
Mergem la logoped?
Publicat in 31/01/2014Ce presupune intervenţia logopedică?
Cel mai frecvent, intervenţia logopedică este înţeleasă ca intervenţie terapeutică de corectare a tulburărilor de pronunţie. Aceasta deoarece, într-adevăr, dislalia (tulburarea de pronunţie) este cea mai frecventă tulburare de limbaj. Pe lângă aceasta însă, există şi alte tulburări ce necesită consultarea unui logoped (ex: tulburările de ritm, tulburări de fluenţă, ale limbajului scris-citit, întârzierea în dezvoltarea limbajului şi altele).
Cum ştiu dacă este nevoie să merg cu copilul la logoped?
Observă îndeaproape dezvoltarea copilului tău, interesează-te care sunt parametrii de dezvoltare firească pentru vârsta lui, cât de bogat trebuie să fie vocabularul, observă şi alţi copii de aceeaşi vârstă.
Dacă eşti îngrijorat, poţi solicita oricând o evaluare de la un logoped, pentru a clarifica dacă există sau nu dificultăţi pe care copilul tău le întâmpină.
Nu ezita să te adresezi unui logoped când copilul tău:
- prezintă dificultăţi accentuate de pronunţie a unuia sau mai multor sunete (mai ales după vârsta de 4 ani);
- are vorbirea neclară, exagerat de rapidă sau mult prea lentă (tulburărări de ritm şi fluenţă);
- are dificultăţi în a-şi însuşi limbajul scris-citit, precum şi abilităţile matematice;
- prezintă o întârziere în dezvoltarea limbajului faţă de copiii de aceeaşi vârstă;
- are vorbirea dezorganizată
- se bâlbâie
Evaluarea
Primul pas în începerea intervenţiei este cel de evaluare. Aceasta este cel puţin la fel de importantă ca intervenţia propriu-zisă, deoarece stabilirea în mod corect, de la început, a dificultăţii cu care copilul se confruntă face ca intervenţia să fie orientată exact către nevoia lui. Evaluarea iniţială presupune cel puţin o întâlnire cu părinţii sau îngrijitorii acestuia şi cel puţin una cu copilul.
În funcţie de vârsta copilului, se va urmări şi realizarea unei evaluări complexe, care cuprinde analiza detaliată a ariilor de dezvoltare psihică şi a achizitiilor ce ţin de dezvoltarea comunicării şi limbajului.
Ulterior evaluării logopedice, se va stabili, împreună cu familia, începerea sau nu a intervenţiei.
Când se începe terapia logopedică?
Eficienţa corectării tulburărilor de limbaj este cu atât mai ridicată cu cât terapia este începută mai devreme, evitându-se astfel formarea unor deprinderi negative de comunicare. Intervenţia asupra tulburărilor de limbaj îl va ajuta pe copil să achiziţioneze mai usor abilităţile specifice vârstei. În cele mai multe situaţii, terapia logopedică se recomandă a se începe după vârsta de 3-4 ani, deoarece până atunci limbajul este în continuă formare şi transformare.
Cu toate acestea, există cazuri în care recomandăm începerea intervenţiei logopedice şi mai devreme:
- în situaţiile în care limbajul întârzie să apară sau se dezvoltă foarte lent;
- atunci când limbajul a debutat firesc, dar ulterior dezvoltarea lui s-a oprit;
- atunci când copilul are şi o altă tulburare asociată şi se recomandă terapie logopedică.
Ce pot să fac eu, ca părinte?
În primul rând, tu ca părinte trebuie să ştii că un copil trebuie să vorbească la vârsta de 3 ani. Începând cu această vârstă, trebuie să i se corecteze greşelile de pronunţie şi trebuie începută dezvoltatea vocabularului. Când copilul începe să meargă la gradiniţă, el trebuie să vorbească corect.
Tu, părintele copilului, eşti persoana care continuă acasă munca pe care logopedul o începe în cabinet. Eşti co-terapeut!
Colaborarea cu logopedul şi implicarea ta sunt factorii de care depinde cât de repede va evolua copilul tău. De aceea, este important să fii la curent cu ce anume se întamplă în timpul şedinţelor de logopedie, să faci şi tu acasă exerciţiile pe care ţi le recomandă logopedul, să îi pui întrebări acestuia atunci când simti nevoia de a afla mai multe.
Voichiţa Şoldan
Psiholog/ Logoped
Tags: info-kids, infokids, logoped, psiholog, voichiţa soldan