Ghid de cărţi pe vârste (II)
1-2 ani

Publicat in 04/02/2014

Lumea era atât de nouă, încât multe lucruri nici nu aveau nume, iar pentru a le deosebi trebuia să le arăţi cu degetul.

Gabriel García Márquez, Un veac de singurătate

Am ajuns şi la prima aniversare a lui bebe. Odată cu el creşte şi setea lui de cunoaştere. Dacă până acum credeai că ai un copil curios, să vezi de acum încolo ce urmează!  Va începe sau va continua, după caz, să îţi pună întrebări chiar fără să pronunţe cuvintele: arată cu degetul spre lucruri sau imagini şi tu trebuie să le numeşti. E un joc extrem de interesant şi important pentru el, un joc de care nu se va plictisi prea curând. Încearcă să nu te plictiseşti nici tu. De asemenea, continuă să îi citeşti poveşti şi (nu uita de) poezii. Copiii adoră rimele. Şi, chiar dacă acum par fără noimă, nu pot să nu îmi amintesc cu drag de unele poezioare nostime pe care le tot repetam în copilărie. Ţi le mai aminteşti? Spune-i-le şi celui mic, îi vor plăcea cu siguranţă!

Ieşi, papucule, de sub pat,
Ieşi, papucule, ieşi,
Să mănânci şi tu cireşi,
Ieşi, papucule, ieşi.

sau

Melc, melc codobelc,
Scoate coarne boureşti,
Şi te du la baltă,
Să bei apă caldă.
Şi te du la Dunăre,
Să bei apă tulbure.
Şi te urcă pe buştean,
Şi mănâncă leuştean.

 Cărţile pe care le “citeşte” bebe sunt tot mai interesante. Nu renunţa la cele pe care le foloseaţi înainte de vârsta de un an: rămân de interes cele pentru baie, cele cu materiale textile integrate sau chiar cele “de ronţăit”. Mai adaugă cărţi-jucărie în colecţie, vor deveni jucăriile sale preferate.

 imag1

Foarte atrăgătoare sunt şi cărţile interactive, cele cu butoane sau cele de tipul “trage-împinge” care îi învaţă pe copii ideea de cauză şi efect: copiii vor apăsa pe un buton care se transformă (în mijlocul unei flori, în nasul unui personaj din carte) pe măsură ce citim povestea. Şi vor fi foarte încântaţi să descopere ce se întâmplă atunci când trag sau împing sau rotesc paginile în sensul indicat de săgeţi sau atunci când deschid o “fereastră”.

imag2

Tot între unu şi doi ani (cam la un an şi jumătate) puteţi începe să faceţi puzzle în timp ce citiţi poveşti. În această perioadă sunt potrivite jocurile de puzzle cu doar 4 piese, urmând să le introduci pe cele cu dificultate mai mare după vârsta de doi ani.

imag3

Deşi se poate începe mult mai devreme, la vârsta de un an poţi introduce copilaşului primele cuvinte într-o limbă străină. Este dovedit ştiinţific faptul că un copil va învăţa mult mai repede o limbă străină decât un adult şi o va vorbi mult mai corect decât o persoană care a învăţat-o la vârsta adultă.

imag4

Orice carte alegi, citeşte-i câte puţin în fiecare zi. Citeşte-i ca să prindă drag de carte şi să îndrăgească lectura.

Oana Pintilie

 

Surse imagini:

www.lffactory.com

www.aliexpress.com

www.barnesandnoble.com

www.scienceblogs.com

www.prudentbaby.com

www.ebeanstalk.com

www.chezmaximka.blogspot.ro

www.books4yourkids.com

Tags: , , , , , , ,