Istorie

Publicat in 12/08/2013

Elefănţelul curios vrea să afle dacă ştiaţi că…

… cea mai veche civilizaţie europeană a fost în România? Este denumită cultura Cucuteni, după satul cu acelaşi nume din apropierea Iaşiului.

… stiloul a fost inventat de românul Petrache Poenaru? Mai precis, tocul cu rezervor, cum i se spunea atunci.

… Podul lui Traian era, la vremea sa, cel mai lung din lume? Construit în doar doi ani, între 103 şi 105, Podul lui Traian, construit de arhitectul Apolodor din Damasc, a fost o minune a arhitecturii şi ingineriei romane.

… prima atestare documentară a Bucureştiului datează din secolul al XV-lea (20 septembrie 1459) şi este un act prin care domnitorul Vlad Ţepes confirma o donaţie făcută unor mici feudali?

… oraşul Bucureşti este desemnat capitală a Ţării Româneşti în 1659 de către domnitorul Gheorghe Bica?

… dacii considerau că aurul aduce ghinion şi, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint?

… cea mai veche biserică de lemn din România, datată 1401-1403, se află la Putna, în Suceava?

… Timişoara a fost primul oraş european iluminat stradal cu energie electrică, în anul 1884?

… Casa Poporului a intrat de-a lungul timpului de trei ori în Cartea recordurilor? Casa Poporului este clădirea care are cea mai mare greutate din lume, este cea mai scumpă clădire administrativă din lume,  dar şi cea mai mare clădire administrativă folosită în interes civil.

… intrarea hotelului Novotel din Bucureşti este faţada fostului Teatru Naţional? În timpul celui de-al doilea război mondial, mai exact în anul 1944, s-a urmărit distrugerea Palatului Telefoanelor, bomba însă a ratat ţinta şi a căzut pe Teatrul Naţional.

… primele omnibuze cu cai au fost inaugurate în Bucureşti în 1840, fiind printre primele oraşe din Europa care aveau astfel de mijloace de transport?

… Biserica Neagră din Braşov este cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei? Cu o capacitate de circa 5.000 de persoane, celebrul aşezământ de cult braşovean măsoară 90 de metri lungime şi 37 de metri înălţime, cu un turn al crucii de 65 de metri.

… numele de România vine de etnonimul „roman“ şi de la numele Ţării Româneşti, provincia de la sud de Carpaţi care datează din Evul Mediu, din secolul al XIV-lea? Istoricii spun cănumele România era menţionat neoficial în ziarele care apăreau înainte de Revoluţia de la 1848.

… vechiul nume al Transilvaniei era Siebenbürgen ( Şapte cetăţi), nume atestat din anul 1296? Stema Transilvaniei este atestată din secolul al XVI-lea şi este alcătuită dintr-un scut tăiat de un brâu roșu îngust. În partea superioară, pe fond albastru, se află o acvilă neagră, cu capul spre dreapta, cu cioc galben și limbă roșie, însoțită de un soare în dreapta și o semilună în stînga.În parte inferioară, pe fond galben, se regăsesc șapte turnuri roșii crenelate, dispuse pe două rânduri:  4 şi 3.

… Histria, renumita cetate grecească, a fost cel mai vechi oraş atestat de pe actualul teritoriu al României? În prezent, ruinele sale se află pe teritoriul administrativ al comunei Istria, în judeţul Constanţa.

… Bendis este zeiţa din mitologia dacică adorată de strămoşii noştri ca zeiţă a Lunii, a pădurilor, a farmecelor, a nopţii şi poate ca zeiţă magiciană?  Ea era patroana dragostei şi a maternităţii, istoricul  Herodot menţionând că zeiţa Bendis a fost  împrumutată de traci de la daci.

… Columna Traiană, care istoriseşte războiul daco-roman şi înfrângerea lui Decebal (105-106 d.Hr.), este o adevarată comoară pentru istorici şi etnologi? Pe această columnă seîncolăcesc, de jos în sus, basoreliefuri ce povestesc cucerirea Daciei, ca într-o bandă desenată. Se pot observa nu numai fazele războiului, dar şi portul si armele din ambele tabere,precum şi ocupaţiile principale ale dacilor.

… Braşovul a fost înfiinţat de către Cavalerii Teutoni în anul 1211? Conform Enciclopediei Britanice, oraşul este menţionat pentru prima dată sub numele de Braşov în documente în anul 1251.

… prima atestare documentară a oraşului Cluj Napoca a fost făcută în 1167, sub numele de Castrum Clus? Castrum provine din latină şi era folosit de romani pentru a defini taberele militare, iar Clus înseamnă fie “închis” (în latină), fie “trecătoare între munţi” (germană – klaus) sau “baraj” (germană – clusa)

… cea mai lungã domnie cunoscutã de vreun conducãtor al României a fost domnia lui Carol I (48ani)? Acesta a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Româneşi apoi România, dupã abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, în perioada aprilie 1866 – 10 octombrie 1914.

… Zalmoxis (sau Zamolxes, Zamolxis, Zamolxe) este considerat de unii ca fiind zeul suprem din panteonul geto-dacic? Alţii îl considerã doar patronul lumii subpãmîntene, al împãrãţiei morţilor, iar alţii l-au identificat cu Gebeleizis, zeu geto-dac al furtunii, al trãsnetelor şi al fulgerelor.

… Kogaionon este muntele sacru din mitologia dacogeticã, în masivul cãruia se aflau sediul si sanctuarul lui Zamolxis, dar şi locuinţa Marelui Preot dac? Specialiştii afirmă că, cel mai probabil, Kogaionon corespunde Munţilor Bucegi de astăzi, cu Sfinxul, Babele, Vf. Omul.