“Cum să fac să am timp?” sau “Două minute și cincizeci de secunde…”

Publicat in 07/10/2014

Motto: “Cine știe dacă zeii vor adăuga la totalul de azi … și ziua de mâine?!” (Quintus Horatius)

Suntem în secolul vitezei, unde singurul vitezoman pare a fi timpul, iar noi pe lângă el, arborând de “n” ori pe catargul existențial, steagul cu penibila scuză de 2 lei și cinzeci de bani: “nu am avut timp!” Partea nepotrivită este că și noi credem în veridicitatea scuzei, trăind zi de zi cu iluzia unei sărăcii lucii în contul destinat timpului.

Dacă este un loc unde toți suntem egali acela este, fără doar și poate, tărâmul unei ZILE! Cineva, cred că de sus, s-a îndurat de zbaterea noastră comunistă cu egalitatea și ne-a oferit-o cum a crezut de cuviință: pentru toți ziua are 24h! Sunt ferm convins că habar nu aveați și că acestă informație v-a surprins pe toți cu gura între-deschisă.

Acum faceți un mic exercițiu imaginar și întrați în pielea unui broker de pe Wall Street pe timp de criză… credeți că ați avea timp să mergeți 2′ 50” la WC? (ştiind că ar putea dispărea jumate din averea câtorva…) Răspuns inevitabil: NU! Dar dacă, să zicem, ați avea stomacul deranjat? Și atunci, devenind o chestie de amenajare interioară a pantalonului în partea dorsală, ați scoate timpul necesar pentru o vizită eliberatoare? Răspuns inevitabil: DA! Din nou un moment de uluială, dar de data asta pentru mine. Cum ați reușit să nu pierdeți averi și să nu vă aruncați pe geam? Simplu: poate vorbiți cu un coleg, luați o Smecta, prioritizați, planificați sau poate mergeți cu smartphonu’. Cert este că rezolvați cumva timpul necesar pentru… și nu vreau să intru în amănunte.

Toată treaba asta minunată are un nume pompos și dă bine și în engleză: Time Management ! Da, se pot rezolva toate, există timp pentru orice. Treaba este doar să vrei, planificând, prioritizând, găsind soluții!

Apropo, știați că pentru a suna un prieten îți trebuie doar 15 secunde? Să faci un compliment -10 secunde? Să spui un banc – 30 de secunde? Să zâmbești – 3 secunde? Să savurezi o bucată de ciocolată – 5 secunde? Să dai un like pe Facebook și să accepți un prieten – 10 secunde? Să citești un pps și să-l dai mai departe – 60 secunde? Să citești articolul de față – 60 secunde? In total două minute și cincizeci de secunde din timpul vostru prețios.

Altfel spus, este timp pentru toate: pentru meseria de părinte, pentru cea de soț/soție, pentru voi, pentru buna dispoziție, pentru muncă, pentru bani ( daaa, aici este ceva mai mult de discutat). Totul, dar absolut totul, depinde doar de noi și felul în care ne gestionăm resursa numită TIMP!

 

psih. Daniel Popescu, Fundaţia Alpha Transilvană

 

Tags: , , , , ,