O Sărbătoare Aromată La Grupa Kiscserkészek

Publicat in 15/08/2013

Balul Strugurilor este una dintre cele mai vechi tradiţii păstrate în Transilvania, organizat în luna octombrie cu ocazia culegerii strugurilor. Acesta celebrează munca viticultorilor, fiind un eveniment important în viaţa oamenilor de la sate, unde, cu această ocazie, se împletesc deopotrivă munca şi distracţia.

Din respect pentru tradiţiile păstrate cu drag de înaintaşii noştri, avem datoria de a le transmite mai departe, şi de aceea educatoarele de la Gr. Prel. Nr.12, Târgu Mureş, împreună cu copiii grupei Kiscserkészek şi părinţii acestora, ne-am decis să marcăm evenimentul, organizând Balul Strugurilor.

Balul s-a desfăşurat într-o atmosferă specifică acestei sărbători, sala de grupă fiind decorată cu  fructe de toamnă, bostani, viţă de vie. Copiii, îmbrăcaţi în port popular, au prezentat poezii, strigători, jocuri din folclor specifice acestui eveniment tradiţional, şi, desigur n-au lipsit cântecele populare atât de îndrăgite nu doar de copii, ci şi părinţi, bunici, cântece precum “Hull a szilva a fáról”, “Ősszel érik babám a fekete szőlő”, “Megérett a fekete szőlő” şi multe altele. Momentul a fost unul special, deoarece au cântat împreună cu noi mulţi dintre părinţi, iar doi dintre aceştia ne-au acompaniat instrumental.

În încercarea de a fii cât mai aproape de tradiţii am presat strugurii şi degustat mustul chiar în sala de grupă, activitate care a avut mare succes nu doar în rândul copiilor, ci şi al părinţilor, în special al taţilor, care ne-au arătat pas cu pas migălosul procedeu. S-au implicat şi mamele, bunicile, încântându-ne cu gustul prăjiturilor făcute acasă.

Ziua petrecută împreună cu copiii şi familiile acestora a fost una specială pentru noi, educatoarele, dovedindu-ne, încă o dată, cât de importantă este colaborarea dintre grădiniţă şi familie. Fără ajutorul şi implicarea directă a părinţilor, atmosfera acestei sărbători nu ar fi fost aceeaşi.

grupstruguristruguri2grup2struguri-copilgrup3