
Dietă posibilă în intoleranța la gluten
Publicat in 01/04/2014Mic dejun: Cozonac cu fructe și migdale, din făină fără gluten și lapte/Ruladă pizza din făină de orez cu roșii sau castravete, ceai de plante/ Fulgi de ovăz “curați” cu iaurt natur, nuci, stafide/ Pâine din făină gluten cu unt, șuncă fiartă, castravete, ceai de mentă cu lămâie/Cozonac cu miere din făină fără gluten, cu magiun și cafea de cicoare cu lapte/ Pâine fără gluten, omletă, salată de sfeclă, ceai de măceșe/ sendvici cald din pâine fără gluten cu unt, caș, salată verde, suc de portocale.
Prânz: Supă de gulii, linte scăzută fără făină, cu șuncă fiartă și varză murată/ Găluște din amestec de făină fără gluten, cu brânză de vaci și smântână, cu salată verde ardei capia și usturoi/ Supă de salată, mămăligă cu tocăniță de pui și salată de roșii cu praz/Pulpă de pui umplută cu varză murată/ Supă de zarzavaturi, chiftele din pește, salată verde cu țelină și lămâie/ Supă de sfeclă, carne slabă cu țelină și mei fiert cu pătrunjel și castravete/ Legume la cuptor: broccoli,sfeclă roșie, păstârnac, morcovi, cartofi, file de somon, mere sau pere
Cină: pogace cu orez și cartofi, brânză de vaci cu mărar, salată de morcovi și ceai de mentă cu lămâie/ Budincă de mei cu susan și nuci, ceai de tei/soteu de zucchini cu făină de orez cu ochiuri și suc de roșii/ Zuchini cu cașcaval, broccoli și salată de morcovi/ mere coapte în mălai dulce și lapte/ paste din făină de orez cu legume și orez/ cozonac de conopidă cu piept de pui, salată verde și ceai de fructe cu lămâie.
Gustări: stickuri de legume, fructe, nuci, semințe, iaurt
Alimente riscante: amestecuri de zarzavat piureuri semipreparate, fructe confiate, pufuleți , cereale expandate, chipsuri, popcorn, zahăr pudră, crème tartinabile, băuturi cu pudră de cacao, tablet de ciocolată, înghețate, edulcoranți (tablete, pulberi, lichide), gume de mestecat, shake-uri gata preparate,, iaurturi cu fructe,, frișcă spumă presurizată, băuturi din fructe, din lapte, cu coloranți alimentary, salamuri, sosuri gata preparate cu carne sau pește, cuburi de supă, muștaruri, sos de soia, praf de copt.
Alimente interzise: castraveți murați cu pâine, legume pane, toate cerealele , fulgii și pastele derivate, triticale, cușcuș, orezul sălbatic, produse de panificație derivate din acestea, cornete de înghețate, ciocolata cu cereal expandate, cafea instant din orz sau malț, Berea, supe instant, felii de carne semipreparate, iaurt cu maltoză.
Se pot folosi pseudocereale ca năutul, amarantul, hrișca, făina de roșcove, meiul, quinoa, soia,tofu.
Dr Sánta Dóra medic primar licențiat în dietetică și nutriție
Tags: copii, dieta, gluten, infokids, intoleranta, nutritie, santa dora