Copiii citesc cărțile Usborne

Publicat in 02/03/2016

Noi iubim cărţile. Care noi? Noi patru, adică doi părinţi plus doi copii de 1 ,5 şi 5,5 ani. Dar sunt sigură că mai sunt mulţi părinţi şi prichindei asemenea nouă. Pe noi cărţile ne bucură şi ne ajută să descoperim şi să cunoaştem lumea, pe noi înşine şi unul pe celălalt,  să experimentăm şi să ne jucăm, adică să petrecem timp de calitate împreună. Cunoaşteţi, sunt sigură, clasicele întrebări uşor ironice ,Nu e prea mic să citească?” sau ,, Nu bagă cărţile în gură?” sau ,,Nu le rupe?”. Ei bine, nu, nu fac nimic din toate acestea, pentru că nu le-am citit și nici nu le-am dat să citească Tolstoi, nici Sadoveanu, nici măcar Cărtărescu. Deocamdată. Am început cu cărticele cartonate și ilustrate alb-negru la 2-3 luni, cu cărticele textile de agăţat la cărucior sau de ronţăit şi răsfoit după pofta inimii când ştiau deja să apuce cu mânuţele lor bucălate, apoi cu cărţi tactile cu inserţii textile pe care să le atingă curios şi să tresară uşor la o senzaţie pe care nu o mai experimentaseră, în jurul vâstei de 6 luni.  Au urmat cărticele muzicale și încet încet am trecut la povestioare scurte, ilustrate în imagini vesele şi colorate, cărţi cu şi despre animale, cărţi cu activităţi, labirinturi sau stickere. Iar în ultima vreme am descoperit cărţile cu clapete care prezintă pe înţelesul copiilor spațiul, universul, Pământul, corabiile piraţilor, mările şi oceanele sau multe alte subiecte din lumea înconjurătoare.

Când David era mititel nu găseam atât de multe cărţi pentru bebeluşi, sau cel puţin nu erau chiar ce ne doream. Asta până când am primit cadou cartea “That’s not my bunny”, de la editura Usborne. O avem și acum, bineînteles, doar că de atunci ne-am îmbogăţit colecţia de cărţi “That’s not my….”, ba chiar avem mai multe colecţii.  Dar acela a fost momentul când am făcut descoperirea. Le-am descoperit şi nu ne-am mai despărţit de ele. Am comandat de pe net, de pe diverse site-uri sau de la organizatori Usborne din ţară timp de 5 ani, până în decembrie 2015, când mi-am dat seama cât de mult mi-ar plăcea să lucrez cu cărţile Usborne şi să le fac cunoscute şi altora, sau să facilitez accesul la ele pentru cei care deja le cunosc, aducându-le în Tg-Mureş.

Și iată că am făcut-o: am adus cărțile Usborne în Tîrgu Mureș şi ne dorim să le cunoască cât mai mulţi părinți, dar mai ales copii. Să le cunoască, dar mai ales să le îndrăgească, să îndrăgească cărţile în general şi cititul. Deocamdată, băieţii mei o fac, îndrăgesc cărţile și le preferă altor jucării, de cele mai multe ori. Să vă dau un exemplu: când ieşim la cumpărături, David vrea întotdeauna să rămână la raionul de cărţi sau la librărie ca să răsfoiască cele mai noi apariţii, poate poate dă peste ceva ce nu avem încă. Mai pot să vă dau încă unul? Vinerea, fiind început de weekend, și asta se simte chiar și la grădiniţă, copiii au voie să ducă câte un obiect pe care să îl arate colegilor. Evident că ne gândim la jucării, că doar sunt copii. Dar de când merge la grădiniţă (şi e deja în grupa mare), David a dus cu el aproape întotdeauna câte o carte. Pot să număr pe degetele de la o mână de câte ori a ales să ducă o jucărie. Și vorbind cu educatoarea lui, am aflat că toţi copiii din grupă îndrăgesc cărţile. Aşa că haideţi să facem în aşa fel încât copiii să rămână în continuare iubitori de cărţi. Să citească pentru că le place, pentru că îşi doresc, pentru că e “cool”. Pentru că în funcţie de vârsta şi interesele copiilor, cărțile ajută la învățarea literelor, cifrelor, culorilor, formelor, sunt un mediu excelent pentru a învăţa cuvinte şi concepte noi, dar mai ales, cărţile stârnesc curiozitatea şi dezvoltă atenţia şi creativitatea copiilor.

Puteți vedea și comanda cărțile Usborne dând LIKE paginii de Facebook: Copiii citesc cărțile Usborne sau accesând site-ul Usborne Mures

 

CONCURS!

Regulament concurs

  1. Înscrierea în concurs se face completând formularul de concurs din linkul următor: Formular de înscriere
  2. Fiecare persoană se poate înscrie o singură dată.
  3. Lista finală a participanților va fi publicată aici în dimineața zilei de 29 aprilie 2016 (cu o zi înainte de desemnarea câștigătorului). Vă rugăm să consultați lista pentru a verifica dacă sunteți înscriși. Pentru orice probleme, ne puteți scrie la contact@info-kids.ro.
  4. Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți cu ajutorul random.org, în data de 30 aprilie 2016 și anunțat atât aici, cât și pe pagina de facebook Info Kids.
  5. Pentru a intra în posesia premiului, câștigătorul trebuie să prezinte nr. 27 al revistei Info Kids (martie – aprilie), în care apare articolul de mai sus și datele despre concurs. Este vorba despre revista tipărită, care poate fi procurată de la info desk-ul din Promenada Mall sau din grădinițe.
Tags: , ,