Literatură

Publicat in 12/08/2013

Elefănţelul curios vrea să afle dacă ştiaţi că…

… singurele cacofonii acceptate în limba română sunt: Ion Luca Caragiale, tactica cavalerească, biserica catolică, epoca capitalistă, Banca Comercială?

… cel mai lung cuvant din DEX are 25 de litere si este : ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE?  Sunt şi alte cuvinte mai lungi, şi anume termeni medicali sau din chimie: DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere).

… numele zonei Bucovina înseamnă Ţinutul Fagului?  Numele vine de la cuvântul de origine slavă “buk” care înseamnă fag.

… scriitorul şi omul politic român Ion Ghica a fost guvernator al insulei Samos (unde a trăit Pitagora)?

… Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a început cariera literară scriind în limba rusă?

… lui Camil Petrescu, scenele de luptă din Primul Război Mondial i-au inspirat cadrul romanului Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război?

… prima revistă literară din Moldova a fost Alăuta românească? Revista a apărut la Iaşi, fiind un supliment al gazetei Albina românească.

… poemul Un răsunet, scris de Andrei Mureşanu, a fost publicat în data de 21 iunie 1848 în revista Foaie pentru minte, inimă şi literatură? Redenumit Deşteaptă-te, române!, este din anul 1990 imnul naţional al României. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar aceată melodie avea o largă circulaţie în acei ani şi nu i se cunoaşte cu certitudine autorul.

…Cenaclul Flacăra, un fenomen cultural românesc, condus de poetul Adrian Păunescu, şi-a desfăşurat activitatea între anii 1973 şi 1985?

…data exactă a naşterii lui Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, este incertă? Scriitorul a precizat în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837, dar această datăeste contrazisă de către o condică de nou-născuţi din Humuleşti, publicată ulterior de Gh. Ungureanu, în care este menţionată data de 10 iunie 1839.

… marele poet Mihai Eminescu a publicat primul său poem la vârsta de 16 ani? În ianuarie 1866 moare profesorul de limba română Aron Pumnul, prilej cu care elevii tipăresc o broşurădenumită Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti. În această tipăritură a fost publicată şi poezia La mormântul lui Aron Pumnul, semnată M. Eminoviciu.

… în timpul vieţii, Mihai Eminescu a publicat un singur volum, intitulat “Poesii” (1883) şi îngrijit de criticul Titu Maiorescu?

… scriitorul Emil Gârleanu, cunoscut pentru volumul Din lumea celor care nu cuvântă (1910), a regizat filmul Cetatea Neamţului (1914) şi a scris scenariul pentru filmul Dragoste la mănăstire(1914)?

… Otilia Cazimir, cunoscuta autoare a unor versuri pentru copii, este pseudonimul literar al poetei Alexandra Gavrilescu? Pseudonimul i-a fost ales de scriitorul Mihail Sadoveanu şi de criticulliterar Garabet Ibrăileanu.

… Hans Christian Andersen, recunoscut în întreaga lume pentru basmele sale Crăiasa zăpezii, Mica sirenă, Hainele cele noi ale împăratului sau Răţuşca cea urâtă, n-a fost doar povestitor, cişi dramaturg, romancier, poet, autor de cărţi de călătorie, precum şi al câtorva autobiografii? În timpul vieţii, Andersen a fost celebrat de regalitate şi aclamat pentru că a adus bucurie copiilor din întreaga Europă. Basmele sale au fost traduse în peste o sută de limbi şi continuă să fie publicate în milioane de exemplare în întreaga lume.

… prima carte a  lui L. Frank Baum, autorul îndrăgitei cărţi Vrăjitorul din Oz, a avut ca subiect creşterea şi împerecherea unei specii rare de găini, numită Hamburg?

… Hans Christian Andersen era slab, înalt, cu nas mare şi se descria pe el însuşi ca fiind urât? Nu mânca niciodată carne de porc, iar când trebuia să stea la vreun hotel, căra mereu cu el un sul de frânghie, în caz ca ar fi trebuit să scape din vreun incendiu.

… cea mai bine vândută carte de copii a tuturor timpurilor este Hobbitul, scrisă de J.R.R. Tolkien, în 1937?

… Dicţionarul Englezesc Oxford a listat 21 de cuvinte care au fost introduse în limba engleză de Lewis Carroll, autorul cărţii Alice în Ţara Minunilor?

… cartea Alice în Ţara Minunilor a fost interzisă în China în 1931, deoarece animalele vorbitoare erau considerate o insultă la adresa oamenilor?