
Ghici, ciupercă, ce-i … timpanograma?
Publicat in 14/09/2015Timpanograma este investigația paraclinică ce măsoară volumul de aer din urechea medie (din spatele timpanului) și mobilitatea / rigiditatea membranei timpanice și a lanțului osicular din urechea medie în timpul transmiterii sunetelor. Graficele obținute sunt specifice diferitelor boli ale urechii medii și se clasifică în câteva tipuri care permit stabilirea diagnosticului și a tratamentului.
Cum se face timpanograma? La ce să ne așteptăm?
Înaintea efectuării timpanogramei, se va face o examinare a urechii externe, cu toaletarea acesteia la nevoie. În continuare, se va introduce în conductul auditiv extern un mic dispozitiv special, protejat de o olivă din cauciuc. Aparatul va emite un sunet, care va declanșa reflexul acustic. Răspunsul urechii medii la stimulul de presiune și acustic va fi înregistrat pe timpanograma sub forma unui grafic.
Este important de știut că NU DOARE și NU NECESITĂ SEDARE, durează 5-10 min și este o investigație obiectivă EXTREM DE PRECISĂ pentru diagnosticul afecțiunilor urechii medii.
Tipul timpanogramei, în corelație cu datele clinice și uneori și cu alte teste audiologice, permite atât diagnosticul, cât și urmărirea în evoluție a diferitelor afecțiuni ale urechii medii:
– otita medie acută / serioasă
– dezarticularea lanțului osicular / fixarea lanțului osicular
– timpanoscleroza
– otoscleroza
– diferențierea hipoacuziei neurosenzoriale de hipoacuzia de transmisie
– formațiuni tumorale ale urechii medii
– colesteatomul urechii medii primitiv / secundar
– starea post miringoplastie (timpanoplastie)
– aprecierea funcției trompei lui Eustachio (disfuncția tubară)
Nu se poate efectua timpanograma în următoarele situații:
– obstrucția conductului auditiv extern cu dop de cerumen, corp străin, secreții abundente etc.
– copil mai mic de 7 luni
– malformații ale urechii externe (atrezie / stenoză de conduct auditiv extern)
– lipsa de cooperare a pacientului (copil care plânge mult sau se mișcă foarte mult).
Cu toate ca efectuarea timpanogramei nu este dureroasă și nu necesită vreun fel de anestezie sau sedare, este bine ca înaintea efectuării acestei examinări copilul să fie pregătit de către părinți cu privire la: posibilitatea necesității toaletei auriculare înaintea efectuării timpanogramei, a modului de desfașurare a examinării în sine (introducerea în ureche a unui dispozitiv mic prin care va auzi un sunet și va simți puțin aer). Informarea și pregatirea copilului este importantă pentru o bună colaborare cu medicul și pentru obținerea unor rezultate corecte.
În Cabinetul de audiologie Romsound Tg. Mureș, str. Colegiului nr.1 se efectuează zilnic astfel de investigații pe bază de programare prealabilă. Tel.: 0365-882.115
Tags: analize copii, copilul aude bine, romsound, timpanograma