
Jocul în echipă
Publicat in 08/05/2013Totalitarismul regimului trecut şi capitalismul sălbatic al zilelor noastre au creat anumite lacune în subconştientul colectiv al societăţii româneşti actuale, lacune care se traduc foarte des în neştiinţa adulţilor de a comunica şi de a stabili relaţii interpersonale folositoare. Acest lucru este contraproductiv în epoca de azi, bazată pe libertate, democraţie, competiţie deschisă, informaţie, comunicare.
Din cauza acestor deficienţe de purtare, este necesară reconsiderarea atitudinii oamenilor unii faţă de ceilalţi şi promovarea – mai ales în rândul copiilor şi al tinerilor – a unor relaţii mai plăcute şi mai productive, bazate pe coeziune, pe solidaritate şi lucru în echipă.
Şi unde altundeva pot copiii să înveţe cel mai uşor şi mai repede beneficiile muncii în echipă şi ale apartenenţei la un grup dacă nu practicând un sport de echipă?
Sportul este excelent pentru dezvoltarea armonioasă şi pentru sănătate şi, în plus, aduce imense beneficii pentru starea psihică a celor care îl practică, mai ales dacă este realizat în echipă.
Cum se alege sportul potrivit pentru copil?
Practicarea unui sport trebuie începută din copilărie. La vârsta de 5-6 ani, copiii dezvoltă abilităţile necesare practicării unui sport individual sau de echipă.
Educatoarea de la grădiniţă sau profesorul de sport de la şcoală poate face o evaluare a aptitudinilor sportive ale copilului. Îl poţi întreba întreba pe profesor spre ce jocuri de echipă îţi sugerează să-l îndrumi. Explică-i copilului de ce e bine să practice un sport, ia-l cu tine la meciurile echipei favorite, urmăriţi împreună competiţii sportive la televizor. Odată ales sportul (de comun acord), cumpără-i un echipament sportiv ales de el şi joacă-te din când în când pentru a înlătura tensiunea unei competiţii adevărate. Dintre sporturile de echipă îndrăgite de mici şi mari, se numără : fotbalul, voleiul, baschetul, handbalul, atletismul, gimnastica aerobică, dansul. Toate aceste sporturi, mai puţin fotbalul, pot fi practicate de băieţi şi fete deopotrivă.
Care sunt beneficiile practicării unui sport de echipă?
Dacă ai un copil mai timid şi/ sau introvertit, sportul în echipă îl va ajuta să lege prietenii, să colaboreze cu ceilalţi membri ai echipei. În plus, va învăţa să-şi asume responsabilităţi şi să le ducă la bun sfârşit.
Prin practicarea unui sport, copiii nu vor avea probleme de greutate şi se vor dezvolta armonios. Vor socializa şi vor căpăta încredere în ei şi în ceilalţi, vor învăţa că fiecare membru al echipei e la fel de important pentru reuşita finală şi că numai lucrând împreună se pot obţine rezultate frumoase.
Pe deasupra, practicarea unui sport din copilărie e un atu pentru anii adolescenţei. Având o preocupare constantă şi constructivă, copiii vor fi relativ feriţi de tentaţia unor activităţi şi a unor anturaje îndoielnice. Vor fi pregătiţi pentru viaţă, ei experimentând atât bucuria victoriei, cât şi gustul înfrângerii şi vor avea încredere să se bazeze pe propria muncă atunci când vor să obţină ceva.
Mens sana in corpore sano
Activitatea fizică determină scăderea hormonilor de stres şi creşterea secreţiei de endorfine la nivelul sistemului nervos. Endorfinele, aşa-zişii hormoni ai fericirii, au rol regenerator la nivelul celulelor şi dau o stare de bună-dispoziţie şi relaxare după practicarea sportului. În plus, ele au şi rolul de combatere a durerii, antiinflamator şi de stimulare a imunităţii şi ajută la menţinerea stării de sănătate.
Un grup de indivizi care lucrează ca o echipă poate realiza lucruri pe care nimeni nu le poate face singur. Îndemânările exersate în timpul jocurilor de colaborare sunt necesare oricând, oricui, pentru a avea succes în viaţă. Jocul de echipă pregăteşte aşadar copilul nu doar pentru viitorul apropiat, ci pentru întreaga viaţă.
Tags: activitati sportive, echipa, sanatate, sport, timp liber