
NU MAI CĂUTA VINOVATUL! Vei crește frați – prieteni pe viață
Publicat in 06/11/2015Vrei să fii un părinte liniștit, cu copii fericiți care se înțeleg de minune și care își vor fi prieteni de nădejde pe viață? Învață să-i asculți, învață-i să exerseze empatia și să își exprime emoțiile. Îți vine în ajutor un ghid special de parenting, tradus în limba română. Recent s-a lansat „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi”, de dr. Laura Markham, o carte ce nu trebuie să lipsească din bibliotecile părinților care au mai mulți copii.
Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut, Teodora Neagu, traducător, Bogdana Dobre, blogger, Miruna Jovin, coordonatorul colecţiei Cărţile Părinţilor la Multi Media Est Publishing, şi Despina Bădescu, redactor şef TOTUL DESPRE MAME, au participat pe 27 octombrie 2015, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă”.
Autoarea cărții, dr. Laura Markham, a răspuns prin intermediul Skype întrebărilor adresate de cei prezenţi.
Reputat psiholog clinician, dr. Laura Markham a mărturisit că a scris această carte pentru a le răspunde părinţilor care au întrebat-o mereu cum să gestioneze gelozia între fraţi. Cartea are, așadar, ca scop oferirea de soluţii pentru a-i ajuta pe copii să-şi gestioneze conflictele şi pentru a deveni mai apropiaţi, propunându-şi să-i ajute în același timp și pe părinţi să îşi arate dragostea pentru cei mici într-o manieră identică. În opinia specialistului american, părintele trebuie să-și ajute copil să înțeleagă că resursele lui de dragoste și atenție sunt nelimitate și pentru asta trebuie să-i înveţe pe cei mici să-şi exprime sentimentele. Cel mai bun exemplu pentru copii este autoreglarea adulţilor. În cartea sa propune mai multe metode, printre care și „timpul special” pentru a le oferi părinților soluții de conectare cu copiii.
Cel mai important lucru, însă, e sfatul oferit părinților de a-i învăța pe copii să-şi exprime nevoile şi să-i înveţe să reproducă un comportament pozitiv. După ce învaţă să facă acest lucru, copiii vor învăţa să îl repete și în alte situaţii.
Domnica Petrovai consideră că mesajul cheie al acestei cărți este exersarea abilității de a-l ajuta pe frate sau soră de a empatiza, părintele fiind zi de zi empatic cu ceilalţi şi predând această lecţie. Ea a mai accentuat că relaţia dintre fraţi este cu atât mai valoroasă pentru că prin intermediul ei îi ajutăm pe copii să îşi exerseze limitele, adică să fie în contact cu propriile nevoi, pe care să le exprime direct, dar să respecte şi nevoile celorlalţi. Pentru a crește frați prieteni este foarte important să-l ajuţi pe unul dintre copii să-l înţeleagă pe celălalt care are un temperament diferit de al lui, învățându-l astfel să fie empatic și tolerant și să nu judece alegerile sau felul de a fi diferit al celor din jurul său, iar acest lucru este esențial mai târziu, în viață, pentru a putea funcționa în societate, în medii diferite. Părinţii trebuie să își ajute toți copiii să aibă o relaţie sănătoasă bazată pe respect reciproc şi să se se simtă iubiţi de toţi cei din familie.
Pentru Bogdana Dobre, mamă a trei copii, foarte importante sunt exercițiile de respiraţie profundă. Cel de-al treilea copil i-a oferit chiar posibilitatea de a face şi exerciţiul urgenţei pe care îl veți regăsi în cartea scrisă de dr. Laura Markham în carte. Sfatul care a ajutat-o, însă, cel mai mult, a fost să Nu mai caute vinovatul în situaţiile conflictuale, ceea ce „a descâlcit multe situaţii”.
Dr. Laura Markham, mamă a doi copii şi un specialist cu o vastă experienţă clinică, este expertul de parenting numărul unu al Americii, fondator al paginii AhaParenting.com şi doctor în psihologie infantilă. Pornind de la cele mai recente cercetări pe tema dezvoltării creierului uman şi experienţa să clinică cu părinţii, dr. Laura Markham are o abordare simplă, dar eficientă. Mesajul ei este următorul: cultivarea unei conectări emoţionale cu copilul produce o schimbare reală şi de durată. Când această legătură vitală este stabilită, nu mai e nevoie că părinţii să apeleze la ameninţări, cicăleli, insistenţe, recompense sau chiar pedepse.
Volumul „Părinţi liniştiţi, fraţi fericiţi: cum să creştem fraţi prieteni pe viaţă” se poate cumpăra de aici.
Despre cum putem invita calmul, înțelegerea și fericirea în căminele noastre vom discuta cu Dr. Laura Markham, fondatoarea AhaParenting.com , pe 14 şi 15 noiembrie, la Conferințele TOTUL DESPRE PARENTING. Vino și tu! Informații și înscrieri aici.
Vei afla cum să înlocuiești țipetele și certurile cu conectarea, cum poți încuraja dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului tău, vei învăța tehnici de mindfulness pentru a dezamorsa conflictele în familie, dar și pentru a-ți transforma starea atunci când ceva te dezechilibrează.
Pentru mai multe informații scrie la conferinte@totuldespremame.ro.
Înscrieri – http://goo.gl/h7PT3o
Tags: #familiefericita, #faracearta, #farapedeapsa, #faratipat, conferinta parenting, frati fericiti, laura markham, parinti linistiti, prietenia dintre frati, totul despre mame