Ghid de jucării pe vârste
Publicat in 02/06/2013Atât de multe jucării încât atunci când e momentul să faci o alegere, nu ştii ce să cumperi? Înainte de a porni la sesiunea de cumpărături pentru vacanţă, aruncă o privire la lista noastră de jucării pentru diferitele etape de dezvoltare, încercăm să te scoatem din impas.
0-12 luni : În primele trei luni, copilaşul tău nu poate face prea mare lucru, în afară de a observa ceea ce îl înconjoară. Pentru că vederea este încă neclară, bebeluşul vede cel mai bine elementele viu-colorate şi cu texturi proeminente. Bineînţeles însă că jucăriile nu vor fi albe şi negre, atâta doar că trebuie să existe un contrast coloristic , pentru a fi mai evidente pentru bebe.
Pe măsură ce bebe creşte, va prefera jucării care îi stimulează şi celelalte simţuri. De aceea majoritatea jucăriilor sunt în aşa fel concepute încât încurajează interacţiunea pe mai multe niveluri : scot zgomote haioase, sunt făcute din alăturarea mai multor materiale cu diverse texturi. Bebeluşii au tendinţa de a băga totul în guriţă, de aceea jucăriile moi, din gumă, cu modele în relief sunt o idee bună, căci contribuie la diminuarea durerii asociate erupţiilor dentare.
Jucării recomandate :
- jucării viu-colorate, cu texturi diferite, cu sunete plăcute, care se pot ataşa la pătuţ sau cărucior;
- jucării zornăitoare
- oglinzi incasante
- saltele de joacă
- planşe cu activităţi
- animale sau păpuşi de pluş moale
- mingi moi
1-2 ani : Bebeluşul tău e fascinat de relaţia cauză-efect, astfel încât va fi încântat de jucăriile care răspund acţiunilor lui şi care îi pun la treabă nou-dobânditele deprinderi motrice. De exemplu, pot să îi placă jucăriile cu butoane care, apăsate, scot sunete sau cântă, sau jucăriile tip pop-up, la apăsarea butoanelor cărora, apar diverse personaje. Unele jucării de ultimă generaţie care intră în această categorie, pronunţă o literă, un număr, o culoare sau o formă, la apăsarea câte unui buton. Copilul e deocamdată prea mic pentru a învăţa alfabetul, dar cu siguranţă va savura interacţiunea cu aceste jucării şi sunetele limbajului.
Jucării recomandate :
- inele sau cuburi care se pot stivui
- găletuţe sau cutii în care se pot introduce obiecte, de preferinţă din lemn
- jucării care se pot trage şi / sau împinge
- instrumente muzicale simple, ca tobele sau tamburina
- jucării de sortat forme
- maşini mari , de ex de pompieri sau autobuze, cu oameni de plastic ce călătoresc cu ele
- puzzle cu piese puţine (4 – 12)
- jucării de plastic pentru baie : răţuşte, bărcuţe etc.
2-3 ani: Joaca copilului tău are acum mai mult sens, deoarece el/ea are acum deprinderile motrice fine necesare pentru a dezlega un puzzle sau a construi ceva din cuburi fără ajutor. La această vârstă, copilului îi va plăcea jocul de simulare, care imită acţiunile celor din jurul său – băieţelul va scoate nisip cu tractoraşul său de jucărie, iar fetiţa va simula că îşi hrăneşte păpuşa şi o pune la culcare. Jucăriile care imită fidel sunetele din jur sunt de asemenea printre favorite, ca de exemplu telefoanele care sună sau păpuşile care vorbesc. Atât băieţii, cât şi fetele, sunt foarte activi la această vârstă, astfel că vor gusta încă jucăriile de tras şi împins. La această vârstă se pot de asemenea introduce jucăriile pe care se pot plimba; e bine să începi cu una pe care copilul o poate pune în mişcare cu ambele picioruşe şi să avansezi apoi la tricicletă.
Jucării recomandate:
- păpuşi si animale de pluş
- jucării care imită viaţa de zi cu zi: telefoane, set de ceai, bucătării de jucărie, cărucior de păpuşi, set medical, set scule, masă de lucru etc.
- triciclete şi maşinuţe fără pedale (maşinuţe ride-on)
- instrumente muzicale
- maşinuţe de jucărie mari, care claxonează sau sună sirena
- puzzle
- jucării pentru construit
4-5 ani: La această vârstă, are loc o adevărată explozie a capacităţii de învăţare, aşa că e timpul cel mai potrivit pentru introducerea jucăriilor interactive care potenţează aptitudinile matematice sau lingvistice, precum planşele fonetice sau mini-computerele. E mai bine să alegi jucării care transmit mesaje pozitive, ca “Ai facut o treabă bună. Hai sa mai încercăm”, decât jucării care scot sunete negative, ca beep-urile, atunci când copilul greşeşte răspunsul. Imaginaţia e acum la cote şi mai ridicate, aşa ca nu te mira dacă puiul tău va pretinde că e pilot de avion, poliţist, profesor sau doctor.
Jucării recomandate :
- seturi de creaţie şi meşteşugit (colorat, desenat, ţesut, etc)
- cuburi de diferite forme
- puzzle-uri de complexitate mai mare
- seturi de construcţii, ca Lego
- figurine, mascote, personaje de filme sau desene animate
- păpuşi Barbie şi haine pentru păpuşi
- seturi de transport mai complexe, precum service auto, parcări, circuite auto etc.
- jocuri de societate (board games) care nu necesită citire , precum “Nu te supăra, frate”, “Comoara lui Piticot” etc.
- mingi de fotbal sau baschet
- biciclete cu roţi ajutătoare
6-7 ani: Copilul tău îşi dezvoltă propriile interese, învăţând atât de la educatorii lui, cât şi de la copiii de aceeaşi vârstă. Băieţii pot să prefere experimentele ştiinţifice (făcute cu ajutorul tău), pe când fetiţelor le place să confecţioneze gablonţuri sau să se joace cu păpuşi. Prietenii devin din ce în ce mai importanţi si s-ar putea ca odorul tău să îţi ceară o anumită jucărie, motivând că “toată lumea o are”. Aceasta e vârsta la care copiii devin, de obicei, împătimiţi ai jocurilor pe computer, dar se simt la fel de bine şi în compania prietenilor, cu care joacă jocuri de societate, cărţi sau unele activităţi sportive. Multora le plac jucăriile cu tentă de instrument muzical, dar până la a cânta cu adevărat la un instrument mai e cale lungă.
Jucării recomandate:
- maşini cu telecomandă
- kituri de bază pentru noţiuni ştiinţifice
- magneţi, lupe, telescoape
- seturi de creaţie şi meşteşugit mai complexe
- păpuşi Barbie
- seturi de construcţii
- echipament sportiv
- jocuri de societate care presupun strategie, ca şah sau table
8 ani + : Copiii de vârsta aceasta sunt încântaţi în egală măsură de sporturile în aer liber, biciclete, role, trotinete. Ei capătă interese, abilităţi şi hobby-uri specifice adulţilor şi pot să manifeste o pasiune pentru a face diverse colecţii. Aceştia sunt anii în care predomină acele activităţi care insuflă măiestrie, pricepere, competenţă; copiii caută inconştient să se autodepăşească, să se testeze mereu pentru a-şi demonstra că pot face tot mai mult. Acum e momentul când se dezvoltă consecvenţa, perseverenţa, răbdarea, copiiilor plăcându-el să lucreze la proiecte mai lungi, a căror finalizare se poate întinde pe câteva zile.
Jucării recomandate:
- seturi de meşteşugit
- kit-uri ştiinţifice mai elaborate
- echipament pentru sporturi în aer liber
- seturi pentru construit mai complexe
- jocuri de societate precum Scrabble, Monopoly, Activity Junior
Vă invităm să alegeti jucaria potrivită micuţului din viata dumneavoastră de pe www.jucariata.ro.
Tags: 1 an, 2 ani, 3 ani, 4 ani, 5 ani, 6 ani, 7 ani, 8 ani, educatie, Jocuri, jucarii