De ce nu contează părerea lumii

Publicat in 21/01/2014

„Meseria” de părinte e cea mai grea, dar şi cea mai frumoasă îndeletnicire de pe lume. Şi mai e şi una în care toată lumea are cel puţin un sfat plin de înţelepciune de dat, mai ales în momentele de cumpănă. Deşi majoritatea sfaturilor pornesc din intenţii bune, să nu uităm că un proverb vechi spune „drumul către iad e pavat cu bune intenţii”… Iată câteva motive pentru care, deşi e în regulă şi uneori chiar indicat să-i ascultăm pe cei din jurul nostru, în final e ideal să ne păstrăm principiile şi să luăm propriile noastre decizii:

  1. Nu e viaţa lor. E atât de simplu – e viaţa ta şi a nimănui altcuiva. La sfârşitul zilei, tu eşti singura persoană care trebuie să aprobe o decizie. Ceilalţi au propriile lor probleme şi chestiuni pe care să se concentreze şi să le rezolve, iar uneori e bine să aminteşti celor din jur să-şi vadă de treburile lor, în timp ce tu ai să-ţi vezi de ale tale.
  2. Nu ştiu ce e mai bine pentru tine. Nimeni nu e atât de interesat de bunăstarea şi fericirea ta, cum eşti tu. Doar tu ştii ce e mai bine pentru tine şi asta presupune să-ţi înveţi lecţiile pe propria piele. Singurul mod în care vei învăţa şi vei evolua e să-ţi iei propriile decizii pentru care să-ţi asumi responsabilitatea, iar în eventualitatea unui eşec , să poţi să înveţi din greşeli, fără tentaţia şi posibilitatea de a da vina pe altcineva pentru a ieşi basma curată.
  3. Ce e bine pentru altcineva ar putea să fie complet greşit pentru tine. O altă vorbă din popor spune că „gunoiul cuiva poate deveni comoara altcuiva”. E important să ai în vedere că părerile celorlalţi sunt bazate pe experienţele lor şi pe modul în care ar acţiona ei. Dar tu nu ai aceleaşi experienţe, nici exact acelaşi mod de a gândi şi de a acţiona, astfel că ceva ce amicul tău face fără probleme ar putea constitui o provocare imensă pentru tine.
  4. Tu eşti cel care suportă consecinţele. Toată lumea se pricepe la sfaturi , dar în final, tu eşti cel care va trebui să trăiască cu rezultatele acţiunilor tale, nu cei ce au dat sfaturi. Aşadar, logic e să fii tu cel care ia şi decizia de a acţiona într-un anume mod.
  5. Intuiţia ta îţi vorbeşte doar ţie. Uneori, sfaturile logice şi raţionale pot intra în conflict cu ceea ce simţi în sufletul tău să faci. În aceste cazuri, e mai bine să-ţi urmezi instinctele, indiferent ce spun cei din jur. Pentru că singurul mod de a trăi o viaţă împlinită este să-ţi asculţi chemarea din adâncurile fiinţei tale – cele mai ascunse vise, doruri şi dorinţe – cele pe care doar tu le ştii, nu alţii. Cred ca toată lumea e de acord că e mai bine să duci o viaţă aşa cum ţi-o doreşti chiar dacă nu corespunde majorităţii, decât să corespunzi majorităţii şi să nu fii fericit cu viaţa pe care o ai.
  6. „Muşchiul încrederii” slăbeşte dacă nu e folosit. E un lucru comun să căutăm aprobarea celorlalţi, dar e totodată primejdios, pentru că scade încrederea în sine. Cu cât cauţi mai mult să îi mulţumeşti pe ceilalţi, cu atât va scădea încrederea ta în propria gândire. Luarea propriilor decizii e asemănătoare cu tonifierea musculară – cu cât iei mai multe decizii singur, cu atât mai uşor devine, tu devii mai puternic şi mai independent. Viceversa, cu cât te bazezi mai mult pe ceilalţi să ia deciziile pentru tine, cu atât se slăbeşte „muşchiul încrederii”. Ai încredere în capacitatea ta de a lua decizii.
  7. Celorlalţi nu le pasă atât de mult cât crezi. Dacă te gândeşti adesea ce cred ceilalţi despre tine, linişteşte-te: probabilitatea e că nu îşi bat capul atât cât ţi-l baţi tu. Aşa că în loc să-ţi consumi energia încercând să fii altora pe plac, investeşte-o mai bine în construirea unei vieţi şi personalităţi aşa cum îţi doreşti să ai şi să fii.
  8. Adevărul gol-goluţ: nu poţi fi pe placul tuturor. Unora le plac persoanele brunete, altora cele blonde; unii preferă oamenii energici, alţii pe cei liniştiţi; unii sunt introvertiţi, alţii sunt liniştiţi; unii îţi vor spune să mergi la dreapta, alţii la stânga – cum ai putea să fii şi să le faci pe toate la un loc? Nicicum. Tocmai asta e frumuseţea vieţii şi a lumii – că nu suntem toţi la fel. Ar fi plictisitor dacă am fi. Aşa că acceptă adevărul: vor fi mereu oameni care nu te vor plăcea şi oameni care nu vor fi de acord cu tine. Aşa că poţi foarte bine să faci ce consideri tu că e bine, în toate aspectele vieţii. Asta îţi va da mulţumire şi vei dormi mai bine noaptea ştiind că eşti în acord perfect cu dorinţele şi nevoile tale.
Tags: , , , , , , , , , , , ,