HypnoBirthing sau cum să naşti fără durere
Publicat in 18/11/2013Adio, durere şi frică la naştere! Bine ai venit, HypnoBirthing!
Femeie sau bărbat, părinte sau nu, când ne gândim la naştere, primul cuvânt care ne trece automat prin minte e “durere”. Bărbaţii probabil se consideră norocoşi că natura i-a scutit de posibilitatea de a trece printr-o astfel de experienţă.
Ei, iată că se arată o luminiţă la capătul tunelului. Metoda Mongan. HypnoBirthing.
Nu, nu este vorba de hipnoză – fie ea psihiatrică sau de scenă cum aţi văzut la David Copperfield, practici oculte sau altele asemenea. Nu vă imaginaţi nici un magician care pendulează un ceas auriu prin faţa ochilor dumneavoastră, vorbind cu o voce joasă. Singurul magician din povestea aceasta e viitoarea mămică. Aşa că dacă ştiţi vreuna sau sunteţi dumneavoastră înşivă o viitoare mămică, citiţi articolul următor. Vă va da o nouă perspectivă asupra lucrurilor.
Ce este HypnoBirthing?
Denumită şi Metoda Mongan, după numele fondatoarei – Marie Mongan – hipnoterapeut din SUA, HypnoBirthing este mai degrabă o filosofie decât o metodă. La baza acestei filozofii stă concepţia că prin eliminarea fricii şi a tensiunii, naşterea poate avea loc fără a fi acompaniată de durere.
Conceptul de HypnoBirthing nu e nou, e mai degrabă o redescoperire a filosofiei naşterii aşa cum exista ea cu mii de ani în urmă, o reîntoarcere la instinctele naturale care au fost reduse la tăcere odată cu evoluţia ştiinţelor şi a medicinii. Această filosofie a naşterii naturale, instinctuale, a fost readusă la lumină în operele dr. Grantly Dick-Read din Marea Britanie şi a dr. Dr. Jonathan Dye din SUA, în prima jumătate a secolului trecut.
HypnoBirthing nu presupune hipnoză, nici transă, nici somn, ci doar o stare de relaxare profundă, similară cu cea pe care o simţim când visăm cu ochii deschişi sau când suntem foarte concentraţi la o carte sau la un film. Femeia este complet trează în timpul naşterii, conştientă de contracţii şi progresul copilului şi, datorită metodei HypnoBirthing, femeia deţine controlul absolut asupra organismului său şi limitează intenţionat modul în care simte durerea.
Cum funcţionează?
Cu ajutorul trainerului HypnoBirthing, viitoarea mămică învaţă cum să atingă această stare de relaxare profundă, eliberată de rezistenţa pe care o cauzează frica, şi cum să îşi folosească instinctele naturale pentru a avea o naştere liniştită şi comfortabilă.
Ea va obţine de asemenea o mai bună înţelegere a modului în care muşchii lucrează în perfectă armonie – după cum le este şi menirea – atunci când femeia este complet relaxată şi are încredere în capacitatea naturală a organismului de a da naştere. În această stare de calm, endorfinele – hormonii relaxării – înlocuiesc hormonii stresului care contribuie la acutizarea durerii.
Prin HypnoBirthing, gravida învaţă cum să-şi depăşească fricile, la ce să se aştepte în fiecare stadiu al procesului naşterii, pentru a înţelege şi a accepta că această funcţie fiziologică absolut normală poate fi trăită în deplină relaxare.
Alte abordări ale naşterii privesc durerea ca pe un dat, un “rău necesar”, inevitabil şi universal, şi încearcă să găsească metode de a reduce durerea: medicamente, masaj, presopunctură etc. HypnoBirthing, în schimb, învaţă femeile să transforme senzaţia de durere astfel încât aceasta să fie simţită şi percepută drept altceva.
Deşi naşterea se întâmplă de când e lumea şi pământul, astăzi acest proces trebuie reinventat, datorită încărcăturii negative pe care am fost învăţaţi să o punem pe el. Dacă aţi observat o naştere la o pisică de exemplu, cu siguranţă ştiţi că totul se întâmplă foarte firesc, în linişte, animalul ştie instinctiv ce are de făcut; cu siguranţă nu vom vedea agonie, urlete, panică la un alt mamifer decât omul. De ce se întâmplă astfel? Glumind, putem răspunde “pentru că pisica nu se uită la televizor şi nici nu se plânge prietenelor despre durerile sfâşietoare ale naşterii”; dincolo de glumă, adevărul e că nouă ne-a fost inoculată de-a lungul istoriei o teamă iraţională de naştere şi ideea cu caracter de adevăr absolut că naşterea = durere.
HypnoBirthing vine să demitizeze această teorie şi să aducă linişte, calm, relaxare în acest proces important în viaţa oricărei femei şi a oricărei familii.
HypnoBirthing – o metodă pentru toate femeile
Fiind o metodă cu bazele unde altundeva decât în SUA, era şi normal că va fi în primul rând implementată acolo. Vedete precum Cindy Crawford, Meryl Streep, Demi Moore, Pamela Anderson şi mai tinerele Jessica Alba, Tiffani Thiessen, Miranda Kerr au ales să practice HypnoBirthing. Chiar şi Ducesa de Cambridge, Kate Middleton a apelat la această metodă când l-a născut pe moştenitorul Casei Regale Britanice – Prinţul George.
Dar să nu înţelegeţi că HypnoBirthing este apanajul celor bogaţi şi faimoşi. Nu. Este la fel de la îndemână pentru orice femeie care are încredere în capacitatea sa nativă de a da naştere.
Unii s-ar putea să considere că HypnoBirthing e ceva exagerat şi utopic. Pe de altă parte însă, nu există nici un dezavantaj în a te pregăti pentru o naştere calmă şi controlată. Doctorii spun că orice formă de pregătire a naşterii la care participă o mamă e în regulă şi e categoric mai mult decât nimic. Cu cât o mamă e mai pregătită fizic şi psihic pentru naştere, cu atât mai pozitiv e rezultatul şi orice metodă care ajută la îmbunătăţirea stării mentale şi fizice a gravidei în timpul naşterii e un ajutor în plus pentru doctori.
E de domeniul trecutului imaginea naşterii ce cuprinde goană nebună şi panicată la spital, cu femei agonizând transpirate şi nervoase care imploră să li se dea medicamente. Lumea naşterilor s-a schimbat simţitor de-a lungul celor aproximativ 30 de ani de HypnoBirthing; tot mai multe femei descoperă această metodă blândă şi se bucură de naşteri uşoare, împlinitoare şi calme.
Aşa cum suntem la cârma fiecărei clipe din viaţa noastră şi suntem singurii care putem controla atitudinile proprii şi lucrurile care ni se întâmplă, tot aşa putem controla şi acest proces minunat care e naşterea. Puterea e în mâinile fiecăreia.
Pentru mai multe informaţii privind cursurile de HypnoBirthing organizate în România, accesaţi: http://www.HypnoBirthing.com/directory/?country=Romania şi http://www.bbmic.ro/blog/category/cursuri-de-HypnoBirthing/
surse:
http://www.HypnoBirthing.com/
http://www.bbmic.ro/blog/category/cursuri-de-HypnoBirthing/
http://www.webmd.com/baby/news/20000918/hypnosis-in-delivery-room
http://edition.cnn.com/2011/HEALTH/08/12/hypnobirth.pregnancy/
Tags: durere, HypnoBirthing, nastere