
Cuvântul din trei litere sau de ce e necesară educaţia sexuală
Publicat in 02/03/2014Un tată îşi abordează fiul ajuns la vârsta pubertăţii:
-Fiule, a sosit timpul să discutăm despre sex.
-Desigur, tată! Ce vrei să ştii?
Dincolo de glumă, aspectul sexualităţii umane şi al educaţiei în privinţa acesteia este foarte important, din multiple cauze.
În primul rând, spre deosebire de animale, care au activitate sexuală doar în perioadele de rut, sexualitatea umană e permanentă şi e disociată de finalitatea ei biologică (adică reproducerea), fiind orientată şi hedonistic, şi având numeroase alte conotaţii socio-emoţionale.
În al doilea rând, fenomenul complex al revoluţiei sexuale, cu aspectele sale negative, coroborat cu abuzul de mediatizare a problemelor şi aspectelor sexuale, au dus la formarea unor mituri, imagini false cu privire la sexualitate şi concepţii eronate, precum şi la creşterea numărului de violuri, homosexuali, lesbiene, pedofili şi boli cu transmitere sexuală.
S-ar putea ca unii părinţi să gândească sau să spună că unui copil nu îi sunt de folos discuţiile despre sexualitate. În spatele unor astfel de opinii există o oarecare doză de jenă, provenită din copilăria acelui adult, în care informaţiile pe această temă erau considerate secrete, murdare, obscene şi destinate exclusiv adultilor. Şi haideţi să recunoaştem că generaţiile actuale de părinţi au crescut preponderent într-o astfel de societate, reprimată sexual, de aici şi dificultatea abordării acestor discuţii cu copiii.
Pe de altă parte, din punct de vedere ştiinţific, nu există nimic ruşinos în felul în care facem copii şi în informaţiile despre propriul nostru corp.
De asemenea, foarte important, în acest domeniu informarea înseamnă protecţie. Este esenţial pentru copii să ştie că atunci când li se întamplă ceva rău pe acest plan, nu este vina lor. Studiile efectuate peste tot în lume demonstrează faptul că acei copii care primesc informaţii despre sănătate în general, şi despre sănătatea sexuală în special, sunt protejaţi împotriva abuzurilor şi exploatării sexuale.
La acest lucru se adaugă şi beneficiile pe termen lung. Astfel, adolescenţii şi tinerii care au fost instruiţi într-o atmosferă deschisă şi sinceră, nu devin mai activi sexual (cum în mod eronat se tem unii părinţi) şi sunt mai puţin înclinaţi către promiscuitate şi imprudenţă în relaţiile pe care le vor stabili ulterior.
Dar până să ajungă copiii noştri adolescenţi şi tineri, să vedem la ce vârstă e adecvat să înceapă educaţia sexuală. Specialiştii susţin că mesajele noastre, atingerile, îngrijirea zilnică, expresiile noastre faciale şi multe din acţiunile noastre oferă sugarului şi copilului mic o cantitate uriaşă de informaţii despre sănătatea sexuală.
În articolele viitoare, vom vedea ce anume trebuie să ştie copiii noştri şi de la ce vârstă.
VA URMA
psiholog Annamaria Magdalena Moldovan
Tags: Annamaria Magdalena Moldovan, ce spun copilului despre sex, copii, educatie sexuala copii, info-kids, infokids, parinti, psiholog