Internetul – prieten sau dușman? 10 reguli pentru navigarea în siguranță pe internet

Publicat in 11/01/2016

Internetul este un lucru indispensabil al vieții contemporane. E un mediu interesant, instructiv, o lume fantastică la care toți copiii au dreptul. Dar pentru ca această lume să ofere mereu siguranță copiilor, e nevoie ca părinții să se implice alături de copii în cunoașterea noii lumi digitale. Iată câteva sfaturi privind siguranța pe internet a copiilor, propuse și documentate de asociația Salvați Copiii:

  1. Comunicați deschis copilului avantajele și dezavantajele internetului. Fiți persoana care îl inițiază în utilizarea calculatorului, a telefonului mobil și a altor gadgeturi cu acces la internet. Copilul trebuie să știe că poate discuta cu părinții despre orice subiect.
  2. Stabiliți împreună cu copilul reguli de folosire a calculatorului și a celorlalte gadgeturi. Obținerea consensului determină o conduită responsabilă din partea copilului. Iată câteva aspecte sensibile asupra cărora veți conveni de comun acord:
    – tipurile de site-uri și activitățile permise în familie, precum și cele interzise;
    – durata zilnică a prezenței copiilor la calculator și pe Internet;
    – reguli privind datele personale ale tuturor membrilor familiei
    – programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;
    – comportamentul adoptat față de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.).
  3. Nu restricționați excesiv și fără justificare accesul la calculator și la Internet! Copilul va fi tentat să ascundă celor din familie preocupările sau dificultățile legate de Internet.
  4. Așezați calculatorul în camera cea mai accesibilă, unde puteți urmări site-urile pe care le vizitează copilul. Evitați pe cât posibil să vă lăsați copilul să navigheze nesupravegheat pe Internet, în intimitatea camerei sale.
  5. Discutați despre riscurile la care se poate expune dacă acceptă întâlniri cu persoane necunoscute cu care a comunicat prin email, chat sau telefonul mobil. Nu acceptați niciodată să meargă singur la întâlnire.
  6. Asigurați-vă de faptul că știți parolele de acces la e-mail-ul copilului dumneavoastră sau paginile web personalizate. Astfel puteți descoperi din timp dacă persoane rău intenționate încearcă să intre în contact cu el.
  7. Încercați să aflați mai multe despre „prietenii online” ai copilului, așa cum doriți să-i știți și pe cei din lumea reală. Încurajați-l pe copil să vă povestească despre acești prieteni, unde i-a întâlnit, ce discută etc.
  8. Amintiți-i copilului că nu tot ceea ce citește sau vede pe Internet este adevărat. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informații sunt operațiuni simple, la îndemâna multor persoane (inclusiv copiii). Astfel, o mare parte din informații sunt neverificate, existând riscul de a fi eronate. Îi puteți propune și alte surse (cărți, reviste de specialitate) și încurajați-l să-și creeze propria opinie cu privire la ceea ce este adevarat sau fals.
  9. Împărtășiți din experiența dumneavoastră și altor părinți. Îngrijorările cu care vă confruntați ar putea găsi o rezolvare prin soluțiile pe care alți părinți deja le aplică.
  10. Pentru a înlesni navigarea în siguranță pe Internet a copiilor, folosiți programe de filtrare specializate sau utilizați filtrele motoarelor de căutare preferate. Învățați copilul să nu răspundă e-mail-urilor de tip Spam, la mesajele de hărțuire cu conținut jignitor, agresiv sau obscen. Raportați orice formă de abuz autorităților sau pe site-ul www.sigur.info.
Material preluat de pe www.sigur.info
Sursa foto: www.socialmediatoday.com
Tags: , , , ,