Homeopatia, imunitatea şi ardelenii

Publicat in 02/09/2013

“- Ah, ăla mic iar e fierbinte!”

“- Cât are?”

“- 37,3°C! Şi abia am terminat a 4-a tură de antibiotice!”

“- Vai, şi noi la fel!”

Sună cunoscut? O conversaţie pe care o putem întâlni în majoritatea familiilor în ultimii 10-15 ani. O auzim pe stradă, în magazin, la serviciu, în vecini, în farmacie sau chiar acasă. Ce nu e în regulă?

În ultimii ani grija părinţilor este din ce în ce mai înaltă şi devenim tot mai speriaţi legat de reacţia copiilor la infecţii. Din cauza uşurinţei cu care colegii medici recomandă antibiotice şi antitermice, se ajunge la un cerc vicios greu de întrerupt. Medicul recomandă antibiotic pentru a se pune la adăpost, pentru a fi asigurat că familia pacientului nu îl acuză, iar părinţii acceptă antibioticul, deşi parcă au auzit că nu e chiar bine şi că ar exista şi alte opţiuni, însă nu au curajul să refuze. Concluzia care se trage de obicei: copilul e de vină, are imunitate slabă.

Hai să vedem ce se întâmplă în interiorul organismului copilului.

Organismul sănătos îşi menţine constant temperatura la valori cuprinse între 36 şi 37°C. Între 37-38°C vorbim de subfebrilitate, iar peste 38° despre febră.

Totuşi febra nu înseamnă boală, ci este modalitatea organismului de a-şi spori capacitatea de apărare. Atunci se produc în corp o serie de substanţe indispensabile rezistenţei naturale la infecţii, cum ar fi de exemplu interferonul. Se ştie de asemenea că bacteriile şi viruşii nu rezistă la temperaturi ridicate, un motiv în plus să nu ne grăbim să reducem temperatura. Este ca un fel de antibiotic propriu al organismului.

Mulţi părinţi se tem nejustificat de pericolele ce ar putea deriva dintr-o febră moderată pe care toţi copiii o experimentează în mod repetat. Este ceea ce se cheamă “fobia de febră”, care conduce la stres familial, somn pierdut, supratratament medicamentos şi vizite repetate la medic. Nu puţine au fost cazurile în care am consultat copii care au primit în mod repetat şi greşit antitermice, uneori chiar şi antibiotice, la primul semn al creşterii temperaturii peste 37°C.

În calitate de medici homeopaţi, recomandăm scăderea temperaturii corpului doar dacă aceasta depăşeşte 38,5-39°C, situaţie în care beneficiul dat de lupta împotriva infecţiei ajunge să fie depăşit de riscul complicaţiilor.

Ce să spunem despre antibiotice? Lucrurile stau oarecum asemănător. În primul rând, infecţiile cu viruşi nu sunt influenţate de antibiotice, care acţionează doar asupra germenilor bacterieni. Aşa că administrarea lor produce o intoxicaţie inutilă, mai ales în condiţiile unui organism ocupat cu lupta antivirală. În plus, chiar şi eliminarea bacteriilor pe cale artificială, prin antibiotic, pune organismul în situaţia de a nu îşi putea forma anticorpi prin lipsa stimulului necesar, un proces de învăţare necesar pentru a putea rezista în viitor. Este ca şi cum tu ca părinte îi faci temele copilului tău, ca să nu obosească. Astfel el nu va învăţa niciodată, va fi dependent de tine.

Homeopatia tratează cu succes stările infecţioase febrile, atât în fază acută, cât şi ca tratament de teren pentru fortificarea imunităţii. În plus, fiecare episod infecţios acut tratat homeopatic este echivalent cu o lecţie la care corpul şi-a făcut temele şi a învăţat ceva, un pas înainte în dezvoltarea rezistenţei naturale la infecţii.

Medicaţia homeopatică şi naturistă, gemoterapia şi fitoterapia ajută această maturizare imunitară  şi fiecare episod infecţios acut tratat homeopatic este un pas înainte în creşterea rezistenţei la infecţii. Sub urmărire homeopatică, acestea vor fi tot mai rare şi mai uşor suportate de organism, ajungându-se la 1-2 episoade infecţioase pe an, considerate absolut normale pentru întreţinerea sistemului imunitar.

 

Dr. Mariana Alecu – medic specialist homeopat,

Dr. Adrian Alecu – medic primar medicină internă, medic homeopat,

Centrul de Medicină Integrativă  Lotus Life Târgu-Mureş