Creative Hands te învaţă lucruri noi
TUTORIAL – Imprimare pe tricouri

Publicat in 09/10/2013

Dragi copii,

Aşa cum vă promiteam în numărul trecut al revistei, vă oferim primul tutorial marca creative hands: azi veţi învăţa cum să imprimaţi pe tricouri ca nişte profesionişti. Atenţie însă: pentru a fi în deplină siguranţă şi a vă bucura de rezultatul acestui tutorial, nu începeţi să vă imprimaţi tricourile fără ajutorul şi supravegherea unuia dintre părinţi. Acestea fiind stabilite, să ne apucăm de treabă.

Aveţi nevoie de următoarele:

  • un tricou;
  • un model de imprimat: dacă vă pricepeţi, vi-l puteţi desena singuri. Dacă nu, se găsesc o mulţime de posibile modele pe internet. Le puteţi imprima sau le puteţi copia direct de pe monitor;
  • vopsea pentru textile (se găseşte la magazinele specializate);
  • un cutter sau o foarfecă;
  • un fier de călcat;
  • un creion;
  • o pensulă;
  • ingredientul cheie: hârtie plastificată. Un tip de hârtie subţire care are pe o parte o peliculă de plastic. Este aceeaşi hârtie care se foloseşte la ambalarea cărnii sau a prăjiturilor. Se găseşte la magazinele de papetărie sau o puteţi cere chiar la o măcelărie. Mie mi-au dat J

Acum, că aveţi tot ce vă trebuie, urmaţi paşii de mai jos:

  1. Copiaţi modelul imprimat pe hârtia plastificată.
  2. Decupaţi modelul din hârtie. Dacă folosiţi foarfeca, nu începeţi să tăiaţi de la marginea hârtiei, ci perforaţi hârtia cu vârful foarfecii. Va fi important mai târziu!
  3. Poziţionaţi şablonul unde vreţi pe tricou, cu partea plastifiată în jos. Călcaţi-l la temperatura dintre bumbac şi lână. Plasticul se va topi şi se va transforma în adeziv.
  4. Verificaţi dacă s-a lipit bine. Dacă nu, mai insistaţi cu fierul pe zonele unde şablonul nu este lipit complet. Altfel riscaţi să vă intre vopsea sub hârtie şi să nu mai obţineţi imaginea precisă la care aspiraţi.
  5. În sfârşit am ajuns la vopsea! Dacă folosiţi un tricou de culoare închisă, aplicaţi un strat de vopsea albă înainte de culoarea finală dorită. Dacă tricoul este de culoare deschisă, aplicaţi culoarea dorită în interiorulşablonului. Încercaţi să mişcaţi pensula dinspre hârtie spre interiorul şablonului, nu în sens invers, altfel riscaţi să împingeţi vopsea sub marginea hârtiei.

PONT: puneţi ceva în interiorul tricoului (un ziar, un carton, etc.) ca să nu treacă vopseaua pe partea cealaltă.

  1. Acum vopseaua trebuie să se usuce (cam o oră). Dacă nu e destul de intensă culoarea, mai aplicaţi un strat şi lăsaţi să se usuce din nou.
  2. Dezlipiţi cu grijă şablonul. Dacă reuşiţi acest lucru fără să îl rupeţi, îl veţi mai putea folosi o dată pentru că se va lipi şi a doua oară.

GATA! Sunteţi PROFI!

Datorită şablonului adeziv, aţi obţinut un model cu margini precise, bine definite, ca la tricourile imprimate la magazin. Acum nu mai trebuie decât să călcaţi bine tricoul conform instrucţiunilor de pe cutia de vopsea. Acest lucru vă va fixa creaţia şi o va face spălabilă. Se poate spăla la maşină, la 40 de grade, pe dos. Va rezista mult şi bine!

Această tehnică nu e numai pentru tricouri. O puteţi folosi pentru a înviora orice obiect de îmbrăcăminte care vi se pare prea banal sau care are o pată ce poate fi acoperită.

Pentru a vedea acest tutorial în imagini, vizitaţi https://www.facebook.com/creative.hands.ms/notes şi înscrieţi-vă la atelierele noastre de creaţie pe adresa de mail creativehands.ms@gmail.com. Ne întâlnim într-un număr viitor cu un alt tutorial.

 

Tutorial oferit de Anca Nemeş

Membru creative-hands-mic