
Joc: O inimă plină de culoare
Publicat in 03/08/2013Dacă emoţiile pe care tu şi copilul tău le trăiţi zi de zi ar prinde formă şi culoare, cum crezi că ar arăta ele? Ce emoţii ar ocupa cel mai mare loc în inima copilului tău? Care sunt emoţiile pe care le trăieşte cel mai rar?
Pentru a răspunde la aceste întrebări, te provoc la următorul joc. Acesta te va ajuta să construieşti o hartă a emoţiilor cu care te poţi ghida în lumea trăirilor interioare ale copilului tău.
Vârsta potrivită: peste 4 ani
Materiale necesare: foi de hârtie, creioane colorate.
Ce trebuie făcut:
- Pe o foaie de hârtie, scrie denumirea unor emoții, astfel: dacă micuțul tău are mai puțin de 7 ani, scrie cuvintele: bucurie, tristeţe, furie, curaj, frică, iubire. Dacă este mai mare de 7 ani, adaugă și emoții maicomplexe, cum sunt: liniște, nerăbdare, entuziasm, plictiseală, curiozitate, optimism, gelozie, etc. Pe o altă foaie de hârtie desenează o inimă mare.
- Ca introducere, spune-i micuţului tău că în inima fiecăruia din noi se află foarte multe emoţii, pe care le trăim mai des sau mai rar. Dacă fiecare emoţie ar avea o culoare, inima noastră ar fi plină de culori, care se schimbă mereu.
- Spune-i copilului să aleagă câte o culoare pentru fiecare emoţie scrisă pe hârtie. Apoi, propune-i să îşi imagineze cum ar arăta inima lui dacă ar fi colorată cu aceste culori.
- Invită-l pe copil să aleagă o emoție și să se gândească unde anume ar vrea să apară ea în inimioară. Spre exemplu, un copil poate spune: “Vreau mai întâi să desenez iubirea aici, în partea de sus”. Roagă-l sădelimiteze o porțiune în interiorul inimioarei pe care să o coloreze cu culoarea respectivei emoții. Roagă-l să spună în ce momente trăiește el cel mai intens respectiva emoţie.
- Rând pe rând, folosiți toate creioanele care desemnează emoțiile și umpleți inimioara cu culori. Aminteşte-i copilului faptul că trebuie ca în inimioară să apară toate emoțiile, pentru că şi în viaţa de zi cu zi fiecare din noi le trăim pe toate, chiar dacă pe unele le trăim mai rar şi pe altele mai des.
- După ce a terminat desenul, întreabă-l pe micuț dacă îi place inimioara desenată sau dacă vrea să schimbe ceva la ea. Permite-i să facă orice modificări dorește.
Bine de ştiut:
- Acest joc este o modalitate foarte simplă de a-ţi da seama care sunt emoţiile pe care copilul tău le trăieşte cel mai des (fiind cele pe care el le-a desenat primele şi care ocupă cel mai mare loc în inimioară). De asemenea, poţi să îţi dai seama care este proporţia între emoţiile pozitive şi cele negative pe care le trăieşte micuţul. În mod normal, toţi copiii desenează emoţiile pozitive mai mari şi mai în centru față de cele negative.
- Este firesc ca unii copii să afirme că ei nu simt în inima lor decât iubire sau bucurie. Dacă şi micuţul tău zice la fel, spune-i că oamenii trăiesc toate emoţiile, chiar dacă pe unele le simt foarte rar. Făcând loc în inimioară şi emoţiilor negative, copilul poate înţelege că acestea sunt acceptabile şi nu este nimic ciudat să le simtă. A accepta emoţiile copilului nu înseamnă a încuraja exprimarea nepotrivită a acestora! Este bine să le spunem acest lucru și lor.
Inimioara emoțiilor te poate ajuta mai ales în momentele în care nu prea știi ce este în inima copilului tău sau atunci când crezi că și lui i-ar prinde bine să își deschidă inima în fața ta. Vă dorim din inimă un joc plăcut!
Psiholog/ logoped
Psihopedagogie specială
Voichiţa Şoldan