Ce ne învaţă copiii?

Publicat in 14/10/2013

Am 35 de ani, căsătorită, am “doar” trei copii, dar din alte specii: Fram-căţel şi doi motani. Până acum mai bine de doi ani eram sigură că, din cauză că nu am copii, nu voi putea să relaţionez cu ei, să fiu un partener bun de joacă. La vremea aceea m-am « aruncat » într-un program de formare pentru educaţie timpurie (nivel internaţional) şi am devenit instructor autorizat, lucrând de atunci cu copii de la 0 la 8 ani în program de educaţie complementară.

Am redescoperit lumea copilăriei, a explorărilor, a senzaţiilor, a culorilor, a conceptelor, văzută prin ochii celor mici. Cât de minunaţi sunt copiii! Poţi să îmi spui că par mici drăcuşori, neastâmpăraţi, neascultători şi altele, că sunt mici şi nu înteleg nimic, însă privindu-i pot să îţi spun că ei sunt adevăraţii profesori de la care ar fi bine să reînvăţăm despre lucrurile simple care ne aduc bucurie în viaţă.

Ce (re)învăţăm de la copii?

Aici şi acum e totul!

Pentru un copil, fiecare zi este o nouă oportunitate: o nouă lume, curiozitatea de a descoperi noi lucruri, cu acelaşi entuziastm şi energie.

Încearcă să te trezeşti maine gândindu-te că ai din nou 5 ani: zâmbeşte larg, foloseşte-ţi energia acumulată în urma somnului şi priveşte noua zi cu entuziasm!

Altfel!

Cu sigurantă dacă eşti părinte de prichindel ai observat felul cum un copil de 3 ani încearcă să facă lucrurile. Este diferit, nu-i aşa? De obicei obţine ceea ce îşi doreşte, de cele mai multe ori din cauză că alege altă cale decât am alege noi, adulţii. Câteodată e bine să “încălcăm regulile jocului” – în scopul eficienţei şi fără efecte adverse – pentru a obţine soluţii; să ne reamintim că sunt şi alte moduri de abordare pentru a face lucrurile decât cele cu care suntem obişnuiţi.

Am ajuns?

Te enervezi când copilul tău întreabă de zeci de ori « am ajuns ?» în drum spre destinaţie? Încearcă să priveşti asta cu alţi ochi: acolo este pasiune, dorinţă, curiozitatea pentru că la destinaţie poate fi ceva nou / diferit faţă de ce a găsit alte dăţi.

Îmi cumperi asta?

În magazin: “mami/tati, îmi cumperi asta?”. Stă, plânge poate pentru câteva minute şi apoi uită. Data viitoare când îţi pui mâinile în cap şi te întrebi de ce nu poţi avea ceva ce îţi doreşti, aminteşte-ţi că poate nu ai nevoie de acel lucru. Concentrează-te pe ce ai şi aminteşte-ţi de prichindelul tău care acum câteva minute plângea, iar acum zâmbeşte şi se joacă cu jucăria lui preferată pe care o are de când era bebe.

Da, şi în sufletul nostru este un copil, dornic de explorare, de visare cu ochii deschişi, de cunoaştere prin joacă, de experimentare a lumii în care trăim!

Te invit să redescoperim în fiecare zi lumea în care trăim, alături de copiii noşti, învăţând de la ei!

Iulia

Iulia Sara este coordonatorul senso, instructor educaţie timpurie, formator adulţi, consultant în carieră certificat GCDF România.

senso este locul în care lucrurile capătă sens, locul în care te conectezi cu ceea ce este important, unde devii cu adevărat tu: părinte, copil, carierist, sănătos, creativ, echilibrat. Dezvoltăm abilităţi de viaţă şi socio-emoţionale, creativitatea, încrederea în sine şi motricitatea cu copiii; gestionăm nevoile şi emoţiile copilului, comunicarea şi relaţiile armonioase cu părinţii; te sprijinim în a dobândi echilibrul viaţă personală – profesională şi a-ţi regăsi armonia interioară. Grupuri de suport şi dezvoltare, ateliere pentru copii, consultanţă în carieră, consiliere psihologică, workshopuri, ateliere pentru burtici şi mămici. FaceBook: senso – pentru dezvoltarea ta personală.

Un articol oferit de senso LOGO3 copy

Tags: , , ,