
Food Revolution și atelierele de gătit destinate preșcolarilor și școlarilor
Publicat in 06/03/2015Cunoscutul bucătar Jamie Oliver a creat o inițiativă de responsabilizare socială pe partea de alimentație și nutriție, numită Food Revolution. În Tîrgu Mureș, ambasadorul acestui program este Cristina Dobrin – dietetician nutriționist. Haideți să aflăm de la ea câteva informații despre această mișcare internațională și detalii despre cum putem și noi participa.
Cristina, de la ce a pornit această inițiativă a celebrului Jamie Oliver?
Încercarea curajoasă a început prin evaluarea alimentației pe care copiii o primeau în grădinițe/școli, iar descoperirile sale au fost surprinzătoare: alimentele ambalate și procesate ocupă un procent ridicat din alimentația celor mici. Celebrul bucătar britanic a început de câțiva ani să ducă o luptă acerbă împotriva obezității infantile, prin promovarea unei alimentații sănătoase.
În ce constă, la nivel local, această mișcare internațională?
Alături de un grup de studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie – specializarea Nutriție și Dietetică, am semnat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș, pentru a începe să dezvoltăm ateliere de gătit sănătos, adresate copiilor cu vârste cuprinse între 4-6 ani. În cadrul acestor ateliere, copii vor asculta povești captivante și vor învăța să prepare treptat rețete sănătoase și gustoase, adaptate vârstei lor. Nu numai că bucatele gătite în joacă și cu pasiune vor gâdila papilele gustătorilor de toate vârstele, dar ele se vor supune cu strictețe unor reguli de nutriție precise, menite să încurajeze și să susțină un stil de viață sănătos și echilibrat.
Atelierele de gătit își propun să dezvolte într-un mod jucăuș, atractiv și provocator, abilitățile și sociabilitatea copiilor, cât și să extindă cunoștințele acestor despre implicațiile complexe ale unei alimentații gustoase și echilibrate pentru sănătate.
Atelierele de gătit sunt concepute să fie distractive, să stimuleze curiozitatea și gândirea copiilor, dar totodată să îi ajute să învețe cum este pregătită mâncarea și cum aceasta contribuie la sănătatea lor. Astfel, ei vor deprinde obiceiuri sănătoase de alimentație pe termen lung.
Această acțiune va avea un punct culminant în 15 mai, când va avea loc Food Revolution Day. Ce înseamnă asta mai exact?
În data de 15 mai 2015 se va gati la nivel global în toate gradinițele și școlile interesate de acest proiect. Anul trecut, participarea la această inițiativă a atins numărul record de peste 1 milion de oameni – copii și părinți care au gătit împreună pentru susținerea educației alimentare în școli, reîntoarcere la obiceiurile sănătoase și la gătitul în familie. După cum se prezintă situația, anul acesta vor fi și mai mulți participanți, ceea ce pe noi cei interesați de un stil de viață sănătos ne bucură foarte tare.
În Tg. Mureș, Food Revolution va avea loc în Complexul Weekend la Centrul de Nutriție și Dietetică. Vă țin la curent cu amănunte.
Care este scopul acestor acțiuni?
Stilul de viață al unui copil trebuie adaptat în permanență nevoilor calorice ale organismului acestuia, deoarece are un rol determinant în ceea ce privește starea de sănătate, reflectată prin creșterea și dezvoltarea armonioasă conform vârstei. Un stil de viață echilibrat este bazat pe toate principiile alimentare din piramida alimentelor, un copil putând avea același meniu ca și un adult, însă în cazul lui diferă cantitatea de alimente consumate, precum și numărul de porții.
O alimentație nesănătoasă, haotică poate expune copilul unor carențe de vitamine sau de minerale foarte importante pentru organism, care pe termen lung pot duce la diverse boli și afecțiuni. Cele mai frecvente carențe sunt cele de vitamina C, A, B6, acid folic, calciu și fier.
Cum se pot implica părinții doritori în această acțiune?
În zilele noastre implicarea copiilor în treburile casnice este o activitate ce contribuie în mod pozitiv la dezvoltarea unor abilitați practice pe care nicio lecție de școală și nicio carte nu le dezvoltă mai bine.
Datorită stresului și lipsa de timp mulți dintre părinți nu își cresc copiii în acest spirit al implicării și în tot ceea ce înseamnă activitatea casnică. Și aceasta nu înseamnă neapărat că se face ceva greșit, ci doar că trăim într-o societate în care valorile tradiționale cu greu mai pot fi păstrate, la fel ca și formarea unui simț practic prin experiențele de viață efective și nu prin apelul la aplicații virtuale de tot felul care să ne învețe cum să trăim.
Invităm părinții care doresc, să intre în călătoria gastronomiei sănătoase și echilibrate, o călătorie responsabilă și revoluționară, unde vor avea posibilitatea să învețe rețete rapide și să facă o minunată echipă alături de copiii lor.
Pentru mai multe detalii și informații ne puteți contacta pe adresa de e-mail: cristina.dobrin89@gmail sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Dobrin.Cristina89 .
Tags: 15 mai 2015, cristina dobrin, food revolution, food revolution day, food revolution in tg mures, info-kids, infokids, initiativa lui jamie oliver