Iuuhei… vine vacanţa!

Publicat in 04/06/2014

Viaţa este ceea ce se întâmplă în timp ce tu îţi faci alte planuri.”
John Lennon

Este iunie și se simte peste tot un aer de vacanţă. Ne gândim cu toţii la concediu, soare, plajă, apă, planuri, excursii, prieteni, răsfăţ și timp pentru noi.  Este o perioadă când ne centrăm mai mult pe cei dragi, pe familie, iar pentru noi, părinţii, este o oportunitate de a petrece un timp de calitate cu copiii noștri, o oportunitate de a-i cunoaşte mai bine şi de a ne simţi bine împreună.

Iată câteva sfaturi, care vă pot face vacanţa mai frumoasă atât pentru voi, cât şi pentru cei mici.

Profitaţi de timpul liber pentru a petrece cât mai mult timp cu copiii voştri: distraţi-vă împreună, faceţi lucruri care vă plac, ieşiţi afară, cântaţi şi dansaţi împreună. Timpul acordat de un părinte copilului său este unul dintre “darurile” cele mai preţioase pe care i le poate oferi. Este modul prin care un părinte îi transmite copilului său:  “Eşti important pentru mine. Îmi place să-mi petrec timpul împreună cu tine”, iar copilul se simte iubit şi apreciat. Nu contează cât timp petreci cu copilul, ci cum îl petreci. Dacă copilul se joacă singur în camera lui sau se uită la desene animate, iar tu eşti centrat pe sarcinile gospodăreşti, nu înseamnă că petreceţi un timp împreună, doar pentru că sunteţi împreună. Dar, dacă tu pregăteşti mâncarea şi îl implici şi pe cel mic să te ajute să speli legumele, să le tai, acela poate fi considerat timp împreună cu copilul tău.  Astfel,  ai  ocazia de a fi împreună, de a povesti, de a-l învăţa anumite abilităţi, de a-l încuraja să te ajute, de a-l lăuda pentru că se descurcă bine – şi  toate acestea în timp ce tu îţi finalizezi treburile casnice. În loc să vă uitaţi cu toţii la televizor, inventați o activitate sau apelați la un joc care să vă implice pe toți. Poate fi o modalitate plăcută de a crește interacțiunile pozitive cu copilul tău, de a vă cunoaște mai bine, de a învăța să cooperaţi și să aveți mai multă încredere unul în altul.

Petreceți cât mai mult timp afară și bucurați-vă de natură. Pentru cei mici, ieșirile reprezintă ocazii de a învăța, de a descoperi, de a-și consuma energia, în timp ce pentru noi sunt oportunități de a ne deconecta de grijile cotidiene, de a ne relaxa și bucura de cei mici.

Dacă vă propuneți să plecați undeva în concediu, aveți grijă la așteptările pe care le luați cu voi! Ar fi sănătos să aveți cât mai puține așteptări sau cât mai realiste pentru a nu fi dezamăgiţi și pentru a vă putea bucura de zilele de vacanță. Înarmați-vă cu răbdare și creativitate pentru mofturi, plânsete, pretenții exagerate, febră etc. Gândiți-vă că asta înseamnă să fii părinte: bucurii și experiențe frumoase, dar și multe provocări zilnice.

Eu îmi doresc pentru această vară cât mai multe clipe magice petrecute cu cei doi copii: drumeții la munte în căutare de spiriduși și zâne, povești minunate pe care să le citim și să le discutăm împreună, întâlniri cu oameni minunați, care să ne inspire și să ne ghideze, răsfăț cu bunătăți pregătite cu mânuțele noastre, seri liniștite petrecute cu fața la cerul înstelat…

Să aveți POFTĂ de …vacanță!

Andrada Todea

Psihoterapeut

Fundația Alpha Transilvană

Tags: , , , , , , ,