Familia offline – în turneu la Tîrgu Mureș și Mediaș

Publicat in 12/10/2015

Asociația Culturală REPLIKA

vă invită pe

12 octombrie, ora 18.00 – Teatrul Ariel (Tîrgu Mureș) și

13 octombrie, ora 18.00 – Sala Traube (Mediaș)

 la spectacolul de teatru educațional

Familia Offline,

parte din proiectul

Copiii migrației – Turneu de teatru educațional în Transilvania

INTRARE LIBERĂ

 

Familia Offline este un spectacol-mărturie despre una dintre cele mai dezbătute şi acute teme din România actuală: copiii rămaşi în țară, ca urmare a migraţiei părinţilor la muncă în străinătate.

Familia Offline este spectacolul maturizării în absența părinților, al transformărilor bruște și deciziilor radicale pe care copiii le iau, nevoiți să se adapteze noilor roluri sociale din familia de graniță. Când copiii devin proprii lor părinți, lumea întreagă e un pachet de griji și așteptări cu viitor fragmentat între aici, acasă și acolo, la mama și tata – deveniți ecoul prelung al unei voci la telefon.

Maturizarea copiilor naște întrebări inocente, tandre și cinice despre lumea în care trăim: Când suntem destul de mari ca să creștem singuri? Când devenim mama? Și când mama nu e, cine e mama?

Prin itinerarea spectacolului de teatru Familia Offline, prin dezbaterile publice care au loc după fiecare reprezentație, proiectul Copiii Migrației – Turneu de Teatru Educațional în Transilvania își propune abordarea temei migrației părinților și a experienței copilului rămas singur acasă, prin mijloacele teatrului educațional.

După fiecare reprezentație va avea loc o conferință-dezbatere cu tema Teatrul Educațional, în cadrul căreia artiștii implicați în proiect vor prezenta metodologia de lucru care a stat la baza realizării spectacolului. 

Copiii migrației – Turneu de teatru educațional în Transilvania este un proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programul PA17/RO13 „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”.

Parteneri: Centrul Cultural Reduta (Brașov), Teatrul Andrei Mureșanu (Sfântu Gheorghe), Teatrul Ariel (Târgu-Mureș), Teatrul Gong (Sibiu), Casa de Cultură (Mediaș), Teatrul de Păpuși Prichindel (Alba Iulia), Teatrul Mic (București), Centrul Național al Dansului (București), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională Step by Step 

Parteneri media: Gazeta de Artă Politică, LiterNet, Metropotam, Pandora, sub25, ȘapteSeri, Info Kids

Familia Offline
de Mihaela Michailov
regia Radu Apostol
scenografia Maria Mandea
muzica Bogdan Burlăcianu aka Bobo de la Fără Zahăr

fotografii Paul Băilă

limita de vârstă: 8+

durata: 1h 10 min
Distribuţia: Mihaela Rădescu, Viorel Cojanu și 9 copii cu vârsta între 11 și 16 ani: Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuţ Roşca, Mario Ştefan, Georgiana Moise, Roberta Parascan, Anca Negoiţă, Andreea Baraitan, Ana Maria Zaincovschi

Cronici

„Mihaela Michailov şi Radu Apostol au realizat un spectacol-sinteză a vieţii fără părinţi. Universul în epubretă al unei familii în care adulţii sînt absenţi, copiii sînt maturi, iar jucăriile sînt copii.” (Oana Stoica, Dilema Veche)

„O experienţă extraordinară pentru noi spectatorii, care am asistat la un spectacol modern, absolut impresionant, în care micii actori se mişcau degajat, cu o mare naturaleţe, caracteristici ale vedetelor cu mare experienţă de scenă.” (varstapatru.blogspot.ro)

„Inedit prin modul în care antrenează copiii – interpreţi într-o joacă de-a teatrul, care-i vizează la modul serios. Un tablou colorat dominat de râsu`-plânsu` şi punctat de cântecele inspirate introduse de regizor după metoda brechtiană a songurilor epice, interpretate de copii cu o stângăcie de efect.” (Doina Papp, adevărul.ro)

„Structurată secvenţial, producţia spune povestea unor copii care, în absenţa părinţilor, cresc, se descoperă, se adaptează. Par împăcaţi cu situaţia, deşi fiecare telefon al părinţilor îi transferă într-o stare de alertă. Mama este martorul lipsă al maturizării lor.” (Răzvana Niţă, Port.ro)

„E o serie de şapte fotograme în mişcare care ilustrează şi pe care se pot măsura efectele secţionării familiei prin centrul ei de creştere fiziologică, prin mintea, sufletul şi trăirea de zi cu zi a copiilor ei.” (Doina Giurgiu, LiterNet.ro)

Contact

e-mail: centrulreplika@gmail.com

tel.: +40732101860

Tags: , , ,