
Moş Crăciun – personaj bun sau rău?
Publicat in 16/12/2013Pe lângă multă veselie, colinde, bunătăţi culinare şi cadouri mult-aşteptate, sărbătoarea Crăciunului vine la pachet cu personajul principal: Moş Crăciun. Care poate lua o multitudine de dimensiuni şi voci, poate apărea în mai multe locuri în acelaşi timp, ascultă poezii şi colinde, dă cadouri şi le ştie pe toate câte le-au făcut poznaşii în anul ce a trecut de ultima dată când s-au întâlnit.
Tendinţa multor părinţi este de a-l folosi pe bietul Moş prietenos drept ameninţare pentru a obţine de la copil comportamentul dorit : „Dacă nu eşti cuminte, Moşul nu-ţi va aduce nimic” sau, mai rău, „Moşul te vede orice faci şi ştie că ai fost rău”.
Dragi părinţi, haideţi să reformulăm: „Dacă nu îţi termini azi treaba la birou, şeful o să te sancţioneze” sau „Şeful te vede orice faci şi ştie că mai mereu întârzii dimineaţa… Angajat rău ce eşti!”. Cum sună? V-ar determina o replica de genul ăsta să vă faceţi treaba eficient şi cu plăcere? Nu, aşa-i? Şi cum vă pare şeful, în lumina acestor afirmaţii? Un om prietenos, simpatic, deschis la comunicare, sau mai degrabă un zbir care stă încruntat cu mâinile în şolduri aşteptând să călcaţi strâmb ca să vă biciuiască (metaforic vorbind)? Răspuns corect : varianta B.
Ei, cam tot aşa stă treaba şi cu Moşul. Astfel de afirmaţii sunt dăunătoare din mai multe puncte de vedere, spun psihologii, pentru că insinuează că:
- copilul e rău, nu comportamentul lui dintr-un anumit moment. Nu vă miraţi apoi dacă copilul va deveni într-adevăr rău… Asta i-aţi tot repetat, aşa că el nu a făcut altceva decât să se conformeze imaginii de sine pe care i-aţi creat-o
- copilul trebuie să se comporte frumos când vrea ceva, şi nu pentru că aşa e bine să se comporte
- Moş Crăciun e un personaj sinistru şi răzbunător : ne urmăreşte orice facem şi apoi ne pedepseşte dacă nu îi place de noi.
De ce să răpim copiilor cea mai importantă parte din bucuria sărbătorilor de iarnă, cu replici de genul celor de mai sus? De ce să-l transformăm pe veselul Moş Crăciun într-un personaj atotştiutor, discriminant şi pus pe pedepse?
Pentru copii, magia Crăciunului e în principal legată de Moşul cel roşu şi grăsuţ , care zâmbeşte prietenos în toate vitrinele, magazinele, reclamele tv şi străbate lumea în sania lui trasă de reni pentru a da cadouri din tolba sa tuturor – mici şi mari, tineri şi bătrâni, copii şi părinţi… Să ne bucurăm cu toţii de el şi se sărbătorile care bat la uşă!
Larisa Pop
Tags: larisa pop