Cum alcătuim meniul copilului mic?

Publicat in 24/10/2013

Copilul mic este cel cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani. Ideal ar fi să fie alăptat exclusiv în primele 6 luni de viaţă, după care începe diversificarea alimentaţiei şi înlocuirea treptată a meselor de lapte cu alte alimente, conform recomandărilor. Peste 3 ani, alimentaţia copilului este foarte asemănătoare cu cea a adultului, cu evitarea alimentelor despre care ştim că sunt nesănătoase.

Între 1-3 ani, este o perioadă foarte importantă, deoarece acum se formează obiceiurile alimentare ale copilului, orele de masă, ambianţa în care serveşte masa (fără televizor sau alte ocupaţii în acelaşi timp), învaţă să mănânce singur, trebuie încurajat să mestece bine, să nu bea lichide dulci între mese, să nu bea apă în timp ce mănâncă. Nu se încurajează nici consumul de alimente foarte sărate şi calorigene între mese (chips, sticks, snacks, pufuleţi, etc). În acest sens, contează enorm obiceiurile alimentare pe care le au părinţii, deoarece copilul le va copia. Mai ales mama, dacă doreşte un copil care să mănânce sănătos, trebuie ea însăşi să-şi formeze obiceiuri sănătoase, încă din timpul sarcinii. În cazul meu, am constatat că obiceiurile alimentare ale mamei în timpul sarcinii devin obiceiurile de mai târziu ale copilului; poate ar fi interesant de studiat dacă acest lucru se repeta şi în alte cazuri. Oricum, copilul imită părinţii şi persoanele din preajma sa, astfel că oricât am dori să-l învăţăm să mănânce mai multe legume şi fructe, nu va face acest lucru cu mult entuziasm dacă nu-l fac şi părinţii.

Copilul de 1-3 ani are 3 mese principale pe zi si 2 gustări. Între masă şi gustare e bine să fie 2-3 ore de pauză, pentru ca stomacul să aibă timp să se golească. Dacă nu este foarte mâncăcios, mai bine sărim peste gustare, ca să fie flămând la ora mesei. Gustările pot fi formate din fructe, legume, biscuiţi sau prăjituri de casă, în cantitate mică.

Zilnic, copilul mic trebuie să aibă în meniu legume, fructe, făinoase (cereale), proteine din diverse surse (leguminoase, nuci, ouă, lapte şi lactate, eventual carne şi peşte). Există o tendinţă tot mai mare în prezent pentru dietele vegetariene, adoptate cu plăcere de mulţi copii, tendinţă în care am încercat să alcătuiesc meniul propus de mine, cu un adaos de peşte, de 2 ori pe săptămână. Aş atenţiona doar asupra faptului că o dietă vegetariană nu e întotdeauna sănătoasă, dacă meniul nu e suficient de diversificat şi colorat, iar alimentele folosite sunt foarte rafinate (ulei, făină, zahăr rafinat) şi / sau preparate incorect (prăjeli).

Ceea ce este interzis copilului mic sunt mezelurile, vânatul, excesul de dulciuri şi produse de patiserie, băuturile carbogazoase, alimentele foarte sărate care pot să-i pervertească gustul astfel încât un aliment sărat normal ar putea să i se pară nesărat dacă este mare consumator de chips, la fel un fruct – nu-l poate savura şi nu-i simte gustul dulce dacă este obişnuit cu multe prăjituri şi ciocolată care au exces de zahăr.

În speranţa că va fi pe placul copiilor, propunerea mea de meniu ar fi următoarea:

meniu

 

Poftă bună!

Luminiţa Huza

Nutriţie

Tags: , , , ,