Muzică şi mişcare în educaţia timpurie

Publicat in 14/10/2013

Oac, oac, diri-diri-dam, oac, oac… îmi răsună în urechi chiar acum, când scriu acest articol. Şi mă binedispune. Este refrenul pe care îl cânt de multe ori pe zi, iar în restul timpului mă însoţeşte discret în minte. Şi cum să nu îl cânt când băieţelul meu de 8 luni bate fericit din palme şi se mişcă uşor pe ritm când îl aude? Cred că toată lumea ştie cântecelul despre broscuţele petrecăreţe, iar de vreo 2 luni, îl (re)cunoaşte şi el. Şi, pentru că e aşa de încântat de orăcăitul ritmat al broscuţelor, m-am apucat de învăţat cântecele din copilărie (pe care le ştiam pe vremea aceea). Aşa am ajuns să dăm din aripioare ca răţuştele, să ne legănăm pe pânze de păianjen ca elefanţii şi să ţopăim ca iepuraşul-coconaşul. Cred că majoritatea părinţilor fac asta cu copiii lor, cel puţin aşa îmi imaginez eu. Este evidentă influenţa pozitivă a muzicii şi a ritmului în viaţa copilului mic: nu numai că îl distrează, dar îl şi linişteşte atunci când este obosit sau agitat. Observând aceste lucruri din propria experienţă, m-am întrebat care ar fi beneficiile muzicii pe termen lung.

Am găsit multe studii care demonstrează rolul şi importanţa educaţiei muzicale în viaţa piticilor noştri. Iată câteva avantaje ale contactului copiilor cu muzica de timpuriu:

  • Muzica provoacă la mişcare, iar copiii sunt încântaţi să danseze. Dansul este o activitate fizică ce îi ajută să se dezvolte armonios: copiii se leagănă, bat din palme, mişcă picioarele, reuşind astfel să îşi cunoască mai bine corpul şi să îl controleze mai uşor. Chiar şi cântatul este o activitate fizică ajutând la controlul muşchilor, al corzilor vocale şi al respiraţiei.
  • Muzica stimulează acele părţi ale creierului asociate cu cititul, gândirea abstractă, matematica sau dezvoltarea emoţională.
  • Ritmul muzicii reprezintă un exerciţiu bun pentru creier şi ajută la dezvoltarea abilităţilor de învăţare şi a memoriei. Probabil că aţi observat că alfabetul se învaţă mai uşor folosindu-ne de Cântecul Alfabetului.
  • Muzica este perfectă pentru a forma abilităţile de ascultare, abilităţi care merg mână în mână cu rezultatele şcolare bune.
  • Muzica este o experienţă creativă care oferă copiilor posibilitatea de a-şi exprima sentimentele şi ideile în mod liber. Adesea copiii nu au vocabularul destul de dezvoltat pentru a se exprima, iar muzica şimişcarea sunt modalităţi perfecte de exteriorizare.
  • Muzica oferă oportunităţi unice de a crea şi de a gândi: copiii vor răspunde în moduri unice la muzică şi se vor mişca în stilul propriu, chiar vor crea cântece şi rime noi dacă sunt provocaţi.
  • Muzica este o altă modalitate de cunoaştere, o cale simbolică de gândire şi expresie.
  • Muzica îi învaţă pe copii ce înseamnă munca în echipă, răbdarea şi disciplina. Pentru ca muzica unei orchestre să sune bine, toţi membrii acesteia trebuie să muncească împreună pentru a atinge acest obiectiv.Pentru a reuşi, ei trebuie să înveţe în permanenţă, să exerseze continuu şi să participe conştiincios la repetiţii.
  • Muzica este o activitate socială care implică participarea familiei şi a comunităţii. Copiilor le place să cânte şi să danseze acasă, la şcoală sau în alte grupuri. Muzica îi face pe copii să se simtă acceptaţi încomunitate atunci când cântă şi dansează împreună.
  • De asemenea, muzica are avantaje şi pentru copiii cu nevoi speciale. Fiind o experienţă plăcută, muzica îi face pe aceşti copii să se adapteze mai uşor în cadrul grupurilor.

 

Acestea fiind spuse, cred că nu ne rămâne decât să cântăm cât mai mult împreună cu copiii noştri, să ascultăm muzică şi să dansăm. Nu vor avea de câştigat doar din punct de vedere al dezvoltării lor fizice şi psihice armonioase, dar ne vom întări relaţia cu ei.

 

Oana Pintilie

Membru creative hands

 

Surse:

http://www.childrensmusicworkshop.com

http://www.education.com

http://www.musikgarten.org

Tags: ,