Laptele de migdale – o alegere sănătoasă
Publicat in 17/05/2013E arhicunoscut faptul că laptele de mamă e cel mai bun aliment pentru nou-născut, iar specialiştii recomandă alăptatul cât de mult se poate. După încheierea alăptatului, sfatul medicilor e să se continue cu lapte praf, acesta fiind creat special pentru a acoperi cerinţele nutritive ale copilului în creştere.
Dar ce te faci, dragă mămică, dacă puiul, obişnuit cu laptele tău, refuză cu stoicism laptele praf? Laptele de vacă şi cel de soia sunt două alegeri controversate şi, pe deasupra, ambele au potenţial alergen, iar unii bebeluşi pot fi alergici la ambele.
O alegere mult mai naturală, care câştigă tot mai mult teren şi poate fi consumată şi de cei cu intoleranţă la lactoză, e laptele de migdale. Acesta poate fi administrat şi bebeluşilor după începerea diversificării chiar dacă se continuă alăptarea sau după încetarea acesteia, dar şi copiilor mai mari, fiind o sursă nemaipomenită de vitamine şi minerale, şi e indicată şi adulţilor.
În varianta simplă, acesta se prepară dintr-o măsură migdale crude decojite, care se găsesc la hipermarket-uri, lăsate la înmuiat câteva ore sau chiar peste noapte, la care se adaugă 4 măsuri apă şi se dau prin blender, după care se strecoară bine printr-un tifon. Dacă deţineţi aparat pentru prepararea laptelui de soia, acesta vă face treaba mult mai uşoară, respectând instrucţiunile din manual. Laptele astfel preparat are culoare albă, aroma specifică migdalelor şi îşi păstrează calităţile timp de aproximativ 3 zile dacă e păstrat la frigider, tot ce trebuie să faceţi e să-l agitaţi bine înainte de a-l consuma.
Beneficiile migdalelor
Migdalele au un conţinut mare de calciu şi de magneziu, fosfor, zinc, vitamina E şi antioxidanţi. Studiile au demonstrat că migdalele scad colesterolul rău, reducând astfel riscul de infarct cu 50%. Datorită conţinutului de vitamina E şi flavonoizi, protejează pereţii arteriali. Fosforul conţinut de migdale ajută la menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. Migdalele conţin grăsimi sănătoase care ajută la prevenirea obezităţii şi influenţează pozitiv nivelul de insulină şi cel de zahăr din sânge. Prin riboflavina si L-carnitina conţinută, migdalele hrănesc creierul şi scad riscul de Alzheimer. Migdalele alcalinizeaza organismul.
Laptele de migdale conţine mai multe substanţe nutritive vitale, prin urmare nu are nevoie să fie fortificat cu vitamine si minerale, spre deosebire de alte tipuri de lapte. Bogat în arginină, laptele de migdale ajută la reducerea riscului de boli coronariene.
Pune-ţi imaginaţia la treabă!
Orice reţetă, fie dulce ori sărată, se poate prepara cu lapte de migdale căci acesta poate substitui orice fel de lapte. Un exemplu gustos este o porţie de cereale cu fructe, scăldată în lapte de migdale. Se poate folosi ca bază pentru diferite băuturi (shake-uri), combinat cu diverse arome şi fructe.
Pentru a obţine arome deosebite, puteţi adăuga smochine, curmale, stafide, nucşoară, baton de vanilie, sirop de arţar, miere sau chiar banane, după preferinţe. Laptele de migdale amestecat cu putin şofran reprezintă o sursă naturală de energie pentru femeile însărcinate şi pentru bebeluşi.
Aşadar, data viitoare când copiii cer un suc, prepară-le un pahar de lapte de migdale, această băutură fiind o alegere sănătoasă pentru organismele lor în perioada de creştere şi dezvoltare.
Tags: antioxidanti, banane, bebelusi, calciu, cereale, copii, creier, curmale, dinti, diversificare, energie, flavonoizi, fosfor, fructe, grasimi sanatoase, gravida, lactoza, lapte de vaca, lapte matern, lapte migdale, lapte praf, lapte soia, magneziu, miere, migdale, minerale, nucsoara, nutritie, oase, obezitate, reteta, sanatate, sarcina, shake, sirop de artar, smochine, sofran, stafide, vanilie, vitamina E, vitamine, zinc