Fundația Alpha Transilvană

Str. Aleea Vrancea Nr.1, Tg. Mureş, jud. Mureş
Telefon: 0265 257057 ; 0365 430 520
Fax: 0265 257542
office@alphatransilvana.ro
www.alphatransilvana.ro

Programe pentru copii: START,  PERSEVERENŢA

Programul START

Educaţia timpurie se defineşte ca fiind totalitatea activităţilor şi experienţelor pozitive de învăţare din primii 3 ani de viaţă, care au ca şi scop dezvoltarea copilului şi pregătirea lui pentru integrarea în colectivitate. Premisele care au dus la creionarea şi implementarea acestui program în 2005 au fost studiile şi dovezile din literatura de specialitate care arată că:

  • experienţele timpurii de viaţă pot modela şi stimula dezvoltarea creierului
  •  în primii ani de viaţă, dezvoltarea creierului este mai rapidă decât în celelalte perioade ale vieţii
  • copiii crescuţi într-un mediu bogat, provocator, se descurcă mult mai bine în situaţiile dificile, în comparaţie cu cei crescuţi într-un mediu sărac în informaţii şi lipsit de provocări

Toate aceste evidenţe subliniază că experienţele din primii ani de viaţă sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a puiuţilor noştri.

Programul funcţionează din anul 2005 şi anual aproximativ 500 de copii împreună cu părinţii lor, se bucură în cadrul întâlnirilor săptămânale de activităţile realizate la club copăcel, bebe bălăceală şi gimnastica mama şi copilul.

Activităţi pentru copii

1. Club Copăcel
Program destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 luni şi 7ani, organizaţi în grupuri de 5-8 participanți.  Întâlniri  săptămânale pentru activităţi distractive şi educative, cântece şi poezioare, mişcări libere şi relaxare, stimulare senzorială. Organizăm activităţi adiacente (sărbătorim Ziua Copiilor, Crăciunul, Paştele) şi educăm şi informăm părinţii despre etapele de dezvoltare ale copilului şi despre problemele specifice vârstei.

  2. Ştrumfii isteţi
Program destinat  copiilor preşcolari cu vârsta cuprinsă  între 3-6 ani. Întâlniri  săptămânale pentru organizarea jocurilor de echipă, poveşti, învăţare de poezii şi ghicitori, activităţi educative şi stimularea bunei dispoziţie prin cântec şi dans.

   3. Arta micilor actori
Crearea unor ateliere de educaţie prin artă teatrală în care copiii au posibilitatea să găsească noi forme de exprimare pentru a se dezvolta personal, prin folosirea formelor de manifestare artistică. Copiii vor învăţa că nu doar „produsul final” (în cazul acesta-spectacolul de teatru) este important, ci şi parcursul către acel spectacol, care de multe ori poate fi greu, anevoios, dar care poate încununa o muncă depusă cu mult efort şi drag.

Bebe balaceală

Activităţi pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 luni şi 5 ani, organizaţi în grupuri de 5-8 participanți: dezvoltarea armonioasă a corpului, stimularea socializării, obişnuirea copilului cu apă, jocuri în apă folosind echipament special.

Gimnastică mama şi copilul

Masajul şi gimnastica bebeluşului sunt foarte importante mai ales în primul an de viaţă. Exercitiile fizice, combinate cu masajul relaxează musculatura, stimulează circulaţia periferică şi terminaţiile nervoase, tonifică inima şi plămânii, stimulează digestia (înlăturând colicile).

Întâlniri şi discuţii cu părinţii

Discuţii individuale sau în grup despre modalităţi de îmbunătăţire a relaţiei părinte-copil, dezvoltarea copilului, dificultăţile întâmpinate (crizele de furie, conflicte între fraţi, vorbit urât, interes scăzut pentru activităţi, timiditate sau frică, probleme legate de alimentaţie, somn şi de integrarea în colectivitate).

Programul PERSEVERENŢA

Servicii de prevenţie şi intervenţie timpurie

Prin intermediul acestui program se încearcă minimalizarea riscului de apariţie a tulburărilor de dezvoltare la copii şi identificarea cât mai timpurie a acestor tulburări folosind evaluări din punct de vedere psihologic/psihopedagogic şi kinetoterapeutic, realizând intervenţii de specialitate în funcţie de nevoile copilului.

Servicii de îngrijire şi recuperare în Centrul de zi

Acest program urmăreşte creşterea calităţii vieţii copiilor cu nevoi speciale şi a familiilor acestora prin includerea beneficiarilor într-un program complex de recuperare care porneşte de la asigurarea îngrijirii de bază, evaluări şi intervenţii de specialitate, până la activităţi recreative şi grupuri de suport pentru părinţii copiilor.

Servicii ambulatorii

În cadrul acestui program se oferă atât servicii de specialitate, evaluări şi intervenţii din punct de vedere psihologic/psihopedagogic, logopedic şi kinetoterapeutic în regim ambulator a copiilor cu dizabilităţi şi nu numai, cât şi organizarea de grupuri de suport şi training-uri pentru părinţi şi informări pentru cadrele didactice privind problematica integrării copiilor cu nevoi speciale.