Ghid de cărţi pe vârste (I)
0 – 12 luni
Publicat in 19/01/2014
Lectura şi cărţile sunt importante pentru copii încă din primele săptămâni de viaţă. Atunci când copiii sunt mai măricei, după vârsta de 2 ani, atunci când cumpărăm cărţi pentru ei, de obicei ţinem cont de interesele, de talentele şi de pasiunile lor. Când vine vorba de bebeluşi, e puţin diferit. Ei nu îşi pot exprima încă părerea, aşa că le cumpărăm ceea ce ni se pare nouă, ca părinţi, mai interesant. Şi pentru bebeluşi există cărţi care îi ajută să descopere lumea înconjurătoare. Iată câteva tipuri de cărţi pe care le poţi alege pentru bebe în primele 12 luni de viaţă.
Deşi în primele 3 luni de viaţă bebe nu poate să ţină în mânuţe lucrurile, el va reacţiona la vederea imaginilor colorate sau la auzul sunetelor amuzante din cărticelele speciale pentru bebeluşi. Îi va face plăcere să îi citeşti din orice carte doar ca să îţi audă vocea caldă. De asemenea, prin lectură şi prin “discuţiile” pe care le porţi cu bebe, el se va familiariza cu sunetele limbii materne. Îi poţi citi în momentele de linişte de peste zi şi/sau îi poţi crea un ritual de “noapte bună” care să conţină şi câteva minute de lectură. Arată-i imagini colorate, de exemplu cu animale, şi imită sunetele scoase de ele. Vei crea o atmosferă veselă.
Începând cu vârsta de 6 luni, bebe va reuşi să apuce din ce în ce mai bine şi să ţină în mâini jucării. Poţi să îi dai şi cărticele potrivite pentru vârsta lui. Cele mai indicate sunt cele din materiale textile moi, care nu prezintă niciun pericol pentru bebe atunci când le va duce la guriţă ca să le exploreze. Aceste cărţi le vei putea folosi cu succes pînă la vârsta de un an, aşa că ar trebui să aibă personaje amuzante, culori atrăgătoare, să aibă oglinzi incasante integrate şi pagini care scot diverse sunete. Ar fi foarte bine să aibă cârlige speciale cu care se pot agăţa de pătuţ, de salteaua de joacă sau de scaunul din maşină şi mânere din plastic de care bebe poate să le prindă uşor.
Tot în această perioadă, bebeluşul începe să stea singur aşezat şi baia devine o bucurie pentru el. Deja îi poţi da câte o jucărie în cădiţă sau o carte din plastic specială pentru baie. Aceste cărticele au imagini care îşi pot schimba culorile la contactul cu apa şi conţin pagini speciale care scot sunete la apăsare. Bebe se va distra de minune cu ele, chiar dacă pentru moment ele sunt doar simple jucării. Odată obişnuit cu ele, le va răsfoi şi va căuta imaginile preferate.
Foarte utile sunt cărticelele “de ronţăit”. Odată cu apariţia dinţilor, şi chiar mai devreme, bebeluşii duc la gură orice jucărie şi o muşcă sau o rod, pur şi simplu pentru a le studia sau pentru a-şi calma durerea provocată de erupţia dentară. Există cărţi “de ros” pentru bebeluşi, de preferat să fie cu colţurile rotunjite pentru a evita orice accidentare.
Pe măsură ce creşte, bebe e tot mai activ şi mai dornic să exploreze şi să descopere noutăţi. Deşi se pot introduce şi mai devreme, cam pe la 8 luni îi poţi cumpăra cărticele care conţin materiale diverse şi blăniţe care pot fi atinse, astfel copiii îşi fac o imagine despre animale sau diferite suprafeţe. Cititul alături de copii devine o experienţă multi-senzorială: li se stimulează simţuri precum văzul, auzul, simţul tactil şi chiar gustul. Aşa că, în timp ce îi citeşti, el va privi pisicuţa din poveste, îi va atinge blăniţa de pe pagina dedicată ei şi va fi încântat să asculte sunetul scos de aceasta, dar şi glasul tău.
Deşi sunt recomandate cam de la vârsta de 12 luni, pot fi introduse şi mai devreme: cărţile cu pagini cartonate groase pe care bebe va reuşi să le întoarcă destul de uşor. Alege cărţi pe diferite teme: numere, litere, culori, animale domestice şi sălbatice, forme geometrice, fructe şi legume. Sunt recomandate cărţile cu poze mari, frumos colorate, cât mai realist realizate, cu foarte puţine cuvinte sau chiar un singur cuvânt pe pagină. Citeşte-i cuvântul şi urmăreşte literele cu degetul. Foarte curând va urmări şi el şi va repeta cuvântul, mai întâi “pe limba lui”, apoi tot mai corect.
Orice cărţi ai alege, orice poveşti i-ai citi lui bebe, oricât de încântată ai fi că bebe apreciază lectura ta, aminteşte-ţi să nu începi să îi citeşti atunci când e neliniştit, supărat sau obosit pentru că s-ar putea să nu îi facă mare plăcere şi să nu stea să te asculte. În acele momente îi poţi cânta sau poţi face ceea ce ştii că îl linişteşte. Lasă lectura pentru momentele în care e calm şi nu aveţi o altă activitate planificată.
Lectură plăcută împreună cu bebe!
Oana Pintilie
Tags: carti, copii, educatie, info-kids, infokids, lectura, oana pintilie