Gustarea de la școală a copilului – 4 variante delicioase și sănătoase

Publicat in 14/09/2015
  1. Prăjitură cu dovleac și alune de pădure

Ingrediente:

250 gr alune de pădure
300 gr miez dovleac copt
1/4 cană ulei cocos topit
1 lg scorțișoară
1/2 lg nucșoară
1 vf. cuțit pudră cardamom
2-3 Lg miere sau după gust

Preparare: Luăm 200 gr. din alunele de pădure, le rumenim câteva minute într-o tigaie și le punem în robot pentru a le transforma în unt. Tot ce trebuie să facem este să procesăm preț de 2-3 minute sau până când obținem o pastă. Peste untul obținut, adăugăm restul de ingrediente, în afară de cele 50 gr de alune de pădure, și amestecăm până totul este bine omogenizat. Turnăm crema într-un bol, adăugăm alunele de pădure rămase și amestecăm cu o lingură. Alunele pot fi puse întregi sau mărunțite, după preferință.

Compoziția obținută se poate pune în forme de silicon sau într-o tavă acoperită cu folie alimentară/hârtie de copt. Se pune la congelator aprox. 30-40 minute până se întărește. Apoi se poate tăia și consuma.

  1. Fursecuri din pulpă de migdale

Ingrediente:

2 căni pulpă migdale (rămasă de la lapte, sau obținută prin hidratarea timp de câteva ore a migdalelor și apoi măcinarea lor)
1/2 cană fulgi cocos
2 Lg pudră de lucuma
1 Lg maca
3 Lg cacao/carob
1/2 cană curmale și smochine mărunțite
2 Lg boabe de cacao crude și mărunțite
1/2 banană
1 Lg tărâțe de psyllium
3/4 cană lapte de migdale
3 Lg zahăr din palmier de cocos (poate fi înlocuit cu pastă din curmale sau miere)

*După preferințe, se pot adăuga : stafide, goji, merișoare.

Mod de preparare: Toate ingredientele se pun în robotul cu lama S și se procesează până se obține o compoziție bine omogenizată. (Se pot amesteca și direct într-un bol.) Apoi se dă forma prăjiturelelor și se pun la deshidratat fie în cuptor 30 min la 190 grade, fie în deshidrator peste noapte la 40 grade. Pot fi consumate alături de un pahar de lapte vegetal sau ca și snack.

  1. Pâinici la deshidrator cu ceapă și măsline

Ingrediente:

1 cană și jumătate migdale
1 cană și jumătate semințe de floarea soarelui
2 căni apă
1 cană măsline kalamata (cu sâmburi)
2 cepe roșii (de mărime medie)
1 Lg fulgi drojdie inactivă
1 Lg ierburi de Provence (sau alte condimente uscate)
3 Lg semințe de in măcinate
2 Lg tărâțe de psyllium
piper după gust

Migdalele și semințele de floarea soarelui se pun la înmuiat în apă peste noapte.
Dacă măslinele sunt prea sărate, lăsați-le și pe acestea în apă câteva ore. Se pun în blender migdalele și semințele de floarea soarelui, împreună cu cele 2 căni de apă și se procesează până totul s-a transformat într-o pastă. După ce se obține pasta, se curăță măslinele de sâmburi și se adaugă în blender, împreună cu fulgii de drojdie și condimentele. Se pune compoziția într-un castron mare, se adaugă ceapa tăiată cât mai mărunt, apoi semințele de in măcinate și tărâțele de psyllium. Se amestecă bine cu o spatulă pentru omogenizare și se mai lasă puțin deoparte, ca semințele de in și tărâțele de psyllium să-și facă treaba și să absoarbă din apă. Se întinde compoziția cât mai uniform pe tăvițe și se pun în cuptor la 190 grade timp de 1-2 ore, sau în deshidrator și se lasă peste noapte la 40 grade. Atenție, dacă le faceți mai groase, va trebui să le lăsați mai mult. Dacă nu sunt bine deshidratate, acestea vor prinde gust acru la temperatura camerei, dar în frigider vor rezista bine.

  1. Raffaello

1 cană jumătate caju făcut făină în râșniță
1 cană fulgi cocos aromați
miere după gust
1 lg zeamă de lămâie
1 lg pudră vanilie
2-3 Lg ulei de cocos

Mod de preparare: Se procesează în robot până se leagă bine compoziția și se dă prin fulgi de cocos. Se păstrează la frigider 1-2 ore. Un miros și o aromă delicioasă.

cristina dobrin

 

Tags: , , ,