Ce învaţă copiii de la supereroi

Publicat in 03/07/2013

Supereroii sunt un subiect controversat. Primele benzi desenate şi primele filme cu Superman, Batman, Spiderman sau oricare alt astfel de personaj erau mai sărace în efecte speciale şi, implicit, mai calde, mai liniştite, mai bogate în calitate, care pe atunci se definea prin dialoguri, interpretarea actorilor, învăţămintele care rămâneau în minţile privitorilor. Astăzi, efectele speciale sunt cele care impresionează cel mai mult. Privite din acest unghi, filmele actuale cu supereroi nu sunt primele pe lista de vizionat cu copiii. Totuşi, cu Omul de Oţel (Iron Man) 3 lansat în primăvară şi Superman – Man of Steel: Eroul lansat în iunie, supereroii au revenit din nou în centrul atenţiei şi s-ar putea să fie cam greu de ignorat. Şi pentru că ei vor capta cu siguranţă şi atenţia celor mai mici dintre noi, haideţi să vedem ce putem învăţa şi noi, şi copiii, despre cum se trăieşte eroic.

Batman – oricine poate fi erou

Lecţia care răzbate din povestea lui Bruce Wayne este că nu e nevoie să ştii să zbori, nici să ai puteri supranaturale, nici să te transformi când eşti provocat , ca să câştigi lupta cu răul. Tot ce trebuie e voinţă şi dorinţa de a ajuta şi a face bine.

Superman – nu îţi dezvălui slăbiciunile

Superman este un model veritabil de caracter echilibrat. Este un domn în toate sensurile cuvântului, perfect în toate aspectele. Face însă o greşeală esenţială: permite inamicilor să îi afle punctul slab – kryptonita, care a devenit astfel un fel de călcâi al lui Ahile, singura slăbiciune a unui erou altfel invulnerabil / intangibil. Copii, voi să nu faceţi aşa, nu vă puneţi punctele sensibile pe tapet să le ştie toată lumea.

The Thing – simţul umorului e o armă incontestabilă

Creatura supraumană cu aspect de stâncă portocalie din echipa Celor 4 Fantastici este taaare urâtă. Dar compensează aspectul neplăcut cu un simţ al umorului dezarmant. Aşa că, ţineţi minte: dacă aspectul nu vă avantajează, încercaţi să fiţi haioşi. Face mult.

Spiderman – Puterile mari atrag responsabilităţi pe măsură

Acesta e sfatul primit de Peter Parker de la unchiul său, Ben, şi e un sfat general valabil, pe care ar fi bine să-l reţină şi copiii: cu cât e mai mare puterea, cu atât creşte şi responsabilitatea.

Profesorul X – abilităţi speciale

Profesorul Charles Francis Xavier, liderul şi fondatorul echipei de mutanţi supereroi X-men, este paraplegic, dar are probabil cea mai puternică şi pricepută minte dintre supereroi. Persoană cu dizabilităţi? Nu, persoana cu abilităţi diferite, speciale.

Robin – nu trebuie să fii vedetă  să faci bine

Robin, mâna dreaptă a lui Batman, a demonstrat în repetate rânduri că nu trebuie să fii în centrul scenei ca să ai realizări notabile. Decât să faci o treabă superficială de pe primul loc, mai bine să  faci o treabă grozavă din poziţie secundă. E o ilustrare grozavă a maximei „e bine să fii important, dar e mai important să faci bine”.  / e un lucru bun să fii important, dar e mai important să faci un lucru bun.

Incredibilul Hulk – controlează-ţi temperamentul

Nu îl enervaţi, că nu o să vă placă de el când e nervos. Ţineţi-vă atitudinea şi acţiunile sub control.

Omul de Oţel (Iron Man) – binele învinge răul

Lui Tony Stark îi lipseşte un pic de disciplină. Dar încearcă din greu să îşi învingă pornirile negative ale personalităţii, cu ajutorul minţii sclipitoare, a intenţiilor bune şi a lui Pepper Pots, care scoate la lumină ce-i mai bun în el.

Liga Dreptăţii – alege-ţi prietenii cu grijă

Echipa de supereroi care luptă împotriva răului ne învaţă pe toţi câteva lecţii preţioase. Prima ar fi că o echipă are mereu rezultate mai bune decât eforturile disparate ale indivizilor în parte, lucrul în echipă şi cooperarea fiind concepte cheie. O a doua lecţie ce transpare e că persoane din medii diferite, cu concepţii, valori şi idealuri diferite, pot lucra foarte bine împreună pentru un ideal comun în slujba binelui. A treia învăţătură demnă de subliniat e că prietenii ne definesc într-o anumită măsură, astfel că trebuie să fim atenţi cu cine ne asociem şi de cine ne apropiem.

Supereroii s-au schimbat de-a lungul timpului, sub influenţa societăţii, a tehnologiei, a schimbărilor valorilor morale. Unii părinţi pot chiar considera că nu sunt modele bune pentru copii. Dar dacă  privim personajele şi acţiunile lor în ansamblu, vom observa că supereroii au servit mereu ca sursă de inspiraţie pentru oameni, îndemnându-i să-şi ajute semenii şi să încerce constant să devină mai buni.