Cum să petreci timp de calitate cu copilul tău

Publicat in 08/01/2014

Viaţa de zi cu zi a celor mai mulţi dintre părinţi presupune multe ore petrecute la serviciu şi foarte puţine acasă. Iar acestea din urmă se împart adesea între treburile casnice, cumpărături, întâlnirile cu rudele sau prietenii. Timpul a devenit extrem de preţios şi, în acest context, apar firesc următoarele întrebări: Cât timp petrec cu copilul meu? Dar cu partenerul de cuplu? Cât timp îmi aloc mie însumi? Cum să facem ca acest timp să fie unul de calitate, care să ne hrănească emoţional, mental şi spiritual şi să ne ajute să ne dezvoltăm, să ne împlinim, să contruim şi să menţinem relaţii armonioase?

Una dintre primele preocupări ale părinţilor este să asigure copilului confortul şi siguranţa materială. Fiecare părinte se străduieşte să-i ofere copilului tot ce este necesar pentru ca acesta să crească şi să se dezvolte fără să simtă frustrările şi lipsurile materiale. Atunci când principala preocupare a părintelui rămâne ancorată în această latură materială, copilul învaţă la randul lui că bunurile şi câştigurile materiale sunt mai valoroase decât cele de natură sufletească, spirituală. Pe măsură ce copilul creşte, dorinţele lui sunt din ce în ce mai mari, iar părinţii se rătăcesc în acest labirint al asigurării comfortului şi al împlinirii dorinţelor. Este labirintul lui “a avea” în care ne înstrăinăm de noi înşine, de nevoile noastre profunde, precum şi unii de ceilalţi.

Nu este nevoie să cauţi prea departe firul pentru a ieşi din acest labirint, pentru că el se află chiar la tine!

  • Transformă timpul pe care îl petreci împreună cu copilul tău într-unul de calitate, chiar şi atunci când acesta este de scurtă durată!
  • Începe prin a-ţi acorda un răgaz pentru a lăsa deoparte grijile şi problemele de la serviciu sau de acasă. Deconectează-te, relaxează-te, respiră profund de câteva ori şi caută să te eliberezi de stres. După cum se ştie, copiii sunt extrem de sensibili la stările emoţionale ale părinţilor şi preiau foarte uşor trăirile acestora.
  • Implică-te complet, cu entuziasm în ceea ce faci, atunci când vorbeşti cu copilul, atunci când te joci cu el, când îl asculţi sau pur şi simplu îl priveşti. Acum eşti deja în tărâmul lui “a fi” şi “a deveni”! Caută să te implici activ şi conştient în tot ceea ce faci împreună cu copilul, indiferent de ceea ce faceţi, de la joacă şi până la băiţa de seară. Aminteşte-ţi ca între a fi prezent doar fizic şi a fi prezent cu toate fiinţa ta, adică atent şi implicat, este o diferenţă ca de la cer la pământ. Experimentează, vei simţi diferenţa!
  • Învaţă să fii atent la copilul tău şi la semnalele pe care ţi le transmite, este o cale minunată şi preţioasă ca să îl cunosti mai bine. Ascultă-l şi vorbeşte cu el despre nevoile şi dorinţele lui, despre pasiunile şi visele sale, dar şi despre temeri, frici, nelinişti, eşecuri.
  • Să fii prezent în relaţia cu celălalt, indiferent că este vorba despre copil, partener sau un coleg, este şi o modalitate privilegiată de a afla mai multe despre tine însuţi. Fii atent la ce se întâmplă în interiorul tău, la ceea ce simţi şi ceea ce gândeşti, caută să devii conştient de acţiunile tale şi de posibilele consecinţe ale acestora.
  • Fii atent la nevoile tale profunde, pe care poate adeseori le neglijezi. De când nu ţi-ai mai făcut timp să citeşti, să te uiţi la un film bun, sau să te dedici unui hobby al tău? Caută să creezi un echilibru între timpul pe care îl dedici celorlalţi şi timpul pe care ţi-l dedici ţie. Şi indiferent cât de ocupat eşti, nu lăsa să treacă o zi fără să petreci măcar câteva minute doar tu cu tine!

Să fii un părinte bun înseamnă în primul rând să fii un om echilibrat şi armonios.

Laura Ivan este psiholog şi psihoterapeut psihodramatist, oferă în cadrul Senso consiliere individuală pentru adulţi şi copii, coordonează grupuri de dezvoltare personală, şi este un părinte preocupat să-şi îmbunătăţească zi de zi relaţia cu copilul său.

Articol oferit cu drag de senso LOGO3 copy

Tags: , , , ,