asigure o varietate de  alimente potrivite și să stabilească o rutină, privind  timpul și locul consumării acestora, iar copiii pot deprinde să-și potrivească mărimea porțiilor la semnalele corpului lor, pentru a se putea juca multe ore din zi.

Oare câți părinți s-au întrebat vreodată, dacă copilul lor primește suficienți nutrienți pentru a deveni așa  cum își doresc?  Întrebarea este justificată  deoarece anemia prin deficit de fier este o problemă frecventă în nutriția copiiilor mici. Ei sunt consultați în mod regulat pentru depistarea precoce a bolii. Fierul, ca parte esențială a sângelui, transportă oxigenul de la plămâni la toate celulele corpului, participă la transformarea betacarotenului în vitamina A, precum și în sinteza colagenului și a proteinelor. Ajută la dezvoltarea creierului și la buna funcționare a sistemului imunitar. Așadar este vital pentru copiii în creștere, pentru recuperarea pierderilor și pentru a avea energia necesară să învețe și să se joace. Oboseala poate fi semnul deficitului de somn sau a lipsei de joacă în aer liber, dar poate fi și un semn specific anemiei.  Cea mai bună sursă de fier sunt alimentele, în special carnea roșie, dar și cea de pasăre și de pește, reprezentând și surse de proteine cu valoare biologică mare. Fierul heminic, conținut de hemoglobina și mioglobina din carne, este mai ușor absorbit de organism decât fierul nonheminic, din gălbenușul de ou și din leguminoase.

Întrebarea firească înainte de alegerea unei surse potrivite este: cum alegem carnea sănătoasă? Mușchiul, pulpa și genunchiul de porc, curățate de grăsime după preparare, sunt comparabile cu pieptul de pui în privința substanțelor hrănitoare: pe lângă mai mult fier, conțin zinc, fosfor și vitamine din complexul B.  Monotonia veșnicului piept de pui este deci lesne de evitat în conceperea meniurilor copiiilor. Cea mai bună carne roșie provine din fermele de mangaliță, în care porcii se bucură de libertatea  mișcării și sunt hrăniți cu ghindă, castane, cu nutreț  100% natural. Spre deosebire de cărnurile obținute prin mijloace ”turbo”, carnea de porc de calitate este aproape albă, nu este umedă, are  consistență  fermă și nu miroase aproape deloc. Carnea de porc fără grăsime, umedă și care își schimbă rapid culoarea în gri, provine din crescătorii industriale.

Este bine să căutăm producătorii care au rămas fideli  calității şi prelucrează cu iscusință, după rețete tradiționale, doar carnea provenită din ferme în care porcii se pot bălăci și pot zburda ”veseli” între grâne și fructele naturii. ”Tout est bon dans le cochon”, adică totul e bun în porc, spune proverbul francez. Măcelarii pricepuți prepară, după rețete păstrate din tată în fiu, cu condimente bine alese, cele mai savuroase preparate tradiționale de la cârnați , caltaboș, sângerete, șuncă proaspătă până la pasta de jumeri cu ceapă. Iar noi fiind pricepuți, vom fi mereu atenți și la etichete, mai cu seamă  la cele care ne garantează produse sănătoase și  ne povestesc  istoria acestora.

Dr. Sánta Dóra, medic primar de famile, nutriție și dietetică

Tags: , , , , , ,