Medicina alopată şi plantele medicinale

Publicat in 22/06/2014

Cei mai mulți implicați în arta îngrijirilor medicale cunosc îndemnul lui Hipocrate din lucrarea sa ”Despre epidemii”: ” În caz de boală, să urmărim două lucruri: să fim de folos sau să nu vătămăm”. Și în prezent suntem conștienți de faptul că aproape orice intervenție medicală implică un risc, reprezentat de efectele secundare. Ca părinți, e bine să știm când și pentru ce ne asumăm răspunderea.

Asistăm în ultimele decenii la efectele unui val de edificare a beneficiilor remediilor naturale, considerate de fitoterapeuții tradiționali ca leacuri ideale de la Mama Natură și publicate în toate forumurile posibile ca ”plante care fac bine”. Pe de altă parte, terapia bazată pe plante a fost acceptată de știință într-o măsură mai mare decât restul terapiilor alternative. Azi cunoaștem chiar din ce în ce mai mult  diferența dintre fitoterapia tradițională și cea care se poate numi fitoterapie științifică. Știm care din produsele farmaceutice preparate din plante sunt eficiente, datorită numeroaselor studii centrate pe eficiența și siguranța remediilor vegetale. De aceea, consider că toți părinții au nevoie de informații corecte privind atât efectele benefice, cât și cele periculoase ale remediilor naturale. Cele mai multe testări au fost făcute în Germania, unde terapiile alternative s-au păstrat tradițional în rândul medicilor și al pacienților.

 Iată plantele cel mai des folosite de părinți, împreună cu gama de afecțiuni în care sunt aplicate, respectiv cu calificativul care reflectă calitatea și cantitatea dovezilor ce susțin eficacitatea fiecărei plante și, nu în ultimul rând, efectele secundare care se pot cumula în timp.

Afin : afecțiuni oculare, inflamații: slab. Poate să scadă concentrația de glucoză în sânge!

Aloe vera: vătămări ale pielii,  herpes: slab. Sub formă de suc poate provoca diaree!

Anghinare: indigestie: slab.

Echinaceea:  prevenirea și tratarea răcelii: bun. A fost asociată cu astmul.

Gheara-diavolului: dureri musculare-articulare: bun

Ghimbir:  greață: mediu

Lavandă: insomnia, anxietate: slab. Poate provoca greață, vomă, dureri de cap.

Lămâiță: bronșită: slab. Poate provoca greață, vomă, diaree, dureri de cap.

Mentă: dispepsie: mediu

Merișor american: prevenirea infecțiilor tractului urinar: mediu. Poate provoca sângerări.

Mușețel: indigestie, insomnie: slab

Sunătoare: stare depresivă ușoară-moderată: bun. Inhibă acțiunea multor medicamente!

Luați remedii vegetale sub formă de granule și nu pulberi, ceaiuri sau amestecuri  care pot provoca efecte negative prin cumulare/sinergie sau ar putea fi contrafăcute. Fiți circumspecte în caz de sarcină și lăuzie. Consultați-vă totdeauna cu medicul care vă tratează!

 

                                                                  Dr. Santa Dora, medic de familie, dietetician – nutriţionist licenţiat

Tags: , , , , , , , ,