
Copilul tău e pregătit să facă faţă unei situaţii de urgenţă?
Publicat in 13/05/2013Desigur că nimeni nu doreşte să se gândească la situaţiile rele cu potenţial periculos, pe principiul “n-o să mi se întâmple tocmai mie”. Dar cred că sunteţi de acord cu mine, dragi părinţi, când afirm despre copii că sunt o combinaţie minunată între haos şi sublim, pentru că :
- sunt vulnerabili
- sunt periculoşi
- sunt incredibil de curioşi.
Fără să fim prăpăstioşi, haideţi să luăm aminte la câteva lucruri de bază pe care e bine să le ştie copiii noştri pentru a se proteja de oameni răi, de răni şi chiar de ei înşişi.
Cum să vorbească cu străinii
Părinţii noştri ne-au învăţat aşa : “să nu vorbeşti cu străinii, indiferent ce vor să îţi spună sau să îţi dea”. Ei bine, acum e timpul nostru să predăm mai departe această învăţătură. Ba mai mult, având în vedere că timpurile s-au schimbat, generaţiile de copii sunt altfel, pericolele sunt altele şi, din păcate, mai multe şi mai mari, trebuie să punem mai mult accent pe acest aspect. Totuşi, e esenţial să îi învăţăm pe copii să facă diferenţa între străinii răi şi cei buni. Mai multe despre cum să îi educăm pe copii în ceea ce priveşte străinii, găsiţi aici.
Ce să facă în caz de dezastru natural
Din fericire, zona în care trăim e ferită de calamităţi naturale. Totuşi, copiii ar trebui pregătiţi să faca faţă şi acestui fel de situaţii, pentru că destinaţiile de vacanţă sunt foarte variate şi nu putem şti când aceste sfaturi vor face diferenţa între sănătate şi răni, sau chiar mai drastic, între viaţă şi moarte.
În funcţie de zona aleasă ca destinaţie de vacanţă, e bine să vă informaţi, pe dumneavoastră şi pe cei mici, despre posibilele pericole ale zonei, ca incendii, inundaţii, cutremure, tornade, uragane, tsunami, furtuni de zăpadă, alunecări de teren, erupţii vulcanice etc. Internetul e o sursă bună pentru astfel de informaţii, multe site-uri au chiar şi pagina dedicată copiilor.
Ce să facă dacă se pierd
Aceasta e cea mai frecvent întâlnită situaţie periculoasă şi are cea mai mare probabilitate de a se produce, având în vedere caracterul spontan şi curios al micuţilor năzdrăvani. Noi vă ajutăm cu 6 ponturi utile în aceste cazuri, dând click aici.
Dezvoltaţi-i abilitatea de orientare în spaţiu
Nu spune nimeni că un copil trebuie să calce pe urmele lui Cristofor Columb sau să fie capabil să se orienteze după poziţia soarelui pe cer (bineînţeles, dacă lui îi face plăcere să înveţe asta şi are înclinaţie spre aşa ceva, de ce nu?), dar nişte noţiuni de bază privind orientarea în spaţiu ar putea să îi fie de folos.
Lucraţi cu copiii voştri să dezvolte astfel de deprinderi lăsându-i, de exemplu, să vă arate calea de la ieşirea din magazin până la locul unde aţi parcat maşina, sau prin cartier, în timp ce plimbaţi căţelul.
Familiarizaţi-l cu cartierul său
Copilul trebuie să ştie bine zona în care locuieşte, să-şi cunoască vecinii şi ei pe el. Aţi putea crede că, deoarece au învăţat mai demult propria adresă şi numerele voastre de telefon, copiii ştiu unde locuiesc şi cum să vă găsească.
Dar ei nu scriu mereu aceste informaţii, ca să ajute la memorarea lor, şi nici nu vă sună prea des formând numărul din memoria proprie, ci din cea a telefonului. Astfel că e mai mult decât util să le repetaţi cât mai des împreună, pentru a nu fi trecute în categoria „parcă am auzit cândva despre asta….” de către creieraşul lor ocupat cu atâtea, of, atâtea alte informaţii….
Adresele celorlalte rude şi ale prietenilor
Un alt lucru important pe care să-l repetaţi copiilor voştri ca să vă asiguraţi că au reţinut, sunt adresele altor membri ai familiei (bunici, mătuşi, verişori etc.) şi al câtorva prieteni de familie sau ai copilului, care locuiesc mai aproape de voi.
E bine ca, în caz de urgenţă, copilul să ştie unde să fugă după ajutor.
Primul ajutor
Discutaţi cu copilul vostru despre acordarea primului ajutor, concentrându-vă pe ce să facă în caz de tăieturi minore sau zgârieturi şi cum să facă diferenţa între rănile minore şi cele mai grave. Aceste noţiuni îl pot ajuta pe copil să aibă mai bine grijă de el însuşi şi de cei din jur deopotrivă.
Ce să facă în caz de urgenţă
În cazul unei urgenţe de orice fel, copilul ştie că trebuie să sune la numărul european pentru urgenţe 112. Dar … ştie copilul să folosească telefonul fix sau pe cel mobil? Judecând după cum se joacă pe telefonul mobil, am putea presupune că e maestru în ale tehnologiei, dar oare ştie să folosească acest gadget indispensabil al timpurilor noastre în scopul primar pentru care a fost făcut? Eu zic mai bine să verificăm, decât ulterior să regretăm.
Paza bună trece primejdia rea !
Autor: redactor Info Kids – Larisa Pop
Tags: adresa, calamitate, cartier, copil pierdut, curios, cutremur, dezastru natural, incendiu, numar de telefon, om rau, oras, orientare, periculos, primul ajutor, strain, telefon, tornada, uragan, urgenta, vacanta, vulcan, vulnerabil