Evul Mediu prin prisma Festivalului “Sighişoara Medievală”

Publicat in 03/08/2013

În istorie, Evul Mediu desemnează perioada cuprinsă aproximativ între secolele V şi XV e.n. şi reprezintă trecerea de la antichitate la creştinism, trecere marcată de schimbări profunde în structurile sociale, politice şi ideologice. Este vremea migraţiilor care au condus la formarea de noi popoare; e vremea apariţiei mănăstirilor ca urmare a răspândirii creştinismului şi a fondării universităţilor ca urmare a răspândirii scrisului şi cititului; e vremea iobagilor, a nobililor feudali, a vasalilor, a meşteşugarilor, a cavalerilor şi a domniţelor; e vremea regatelor, a cruciadelor, a marilor catedrale gotice, a călătoriilor lui Marco Polo către Orientul Îndepărtat. Este, totodată, o perioadă întunecată a istoriei – acum e momentul când are loc marea pandemie de ciumă, cunoscută drept Moartea neagră, ce a ucis mai bine de o treime din populaţia Europei acelor vremuri; e momentul când Inchiziţia, sub pretextul acuzaţiilor de erezie şi vrăjitorie, a ordonat torturarea şi uciderea multor oameni, în special femei, moaşe sau vraci; e momentul când are loc Marea Schismă în interiorul Bisericii, care se separă în Biserica Ortodoxă şi cea Catolică.

Toate acestea, şi nu numai, au făcut din Evul Mediu probabil cea mai bogată perioadă în ceea ce priveşte istoria, transformările, cultura. Epoca medievală a înflăcărat mereu imaginaţia oamenilor, prin tot ceea ce a însemnat ea, bun sau rău.

Cel mai cunoscut eveniment dedicat acestei epoci fascinante e Festivalul Sighişoara Medievală, ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 21. Desfăşurat în singura cetate locuită a ţării, Cetatea Sighişoara – distinsă drept “Bijuteria medievală a României”, festivalul de anul acesta a avut ca temă centrală figura domnitorului Vlad Ţepeş, una din personajele reprezentative ale istoriei transilvănene de la sfârşitul Evului Mediu. Prezenţa lui ca şi temă principală se datorează atât faptului că domnitorul român s-a născut , în noiembrie 1431, în Cetatea Sighişoarei, cât şi legendelor ţesute în jurul personalităţii şi faptelor sale controversate.

Festivalul, care de la an la an reuşeşte tot mai bine să îmbine elementele istorice, mitice, cu actualitatea în care trăim, a constituit cel mai potrivit prilej pentru cei mari şi cei mici să cunoască modul de viaţă al vremurilor acelora îndepărtate. Decorurile, dintre care nu au lipsit steagurile ordinelor cavalereşti şi ţepuşele ce duceau cu gândul la pedepsele aspre aplicate de Vlad Ţepeş, precum şi costumaţiile actorilor şi artiştilor implicaţi în eveniment, muzica specifică acelor timpuri care se auzea răsunând la tot pasul, purtau spectatorul în lumea de basm a cavalerilor, domniţelor, menestrelilor şi trubadurilor.

Spectacolele, atent construite şi realizate, jucate cu pasiune şi dedicare, au făcut o proiecţie a turnirurilor şi luptelor cavalereşti, a dansului, muzicii şi teatrului medieval, îmbogăţind astfel bagajul de cunoştinţe ale copiilor şi părinţilor deopotrivă şi au aprins scântei în imaginaţia ce nu cunoaşte limite a copilăriei. Piesa centrală a festivalului , Vlad – cavalerul dreptăţii, a reprezentat o îmbinare deosebită de muzică medievală, interpretare actoricească de excepţie şi artificii care au făcut deliciul celor mai mici spectatori prezenţi la eveniment; ideea piesei de teatru nu s-a bazat pe personalitatea istorică a domnitorului sau pe faptele sale de arme, ci pe Vlad – copilul, prin recrearea atmosferei, a credinţelor, a lumii în care el a crescut şi s-a format.

Un alt personaj care a captat atenţia celor mici a fost Toboşarul Cetăţii Sighişoara care, împreună cu echipa lui şi marioneta Ilie, au adus şi ei zâmbetul pe feţele copiilor şi părinţilor ce au asistat la numărul lor actoricesc.

Echipa Info Kids a avut plăcerea şi onoarea să se numere printre partenerii media ai festivalului, ceea ce ne-a dat prilejul să ne aflăm din nou printre dumneavoastră, publicul nostru drag, pentru a vă simţi pulsul şi vibraţia şi pentru a vă prezenta munca noastră şi a colaboratorilor noştri, prin intermediul revistei Info Kids.

Tocmai de aceea, am considerat necesar să scriem aceste rânduri post-festival, pentru ca cei ce aţi fost acolo – să vă aduceţi aminte cu plăcere, iar cei ce nu aţi fost – să vă creaţi o imagine a ceea ce s-a întâmplat, în speranţa că veţi participa la ediţiile viitoare. Pentru că Festivalul “Sighişoara Medievală” a marcat acel moment din an în care cavalerii, domniţele, menestrelii şi trubadurii fac cunoştinţă cu publicul larg, într-o atmosferă de veselie în care primează virtuţile de prim rang, precum loialitatea, curajul şi onoarea, calităţi pe care e important ca cei mici să le înveţe şi să le integreze în felul propriu de a fi.