Creative Hands te învaţă lucruri noi

Publicat in 02/09/2013

Se vorbeşte mult despre creativitate şi se pune accent pe ea în orice domeniu ne-am desfăşura activitatea. Deşi este adesea asociată cu „artele creative” precum muzica, teatrul, dansul sau literatura, creativitatea este la fel de importantă şi pentru progresele din ştiinţe, matematică, tehnologie, politică, afaceri şi în toate domeniile vieţii cotidiene. A fi creativ nu este neapărat un talent cu care ne naştem, ci se poate învăţa şi dezvolta pe tot parcursul vieţii, depinde doar de noi să ne oferim spaţiul şi, mai ales, timpul necesar activităţilor creatoare.

Reţeta pentru creativitate

Pentru a “coace” lucruri noi şi originale, avem nevoie de iniţiativă, curaj, curiozitate, acceptarea greşelilor, experimentare, încercări repetate şi dăruire. Aceste ingrediente se amestecă bine de tot cu pasiune şi, neapărat, cu plăcerea de a crea. Peste toate acestea se presară răbdare. Iar pentru a crea ceva cu adevărat valoros trebuie să muncim mult, nu degeaba spunea inventatorul Thomas Edison că „geniul este 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie”.

Ca părinţi, e mai uşor să creştem un copil cuminte şi ascultător care face ceea ce i se spune fără să pună întrebări. Dar sigur asta ne dorim? Un copil curios, inventiv, cu imaginaţie bogată va face lucruri deosebite. Un copil care nu stă la locul lui şi îşi „bagă nasul” peste tot e cel care va descoperi, va inventa. Copilul trebuie să ştie şi să accepte că nu toate încercările vor avea ca rezultat un succes şi să ştie să înveţe din propriile greşeli. Este extrem de important să îi ajutăm să treacă peste frustrări, să îi încurajăm să încerce în continuare şi să nu renunţe la ideile lor, chiar dacă acestea pot părea ciudate pentru ceilalţi.

Ce putem face pentru a stimula creativitatea copiilor noştri:

  • Să le oferim timp suficient şi spaţiu pentru a fi creativi şi o atmosferă propice creativităţii.
  • Să acceptăm un comportament creativ.
  • Să îi încurajăm şi să le punem întrebări care să le stimuleze creativitatea.
  • Să le recompensăm creativitatea în aşa fel încât să li se dezvolte simţul valorii personale.
  • Să îi lăsăm să se exprime în stilul personal.
  • Să le oferim posibilitatea de a inventa poveşti, poezii şi cântece.
  • Să fim noi înşine creativi şi să facem lucrurile diferit de fiecare dată.

Pregătind acest articol, mi-am amintit de orele de lucru manual şi de atelier şi de panourile cu „Ce pot face 2 mâini dibace” din şcoala generală care, împreună cu activităţile de la „Casa pionierului” de pe vremea aceea, erau cam singurele care ne dădeau posibilitatea de a fi puţin mai creativi, având însă şi acolo multe îngrădiri. Nu ştiam pe atunci ce minunăţii voi putea face cu mânuţele mele îndemânatice şi cu mintea mea creativă. Şi mă bucur că pot împărtăşi ceea ce ştiu să fac, împreună cu ceilalţi membri ai comunităţii creative hands, în atelierele de creaţie pentru copii sau adulţi susţinute periodic în colaborare cu librăria Diverta sau în cadrul evenimentelor organizate de comunitate. Folosind metode atractive, oferim copiilor modele şi idei de a face lucrurile cu propriile lor mâini şi punem accent pe imaginaţie, pe originalitate, pe aportul lor personal. Şi, pentru că iubim copiii creativi, ne propunem să oferim prin intermediul Info Kids câte un tutorial cu ajutorul căruia fiecare să îşi poată crea singur lucruşoare deosebite din tot felul de materiale. De asemenea, ne puteţi vizita pe adresa de facebook: https://www.facebook.com/creative.hands.ms şi vă puteţi înscrie la atelierele noastre de creaţie pe adresa de mail creativehands.ms@gmail.com. Sperăm să vă placă să creaţi alături de noi şi să aveţi curaj să daţi frâu liber propriei imaginaţii.

Surse:

www.consultanta-psihologica.com

www.creativesomething.net

www.wikipedia.org

Oana Pintilie

creative hands