Ghid de cărţi pe vârste (III)
2-3 ani

Publicat in 19/02/2014

La doi ani, dacă iubiţi cărţile la fel de mult ca şi noi, veţi avea deja o adevărată bibliotecă în miniatură: cărţi mici şi cărţi mari, cărţi cartonate, cu jucării, cu puzzle, “de ronţăit”, dar şi cărţi de poveşti şi poezii. Toate sunt frumoase şi utile, iar de acum devin şi mai interesante pentru că, începând cu vârsta de doi ani, copiii sunt capabili să întoarcă cu mai multă uşurinţă paginile unei cărţi, dar şi să ţină un creion în mânuţă în poziţia corectă.

La această vârstă, copiii îşi folosesc deja imaginaţia în timpul jocului, utilizând obiecte familiare şi experienţele proprii. Noile descoperiri îi stimulează să pună o mulţime de întrebări, ceea ce îi ajută la dezvoltarea limbajului. Între doi şi trei ani, copiii ajung să formuleze fraze aproape corecte. Trebuie doar să îi ajutăm cu multă răbdare deoarece acum se pun bazele cititului şi scrierii. Copiii se bucură atunci când li se citeşte şi pretind că citesc şi ei, încercând să inventeze propriile poveşti legate de imaginile pe care le văd în cărţi.

În ceea ce priveşte cărţile potrivite pentru această vârstă, cred că ar fi foarte utilă o carte cu activităţi, cu jocuri distractive, cu ajutorul cărora copilul va învăţa să numere, să recunoască unele litere, cuvinte noi, cântece şi poezii. Având o astfel de carte la îndemână, nu vei rămâne niciodată în pană de idei în cazul în care e vreme mohorâtă şi nu puteţi ieşi afară sau mergeţi în vacanţă şi trebuie să petreceţi mai multe ore în maşină.

activity book 1

Aşa cum spuneam mai devreme, la 2 ani copilaşul începe să ţină creionul corect în mânuţă. Dacă până acum doar mâzgălea, de acum trasează linii şi va începe încet, cu ajutor, să coloreze. E timpul pentru primele cărţi de colorat: sunt potrivite cele cu aceeaşi imagine care apare de două ori – o imagine deja colorată pe care copilul o va folosi drept model şi una care trebuie colorată. Indică-i culorile pe care trebuie să le folosească, dar lasă-l pe el să facă alegerea finală. Va fi foarte mulţumit.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-coloring-book-sketch-bee-flower-image19017930Foarte interesante pentru această vârstă sunt şi cărţile cu autocolante cu ajutorul cărora copilul îşi exersează îndemânarea şi atenţia lipindu-le în locurile potrivite. La început va trebui, desigur, să îl ajuţi să dezlipească autocolantele de pe paginile speciale şi să le potrivească la locurile lor. Cu timpul o va face singur şi cu o precizie din ce în ce mai mare.

carte autocolante 3

Dacă până la doi ani copilul reuşeşte să facă un puzzle din maxim 4 piese, după această vârstă şi până spre trei ani, va rezolva puzzle-uri mai complicate, de 6-8 piese. Aceste jocuri de puzzle care solicită logica, perspicacitatea şi perseverenţa piticului vor deveni mult mai interesante atunci când sunt însoţite de o poveste citită sau imaginată de părinţi.

puzzle book 4

Închei cu sfatul lui Mihai Eminescu pentru semenii săi, un sfat important pe care consider că trebuie să îl transmitem şi copiilor noştri:

Citeşte. Numai citind mereu creierul tău va deveni un laborator nesfârşit de idei şi imagini.

Oana Pintilie

 

Surse:

www.qbebe.ro

www.sfatulmedicului.ro

 

Surse imagini:

www.thereadingnook.com

www.dreamstime.com

www.allthingshendrick.blogspot.ro

www.dhgate.com

www.toysrus.com

www.aliexpress.com

www.thefind.com

Tags: , , , , , ,