Litera B – Alfabetul alimentelor

Publicat in 02/12/2013

BROCCOLI

Această legumă îmbunătăţeşte capacitatea de funcţionare a ficatului, înfrumuseţând astfel aspectul pielii.

Este un aliment foarte bogat în Calciu şi vitamina C, ceea ce înseamnă sănătate şi dezvoltare corectă pentru oasele noastre. Pe lângă acestea, broccoli mai conţine şi Zinc, Seleniu şi alte minerale care ajută organismul să lupte împotriva potenţialilori factori de infecţie.

În dietă, legumele de culoare verde sunt minunate şi binefăcătoare, deoarece reprezintă o excelentă sursă de vitamine şi minerale. În plus, oferă unul dintre cei mai eficienţi şi activi antioxidanţi care există în natură.

Legumele verzi intră din start în categoria alimentelor integrale. Marii consumatori de legume verzi – grecii, italienii, locuitorii Americii de Sud – sunt printre cei mai longevivi oameni, iar asta nu este o întâmplare.

Legumele verzi reprezintă o foarte bună sursă de fibre solubile. De exemplu, o porţie de broccoli are mai mult de două grame de fibre. Te satură, scad colesterolul şi contribuie la eliminarea grăsimilor în exces. Fibrele au în plus calitatea de a te ajuta să depăşeşti pofta de dulce.

Legumele verzi oferă ceea ce nutriţioniştii numesc “plăcerea mestecatului”. Cercetătorii au descoperit că simplul act de a mesteca influenţează greutatea, atât a adulţilor, cât şi a copiilor. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie arată că un hormon secretat de intestin anunţă creierul când te-ai saturat. Hormonul respectiv avea un nivel mai mic în sângele celor care au mestecat mai mult fiecare bol alimentar, respectiv de 40 de ori, comparativ cu cei care au mestecat doar de 15 ori. Şi tot studiile au dovedit că oamenii mestecă mult legumele verzi.

“Câteva studii recente care au fost efectuate de către cercetătorii americani, plasează broccoli pe locul 1 într-un clasament cu cele mai sănătoase 100 alimente pe care trebuie să le consumăm”, a declarat dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Modul de preparare este esenţial pentru păstrarea nutrienţilor acestei legume – miracol. “Cea mai bună metodă pentru a prepara broccoli este la vapori de apă. De asemenea, se mai poate fierbe”, adauăa dr. Mencinicopschi şi insistă asupra faptului că “nu trebuie gătit niciodată la cuptorul cu microunde, deoarece în acest mod îşi pierde toată valoarea nutritivă. În schimb, se poate servi cu sosuri de fructe sau legume, dar şi acestea gătite într-un mod cât mai natural”.

BANANELE

În lume, bananele ocupă locul patru după orez, grâu și porumb în consumul uman; sunt crescute în 130 de ţări din lume, mai multe decât pentru orice alt fruct de cultură. Bananele sunt originare din Asia de sud-est.

Vitaminele din grupul B sunt foarte bine reprezentate în banane; vitamina B2 este cea datorită căreia ficatul reuşeşte să elimine mai repede toxinele din organism.

De asemenea, banana este plină de vitamine şi minerale: vitaminele A, B şi B6, acid folic, vitamina C, calciu, magneziu şi chiar fier şi zinc. Punând la un loc toate aceste date, se vede clar că banana este printre cele mai sănătoase fructe.

Bananele cresc capacitatea de concentrare – cercetarile au arătat ca 200 de elevi dintr-o şcoală din Marea Britanie care mâncau câte o banană de 3 ori pe zi, la mesele principale, au obţinut rezultate mai bune la examene; motivul ar fi cantitatea mare de potasiu din banană.

Trebuie menţionat faptul că bananele sunt un pansament gastric natural de excepţie, care protejează împotriva ulcerului, dar şi leacul ideal când este vorba de probleme de tranzit intestinal.

Să nu arunci cojile de la banane! Partea interioară a cojii bananelor calmează îndată mâncărimea provocată de ciupiturile de insecte şi albeşte şi dinţii, tot ce trebuie să faci e să freci coaja bananei de dinţi măcar două minute.
Piureul de banană aplicat pe vânătăi, vindecă foarte repede aceste urme datorită potasiului din compoziţia bananelor.
În Statele Unite ale Americii, bananele sunt cele mai populare fructe: disponibile în ambalaj propriu, reprezintă gustarea perfectă dintre mese. Deşi conţinutul caloric este net superior faţă de alte fructe, caloriile conţinute de banane au avantajul de a fi aproape în totalitate lipsite de grăsimi. Bananele sunt considerate ideale pentru persoanele care doresc să slăbească sau să-şi menţină greutatea, oferind organismului carbohidraţi – principala sursă de energie, fibre, vitamina C, vitamina B6 şi potasiu.

Nu ocoli bananele, că e păcat. Consumă-le raţional, deoarece sunt gustoase, hrănitoare şi au o aromă care te răsfaţă. O banană pe zi te va ajuta să treci mai uşor prin iarnă, fără să te confrunţi cu bolile specifice anotimpului.

Nutriționist Bianca Moldovan